Automatyczna regulacja zasięgu światel

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Xavi

Automatyczna regulacja zasięgu światel

Post autor: Xavi »

Witam,
od maja br. borykam się z wyświetlaniem komunikatu " Usterka systemu automatycznej regulacji zasięgu świateł". Posiadam reflektory IQ.LIGHT. Awarię zgłosiłem w ASO (T-Roc na gwarancji) . Początkowo nic nie zaleziono , jednak ponieważ komunikat pojawiał się i znikał po mojej SILNEJ interwencji wymieniono mi w końcu lipca moduł zasilania prawego reflektora. Miało być wszystko ok. Ale komunikat znowu zaczął się wyświetlać.
CZY KTOŚ MIAŁ z tym problem- proszę o info.
Na stacji powiedzieli , że ostatnia deska ratunku to wysyłka samochodu do Poznania (siedziba VW Polska). :cry:
Awatar użytkownika
JacK666

Re: Automatyczna regulacja zasięgu światel

Post autor: JacK666 »

Kiedy się ten komunikat pojawia zawsze tylko podczas odpalania czyli wtedy gdy lampy są automatycznie poziomowane ze względu na obciążenie samochodu czy też także podczas jazdy?
Jeśłi tylko podczas odpalania to można, gdy odpalasz w ciemnosci, zobaczyć działanie tego układu, światła idą w dół a potem sie podnoszą i świetnie to widac na plamie świetlnej.
Taki sam ruch robią też gdy jest jasno ale wtedy widać to jak się patrzy na reflektor bo widać ruch soczewki.

Osobiscie ustaliłbym jeśli ten komunikat pojawia się tylko przy odpalaniu to czy wtedy gdy sie pojawia, któryś z reflektórów nie reaguje czyli nie wchodzi w tryb mechanicznego samopoziomowania. Jeśłi wtedy obie lampu się nie ruszają to problem z sygnałem z czujnika poziomowania.

Natomiast gdy pojawia sie losowo ale także podczas jazdy to stawiałbym na jakiś chwilowy brak styku itp. problem łaczenia czy utraty sygnału gdzieś na magistrali.
Ale to ASO powinno ogarnąć.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
ODPOWIEDZ