Lane assist

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
spinka009

Lane assist

Post autor: spinka009 »

Cześć wam może pomożecie mi nie wiem jak to zrobić aby lane assist utrzymywanie pasa ruchu działało na autostradzie dłużej, mam na myśli to ze jak jadę autostradą to oczywiście świeci się zielona kontrolka ze wykrywa pasy i puszczam kierownice i on prowadzi sam ale to nie trwa długo bo dosłownie parę chwil i on już się upomina aby przejać kierownice wibruje a potem już zaczyna gwałtownie hamować może jest gdzieś w ustawieniach gdzie można to zmienić bardzo proszę o rady :) Chodzi mi o to aby on dłuzej działał niż chwile:)
napi pl

Re: Lane assist

Post autor: napi pl »

Spinko, napisz ten post jeszcze raz. Z uzyciem znakow interpunkcyjnych. Wtedy, moze, ktos to zrozumie.
The Rock

Post autor: The Rock »

spinka009 pisze: 05 cze 2019, 7:13 Cześć wam może pomożecie mi nie wiem jak to zrobić aby lane assist utrzymywanie pasa ruchu działało na autostradzie dłużej, mam na myśli to ze jak jadę autostradą to oczywiście świeci się zielona kontrolka ze wykrywa pasy i puszczam kierownice i on prowadzi sam ale to nie trwa długo bo dosłownie parę chwil i on już się upomina aby przejać kierownice wibruje a potem już zaczyna gwałtownie hamować może jest gdzieś w ustawieniach gdzie można to zmienić bardzo proszę o rady :) Chodzi mi o to aby on dłuzej działał niż chwile:)
Nie jest to możliwe - chodzi o względy bezpieczeństwa. Póki co T-roc nie jest samochodem autonomicznym.
ca5tor

Post autor: ca5tor »

Wystarczy po pierwszym ostrzeżeniu złapać za kiere lub lekko poruszać nią / system wyczuje że są położone ręce / i można znowu puścić :-) Wiem że to żadne rozwiązanie, ale tak jak Rock napisał- ze względów bezpieczeństwa nie jest to możliwe. Chcesz jeździć autonomicznie to kup TESLĘ.
paulr

Post autor: paulr »

Ale ten system tez troche lipa.... bo działa powyżej 60. Czyli pozamiastem. A jak jest dluga prosta jakich wiele pozamiastem to mimo iz kieruje normalnie to i tak "pika" by przejac kierownice;-).
Kiedys w ramach testu doprowadzilem ze bardzo ostro zahamowal na ułamek sekundy.... i juz poruszałem kierownicą. Co sie stanie później?
ca5tor

Post autor: ca5tor »

Po pieszym przyhamowaniu jest jeszcze drugie i później załączone zostają światła awaryjne i pojazd powinien zjechać na pobocze i się zatrzymać.
Tak pokazują filmiki VW.Ja także tylko testowałem do pierwszego hamowania ;-)
spinka009

Post autor: spinka009 »

Dzięki wielkie jak zawsze można na Was liczyć :)
Dario

Post autor: Dario »

ca5tor pisze: 05 cze 2019, 18:25 Po pieszym przyhamowaniu jest jeszcze drugie i później załączone zostają światła awaryjne i pojazd powinien zjechać na pobocze i się zatrzymać.
tak sie dzieje poniewaz aktywuje sie Emergency Assist - asystent hamowania w przypadku braku reakcji ze strony kierowcy np. w wyniku zasłabnięcia.
Ale Emergency Assist jest dostępny tylko w Pakiecie Dogowym. Pytanie jak zachowuje sie Lane Assist w przypadku braku Pakietu Drogowego. Bo raczej chyba nie tak samo...
2.0TSI DSG 4Motion Premium Ravenna Blue/Black
Pakiet: Komfort, Drogowy, Sport, Zimowy, Siedzenia Komfortowe; Elektryczna Pokrywa Bagaznika
paulr

Post autor: paulr »

Dario pisze: 05 cze 2019, 20:53
ca5tor pisze: 05 cze 2019, 18:25 Po pieszym przyhamowaniu jest jeszcze drugie i później załączone zostają światła awaryjne i pojazd powinien zjechać na pobocze i się zatrzymać.
tak sie dzieje poniewaz aktywuje sie Emergency Assist - asystent hamowania w przypadku braku reakcji ze strony kierowcy np. w wyniku zasłabnięcia.
Ale Emergency Assist jest dostępny tylko w Pakiecie Dogowym. Pytanie jak zachowuje sie Lane Assist w przypadku braku Pakietu Drogowego. Bo raczej chyba nie tak samo...
nie mam pakietu drogowego.... a 1 hamowanie auto wykonało..:)
Awatar użytkownika
Eldar

Post autor: Eldar »

Sprawdźcie dokładnie czy się Wam zatrzymuje bo często po pierwszym szarpnięciu Lane Assist się wyłącza i auto jedzie prosto dalej ;)
Gdyby ktoś był chętny to mogę aktywować pełne Emergency Assist (takie które się zatrzyma) oraz Lane Assist poniżej 65 km/h
ODPOWIEDZ