Hmmm a gdybyś przestał oddychać to komfort życia byłby komfortowySpinner pisze: ↑22 paź 2024, 18:32Dobre! Mnie lekarz też powiedział, że wszystko OK, a ten charczący oddech to ma wpływ jedynie na komfort życia.Wachacz pisze: ↑22 paź 2024, 12:46Ja mam taką skrzynie MQ281 nic się nie psuje ale wydaje dziwne odgłosy nie otwieram szyby od str.kierowcy jak wjezdzam do garażu nigdy przez 44 lata jeżdżenia autami czegoś takiego nie miałem.sam producent pisze że ma to jedynie wpływ na komfort jazdy ?.Patryk 791231 pisze: ↑16 maja 2023, 7:41 Piszecie że coś jest nie tak że skrzynkami biegów,ale czy oprócz opisywanych objawów komuś z was skrzynia się kompletnie popsuła
T-ROC wadliwe skrzynie biegów
Re: T-ROC wadliwe skrzynie biegów
T-Roc Style 1.5 DSG Ascot Gray+Czarny, Pakiet Komfort, System Easy Open & Close z alarmem, Szyby przyciemniane, Kierownica podgrzewana, Kamera Cofania, Travel Assist High. Zamówiony 27.06.2022r., produkcja 19tydz.2023 r., odebrany 23.06.2023 r.
Wczoraj odebrałem nowego T-Roca. Manual. Bałem się trochę czy oby zaraz po wyjeździe nie będzie jakichś stuków puków ale wszystko idealnie. Zastanawia mnie jedno. Oglądając filmiki na youtube z jazd POV i obserwując jaka jest prędkość na kolejnych biegach przy 2 tyś obrotów widze rozbieżności. U mnie z silnikiem 150KM Evo 2 jest następująco:
2 - 27km, 3 - 44km, 4 - 64km, 5 - 84km, 6, 106km Oczywiście moge się pomylić o 1 czy 2 w te lub w te.
Natomiast na filmach silniki 150KM Evo 1 (rocznik 2022) mają przełożenia:
2 - 33km, 3 - 54km, 4 - 70km, 5 - 90km, 6 nie pamietam. Oczywiście przy 2 tyś obrotów. Czyli że do różnych generacji tego samego silnika wkładali różne skrzynie ?
2 - 27km, 3 - 44km, 4 - 64km, 5 - 84km, 6, 106km Oczywiście moge się pomylić o 1 czy 2 w te lub w te.
Natomiast na filmach silniki 150KM Evo 1 (rocznik 2022) mają przełożenia:
2 - 33km, 3 - 54km, 4 - 70km, 5 - 90km, 6 nie pamietam. Oczywiście przy 2 tyś obrotów. Czyli że do różnych generacji tego samego silnika wkładali różne skrzynie ?
T-Roc Life Plus 1.5 150KM manual
27, 44, 64, 84, 106 takie są prędkości u mnie przy 2 tys. obrotów
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless
A czy przypadkiem nowy silnik nie pracuje trochę inaczej przez pierwsze kilka tysięcy kilometrów?
No i tak się zastanawiam czy jeśli testy były robione na 17/18 a ty masz np. 16 które są mniejsze (liczyłem rozmiar felgi i opony) to jaki to ma wpływ na wskazania prędkościomierza w stosunku do obrotów? Bo nie widziałem nigdzie w autach ustawiania średnicy koła jak w liczniku rowerowym
No i tak się zastanawiam czy jeśli testy były robione na 17/18 a ty masz np. 16 które są mniejsze (liczyłem rozmiar felgi i opony) to jaki to ma wpływ na wskazania prędkościomierza w stosunku do obrotów? Bo nie widziałem nigdzie w autach ustawiania średnicy koła jak w liczniku rowerowym
Jakby silnik nie pracował to obroty pokazywane na obrotomierzu są chyba obrotami wału silnika a prędkość pokazywana na prędkościomierzu to wynik przełożeń skrzyni.pshemus pisze: ↑dzisiaj, 8:36 A czy przypadkiem nowy silnik nie pracuje trochę inaczej przez pierwsze kilka tysięcy kilometrów?
Średnica felgi może być różna ale profil opony jest tak dobierany by tolerancja średnicy felga+opona była w granicach 2%.
W t-toc'u mamy stosowane opony jak poniżej i średnica koła wynosi odpowiednio:
215/60R16 - 664,4 mm
217/55R17 - 668,3 mm
215/50R18 - 672,2 mm
225/40R19 - 662,6 mm
Wiec wpływ tych opon na prędkość mieści się w tolerancji 2%
U mnie np. letnie to 215/50R18 a zimowe 215/60R16 i tutaj różnica w prędkości wynosi 0,99% wiec ma to znikomy wpływ na wskazanie szybkościomierza.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless
Felgi mam 17.
Dotarcie silnika nie ma tutaj nic do rzeczy. Prędkość obrotowa silnika się tylko liczy.
Jak ktoś ma wersję 150KM evo1 i manual to będę wdzięczny za sprawdzenie jaka jest prędkość na poszczególnych biegach przy 2tys obrotów.
Coś mi się wydaje to już nie jest skrzynia mq281. Chyba że da się to jakoś sprawdzić w papierach.
Dotarcie silnika nie ma tutaj nic do rzeczy. Prędkość obrotowa silnika się tylko liczy.
Jak ktoś ma wersję 150KM evo1 i manual to będę wdzięczny za sprawdzenie jaka jest prędkość na poszczególnych biegach przy 2tys obrotów.
Coś mi się wydaje to już nie jest skrzynia mq281. Chyba że da się to jakoś sprawdzić w papierach.
No dobra, 2% to za mało jak na takie różnice - ale prawdę mówiąc to te przykłady z filmu są trochę dziwne - serio na 3 biegu się kręci do 54km/h? To bardzo wysoko jak dla 6-biegowej skrzyni, nawet biorąc poprawkę na to że te silniki i skrzynie ustawiają tak żeby na 1500 jeździć.
-
18, 33, 53, 70,strzelec pisze: ↑dzisiaj, 13:01 Felgi mam 17.
Piątego i szóstego biegu nie pamiętam, a w mieście sprawdzać nie mam zamiaru.
Jaki problem? Mamy kwit homologacji w którym są podane przełożenia na poszczególnych biegach, mamy rozmiar naszego koła, więc możemy robić sobie wyliczanki np. jakie obroty silnika przy założonej prędkości liniowej samochodu. A jak się nie będzie zgadzać, to niech zwracają trochę kasy - przynajmniej "pińćset". Ale uwaga, we wspomnianej homologacji podany jest też rozmiar koła.
Który rok auta?Ziomekatomek pisze: ↑dzisiaj, 16:2618, 33, 53, 70,strzelec pisze: ↑dzisiaj, 13:01 Felgi mam 17.
Piątego i szóstego biegu nie pamiętam, a w mieście sprawdzać nie mam zamiaru.