Promocja na grupy zawodowe - rabat dealera

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
hermes

Promocja na grupy zawodowe - rabat dealera

Post autor: hermes »

Dzień dobry, mam pytanie o promocje na grupy zawodowe - czy to jest ogólna promocja importera i do tego jeszcze dochodzi rabat dealera, czy w tej promocji już jest zawarty rabat dealera?
Otóż dostałem ofertę na T-roca z rabatem: 23010 zł - czy czy do tego można negocjować jeszcze rabat dealera? Ile zazwyczaj można się spodziewać %?
Gomul89

Re: Promocja na grupy zawodowe - rabat dealera

Post autor: Gomul89 »

hermes pisze: 20 paź 2024, 19:19 Dzień dobry, mam pytanie o promocje na grupy zawodowe - czy to jest ogólna promocja importera i do tego jeszcze dochodzi rabat dealera, czy w tej promocji już jest zawarty rabat dealera?
Otóż dostałem ofertę na T-roca z rabatem: 23010 zł - czy czy do tego można negocjować jeszcze rabat dealera? Ile zazwyczaj można się spodziewać %?
Obecnie 23000zł jest to standardowy rabat. Zwyczaj jest taki, ile wynegocjujesz tyle dostaniesz. Pewnie interesujesz się wersją Special Edition/Life/Life Plus. Więcej niż 25000zł ciężko będzie. T-Roc łapie się na promocyjne oprocentowanie kredytu więc też warto wziąć to pod uwagę. Pochwal się ile ostatecznie dostaniesz.
hermes

To tak informacyjnie dostałem ofertę z 3 salonów - wszystkie to samo. Ogólnie byłem dzisiaj w jednym rozmawiać już konkretnie to nie ma szans na więcej, sprzedawca tłumaczył że dealer partycypuje w tym rabacie na grupy zawodowe i tutaj on już musi dać z automatu 4%. I w sumie biorę ze swojego miasta żeby już nie jeździć - dostaje 23160 zł rabatu + dywaniki gumowe na wersje Life Plus z pakietem comfort. W ogóle nie wiem ile w tym prawdy ale w jednym z salonów koleś dał mi oferte tylko na dzisiaj bo wg niego od jutra ceny już idą w górę o 3-4 %, nie wiem czy to naganiacz czy faktycznie tak jest no ale już dla mnie nie wazne.
Gomul89

Coś słyszałem od dealera, że T Roc ma drożeć o ok 3%. Teraz ogólna tendencja ze stałymi rabatami żeby ograniczyć walkę między sobą. 19000zł bez grupy zawodowej a 23000zł z grupą zawodową. I tak jesteś w dobrej pozycji bo do tych wersji trochę dodali wyposażenia względem podstawy. Rok temu było biedniej. Moim zdaniem to ostatni moment na zakup lub poczekać na niekonieczną wyprzedaż pod koniec roku.
luksy

Post autor: luksy »

To chyba stała zagrywka sprzedawcy . Kia obniża ceny, Audi daje rabaty właśnie teraz , Chińczyki wchodzą z atrakcyjną ceną - konkurencja naciska
pshemus

Post autor: pshemus »

Nie do końca - od nowego roku ceny idą w górę przez unijne przepisy. W to "od jutra" to nie wierzę, ale w perspektywie paru miesięcy jak najbardziej
hermes

