Witam,
Zbliżam się do przeglądu po 60.000 km. Rok temu w grudniu poprzedni właściciel wymieniał w serwisie olej silnikowy 0W-20 oraz filtr kabinowy, dwa lata temu wymieniany był tylko płyn hamulcowy i filtr kabinowy - zgodnie z zaleceniami serwisu. Chciałbym jednak zmieniać olej co roku (po opiniach na naszym forum wybrałem 0w-30) i tutaj moje prośba o podanie nazw płynów / oryginalnych części eksploatacyjnych, które stosujecie w swoich T-rocach i które polecacie.
Również pytanie o olej skrzyni DSG - co ile wymieniać i jak się nazywa oryginalny olej?
Mój silnik to benzyna 1.5 150 KM
Chciałbym zmienić olej silnikowy (może również z podkładką korka oleju), filtr oleju, filtr paliwa, filtr kabinowy, filtr powietrza, płyn hamulcowy no i nie wiem, co z olejem DSG.
Szanowni koledzy, proszę o opinie. Dzięki.
wymiana płynów eksploatacyjnych / filtrów 60.000 km
Re: wymiana płynów eksploatacyjnych / filtrów 60.000 km
Najważniejsze jak masz zalany olej 0W20 norma 508,00 to możesz jedynie zalewać olej z normą 508,00 !!! Od rocznika 2021 T roc 1,5 tsi jest zalewany jedynie olejem 0W20 I tylko taki w ASO zaleją jeżeli auto na gwarancji.Ja olej wymieniam przy ok.14/15 tys/km + filtr oleju + korek z podkładką + filtr powietrza ( jest dość czysty ale wymieniam) + kabinowy a następnie przy wezwaniu serwisu ok.30 tys/km to co przysługuje olej ,filtr,korek,filtr powietrza jeżeli słaby to sam wymieniam i kabinowy ? to groszowe wydatki do ceny samochodu.W DSG z tego co piszą olej co 60 tys/km,płyn hamulcowy co 3 lata sprawdzą w ASO na zawartość wody,płyn chłodzący max. do 5 lat,jeżeli coś przeinaczyłem na forum jest wielu oblatanych kolegów w temacie.Jeżeli znasz dobrego mechanika zapytaj co ile wymieniać olej,powie to samo co ja napisałem jeżeli chcesz aby silnik długo pracował bezawaryjnie a auto śmigało.pozdrawiam