1.5 TSI manual szarpanie przy ruszaniu

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Tiggy

Re: 1.5 TSI manual szarpanie przy ruszaniu

Post autor: Tiggy »

Karoczek pisze: 05 mar 2019, 8:11 Ja dodatkowo całą sprawę zgłosiłem do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie. Zobaczymy czy podejmą temat. Centrala VAG w Polsce nie podjęła tematu, też napisałem do nich.
Kiedy zgłaszałeś problem do centrali VW? Jeden z Forumowiczów (sebdab, chyba również skodowiec :) ) również zgłaszał i dostał potwierdzenie że problem występuje.
Oficjalny wpis TPI VW jest założony w październiku 2018.

I jeszcze ważna kwestia - skoda ma na to założone własne TPI: 2050744/5, w którymś poście jest nawet zdjęcie wydruku z systemów VW:
https://www.briskoda.net/forums/profile ... topic_post
Karoczek

Post autor: Karoczek »

Tiggy pisze: 05 mar 2019, 8:43
Karoczek pisze: 05 mar 2019, 8:11 Ja dodatkowo całą sprawę zgłosiłem do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie. Zobaczymy czy podejmą temat. Centrala VAG w Polsce nie podjęła tematu, też napisałem do nich.
Kiedy zgłaszałeś problem do centrali VW? Jeden z Forumowiczów (sebdab, chyba również skodowiec :) ) również zgłaszał i dostał potwierdzenie że problem występuje.
Oficjalny wpis TPI VW jest założony w październiku 2018.

I jeszcze ważna kwestia - skoda ma na to założone własne TPI: 2050744/5, w którymś poście jest nawet zdjęcie wydruku z systemów VW:
https://www.briskoda.net/forums/profile ... topic_post
Pod koniec grudnia 2018. Nie przekazali żadnych wyjaśnień w sprawie. Zasugerowali zgłoszenie się do ASO.
Tiggy

Czy możesz w takim razie przypomnieć się z tematem zarówno w centrali Skody jak i VW dodając oba numery TPI? Możesz dodać że grupa użytkowników zgłaszających problem jest coraz większa.
Ważne żeby potwierdzili, że znają problem tak jak Koledze sebdab.

Dodatkowo: tak czy inaczej do ASO musisz podjechać, żeby potwierdzili problem organoleptycznie. Inaczej Skoda/VW zawsze będzie Cię odsyłać.
jodrak

Post autor: jodrak »

Mam pytanie czy problem wystepuje w silniku 1,5 tsi 130KM
Karoczek

Post autor: Karoczek »

jodrak pisze: 05 mar 2019, 12:18 Mam pytanie czy problem wystepuje w silniku 1,5 tsi 130KM
Silnik 1.5TSI 130KM DACA montowany jest głównie w VW Golfie VII. Musisz poszperać na forach Golfa, czy jego też dotyczy ten problem. Silnik 1.5TSI 130KM DACA posiada turbinę ze zmienną geometrią.
Od końca czerwca 2019 do produkcji powinien wejść Golf VIII z silnikiem 1.5TSI z systemem mild hybrid.
jodrak

Dziś bylem w seacie ze znajomym ma ten sam problem arona 1.5 tsi 150 KM nic nie wiedzą o problemie mimo że staraliśmy się przedstawić że to znany problem w vag. W ramach sprawdzenia jak problem z t-roc wygląda w Gdańsku zadzwoniłem do serwisu w Gdańsku nic nie wiedzą o tym problemie a tym bardziej o wytycznych vw o tej usterce problem będzie jak zwykle zamieciony pod dywan
sebdab

Post autor: sebdab »

Panowie nagrywajcie filmiki i im to pokazujcie,niestety problem występuje,nie wiadomo czemu u jednych jest u drugich nie.Inna sprawa jest taka ze wiadomo,zawsze będzie utrzymywana opinia że problemu nie ma.
sebdab

Post autor: sebdab »

Nie wiem czy u Was tez tak jest,ale auto mi trzyma bardzo często 1000obr,co jest dziwne bo powinno byc w ok. 800,jak to się ma do ekologi.
Tiggy

sebdab pisze: 05 mar 2019, 21:31 Panowie nagrywajcie filmiki i im to pokazujcie,niestety problem występuje,nie wiadomo czemu u jednych jest u drugich nie.Inna sprawa jest taka ze wiadomo,zawsze będzie utrzymywana opinia że problemu nie ma.
Dodam od siebie - nagrywajcie i wrzucajcie do sieci. Dzięki temu pomożecie też innym określić czy występuje u nich ta usterka.
A idąc z filmikiem do ASO czy wysyłając im go na skrzynkę dajecie dowód, że problem wystąpił. Nie będzie wtedy tłumaczenia "Panie, u nas działa, coś Pan ściemniasz ....".
jodrak

Rano pierwsze 8 km jadę w korku przez miasto kangur mnie dobija więc jeżdżę w trybie sport aby zminimalizować szarpanie i wtedy obroty rzeczywiście podchodzą mi do 10 tyś. Mistrzowie serwisu nauczyli się ruszać tym silnikiem aby nam wmówić że jest ok. Ruszają bez gazu a gdy samochód zaczyna się toczyć dodają nawet im to wychodzi. Ostatnio zauważyłem gdy wrzucam na 2 bieg też czasami występuję szarpnięcie.
ODPOWIEDZ