Usterka/awaria czujników i systemów
Usterka/awaria czujników i systemów
Wyświetlił się komunikat o usterkach/awariach wielu czujników i systemów. Czy ktoś z was tak już miał? Czy mógłbym prosić o pomoc? Co może być przyczyną?
Usterka: ABS/stabilizacja toru jazdy
Funkcja Auto Hold jest niedostępna
Front Assist niedostępny
Asystent wyjazdu z miejsca parkowania obecnie niedostępny
Usterka: wskaźnik ciśnienia w oponach
Usterka: dynamiczne światła kierowane
Usterka: czujniki parkowania
Usterka: ABS/stabilizacja toru jazdy
Funkcja Auto Hold jest niedostępna
Front Assist niedostępny
Asystent wyjazdu z miejsca parkowania obecnie niedostępny
Usterka: wskaźnik ciśnienia w oponach
Usterka: dynamiczne światła kierowane
Usterka: czujniki parkowania
Re: Usterka/awaria czujników i systemów
Akumulator sprawny?
Czy na początku pokazywał nieprawidłowe ciśnienie w kołach?
Tak czy inaczej z tego co napisałeś masz uszkodzony w kole czujnik ABS, czasem z nim pada tzw. koronka w piaście, ale nie jest to reguła, może wystarczy sama wymiana czujnika, nic strasznego ani drogiego, oryginał około 70 zł
ale jak mu sie posypały wszystkie czujniki na raz to raczej nie czujnik obrotów przy kole tylko albo coś z magistralą, może gdzieś zimny lut, może słaba masa czy niskie napięcie akumulatora.
W innym samochodzie (ale on stary już był bo miał prawie 80 tys. przejechane i 5 lat) miałerm przypadek, że taka miedziana plecionka masowa między blokiem silnika a blachą nadwozia była już mocno przerdzewiała i co jakiś czas wszystko na desce świeciło jako błąd i też nie bardzo było wiadomo co się dzieje. Po wymianie tej masy przez kolejne 2 lata spokój a potem się go pozbyłem.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless
Wszystkie systemy wspomagania przestają działać gdy uszkodzony jest czujnik ABS, ewentualnie, tak jak napisałem koronka w piascie, niestety nierozbieralna i trzeba w skrajnych sytuacjach wymienić całą piastę.
Dziękuję za odpowiedź. Czujnik zamówiony. Zobaczę jak auto zareaguje na wymianę.
Witam. I znalazłeś przyczynę tych awarii systemowych? Mam podobny problem ze swoim