No ja zbytnio też w to nie uwierzyłem ale już mi się nie chciało szarpać z gościem bo tak jak mówie, nic lepiej nie zaoferował. A i dodatkowo skorzystałem z tego mega finansowania (tutaj nie wiem czy jakakolwiek marka to przebija), tzn 50% płacę z góry a drugie 50% w kredycie 0,99% , także samych odsetek w ciągu 3 lat wyjdzie jakieś ~900 zł. Minusem jest obowiązkowe ubezpieczenie life za ~2,5k no ale to mimo wszystko i tak nic w porównaniu do standardowych kredytów 10-12%
Gomul89

hermes pisze: 21 paź 2024, 20:47 No ja zbytnio też w to nie uwierzyłem ale już mi się nie chciało szarpać z gościem bo tak jak mówie, nic lepiej nie zaoferował. A i dodatkowo skorzystałem z tego mega finansowania (tutaj nie wiem czy jakakolwiek marka to przebija), tzn 50% płacę z góry a drugie 50% w kredycie 0,99% , także samych odsetek w ciągu 3 lat wyjdzie jakieś ~900 zł. Minusem jest obowiązkowe ubezpieczenie life za ~2,5k no ale to mimo wszystko i tak nic w porównaniu do standardowych kredytów 10-12%
Jak napisałem wcześniej, może to być ostatni dobry moment. Co do nowych przepisów unijnych to i tak mają z czego zejść i pewnie te kilka procent jest na zaś. Swoją opinie uzasadniam na przykładzie nowego Tiguana, który schodzi od ręki. Rodzice odebrali ostatnio i jest to naprawde dobre aut, dobrze wykończone i cenowo tańsze niż T Roc w wersji Style a lepiej wyposażone. Na początku roku byly rabaty szybko je zlikwidowali bo dobrze sie sprzedawał. Nawet bez rabatów jest to dobrze wyceniony samochód o klase lepiej wykonany. Jak zestawić je z Chińskimi MG HS za prawie 130tys to tej przepaści nie widać.
cfty

Post autor: cfty »

Na stronie konfiguracji Volkswagena są już nowe ceny : np. T-Roc Life Plus 150 KM, automat - cena wyższa od tej sprzed tygodnia o 3300 złotych.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

hermes pisze: 21 paź 2024, 20:47 No ja zbytnio też w to nie uwierzyłem ale już mi się nie chciało szarpać z gościem bo tak jak mówie, nic lepiej nie zaoferował. A i dodatkowo skorzystałem z tego mega finansowania (tutaj nie wiem czy jakakolwiek marka to przebija), tzn 50% płacę z góry a drugie 50% w kredycie 0,99% , także samych odsetek w ciągu 3 lat wyjdzie jakieś ~900 zł. Minusem jest obowiązkowe ubezpieczenie life za ~2,5k no ale to mimo wszystko i tak nic w porównaniu do standardowych kredytów 10-12%
To w dzisiejszych czasach oferta bardzo dobra.
Ale chyba zawsze VW Bank byl atrakcyjny bo pamietam jak kupowaliśmy Sportsvana to miał być za gotówkę ale tak z ciekawości spytałem o kredyt i wtedy, rok 2016, to było tak: 50% wpłaty reszta na 24 lub 36 rat nieprocentowanych i bez obowiązkowego ubezpieczenia tzn. chcieli by je ewentualnie kupić ale w końcu się okazało, że nie jest jego zakup warunkiem dostania kredytu.
To kupilismy na kredyt zamiast za gotówkę bo grzechem by było przecież nie skorzystać. Wpłacilismy 50% w dniu zakupu a pozostałe 50% wartości podzielii na 24 równe raty. I żadnych innych kosztów. Do dzisiaj nie wiem jak im się to opłacało? Chyba chcieli sprzedawać bo była masa samochodów do wyboru we wszystskich markach.

W 2017 roku kupowalismy seata i było podobnie tylko wtedy już by dostać taki kredyt trzeba było kupić przez VW Bank ubezpieczenie OC+AC+NW w cenie 2% wartości samochodu. I wtedy też kupilismy na raty zamiast za gotówkę bo też to było korzystne.

Ale już przy T-roc'u w zeszłym roku coś mówili, że mają kredyt koło 8% i nie można było chyba wpłacić więcej niż 30% więc oferta była zupełnie nieatrakcyjna bo kredyt wychodził za drogo.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless
ODPOWIEDZ