Zapasowe koło pełnowymiarowe
Re: Zapasowe koło pełnowymiarowe
Z 4motion zmieści się pełna? tam jest przecież płytsza ta wnęka pod podłogą
Też tak uważam.Spinner pisze: ↑18 lis 2024, 23:36 JacK666, uważam, że mimo tej trochę zmniejszonej pojemności bagażnika, warto mieć pełne koło zapasowe bo jak jesteś w dalszej trasie to zakładasz pełny zapas i spokojnie ciągniesz dalej te powiedzmy 800 km do domu, z prędkością autostradową,. Ważne to jest zwłaszcza jak masz 4motion, które dla jego zdrowotności, wymaga wszystkich kół o jednakowych parametrach. Obecnie mam, co prawda, dojazdówkę ale w poprzednim aucie miałem pełny zapas i kilka razy zdarzało mi się złapać kapcia daleko od domu i bez skrupułów grzałem dalej bez szukania najbliższego gumiarza.
Mam 4motion, zamawiałem właśnie pełny zapas i nie było przeciwwskazań ale dostałem dojazdówkę bo sprzedawca się pomylił. Chciał domówić pełne ale musiałbym czekać ok 1 tydz. na styropian, a nie chciało mi się czekać, więc wziąłem dojazdówkę.
Ale czy ja twierdzę, że nie warto? Pełne kolo zapasowe na pewno jest bardziej uniwersalne.
Choć co do 4motion to idealne koło zapasowe powinno być dokładnie takie samo jak pozostałe koła co do średnicy.
Ja nie miałem takiego dylematu przy wyborze bo w przypadku subwoofera chyba tylko można go sparować z dojazdowką.
Choć co do 4motion to idealne koło zapasowe powinno być dokładnie takie samo jak pozostałe koła co do średnicy.
Ja nie miałem takiego dylematu przy wyborze bo w przypadku subwoofera chyba tylko można go sparować z dojazdowką.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Koło pełnowymiarowe raczej nie wejdzie w miejsce po dojazdówce. Przeszkadza plastik schodzący z progu bagażnika w dół. Dojazdówka jakby wsuwa się pod ten plastik tak że jest raptem z centymetr luzu pod tym plastikiem. A pełnowymiarowe będzie wyższe o jakieś 10cm a więc .... No chyba że nie dokręcimy koła i wyjmiemy ten plastik do dokręcania to da się koło przesunąć w kierunku przodu aauta i jakoś się upchnie. Ale wtedy koło będzie latać. Niestety nie mam pod ręką podobnego koła aby wrzucić i sprawdzić na 100% czy to jest awykonalne. Jak dla mnie nie da się.
T-Roc Life Plus 1.5 150KM manual
W modelu 2021 nie było żadnych ograniczeń z konfigurowaniem opcji "pełnowymiarowe koło zapasowe", dostępnej dla każdej wersji. Czyli co? Bez powodu zmniejszono muldę na zapas, żeby się pełne nie mieściło? Czy inne przesłanki?strzelec pisze: ↑19 lis 2024, 20:11 Koło pełnowymiarowe raczej nie wejdzie w miejsce po dojazdówce. Przeszkadza plastik schodzący z progu bagażnika w dół. Dojazdówka jakby wsuwa się pod ten plastik tak że jest raptem z centymetr luzu pod tym plastikiem. A pełnowymiarowe będzie wyższe o jakieś 10cm a więc .... No chyba że nie dokręcimy koła i wyjmiemy ten plastik do dokręcania to da się koło przesunąć w kierunku przodu aauta i jakoś się upchnie. Ale wtedy koło będzie latać. Niestety nie mam pod ręką podobnego koła aby wrzucić i sprawdzić na 100% czy to jest awykonalne. Jak dla mnie nie da się.
Fakt, dojadówka wsuwa się pod ten próg ale wydaje mi się, że pełnowymiarowe koło jakoś by się upchnęło.strzelec pisze: ↑19 lis 2024, 20:11 Koło pełnowymiarowe raczej nie wejdzie w miejsce po dojazdówce. Przeszkadza plastik schodzący z progu bagażnika w dół. Dojazdówka jakby wsuwa się pod ten plastik tak że jest raptem z centymetr luzu pod tym plastikiem. A pełnowymiarowe będzie wyższe o jakieś 10cm a więc .... No chyba że nie dokręcimy koła i wyjmiemy ten plastik do dokręcania to da się koło przesunąć w kierunku przodu aauta i jakoś się upchnie. Ale wtedy koło będzie latać. Niestety nie mam pod ręką podobnego koła aby wrzucić i sprawdzić na 100% czy to jest awykonalne. Jak dla mnie nie da się.
Można też jakby się uprzeć by mocowanie w osi koła pasowało to delikatnie podciąć ten plastikowy próg w środkowej części (bo tam na tym plastiku jest rant) bo koło dojadowe nie chowa sie tam zbyt mocno ze 2 cm na środku.
Z ciekawości jak wróciłem do domu to na szybko popatrzyłem i jak widać na zdjęciach bez problemu by się dało włożyć pełnowymiarowe.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Kolego JacK 666. Ale masz koło! Ja chyba mam takie same, nie wiem, bo jeszcze nie zaglądałem. Cha, cha, wygląda jak od roweru. Aż strach na tym jeździć!
Na takiej dojazdówce normalnie daje się jeździć byle nie za szybko tak do 100 km/h
Kiedyś mając inny samochód na oponach 225/45R17 na podobnej dojazdówce przejechałem ponad 300 km.
Jedyna niedogodność była taka, że złapałem gumę na prawym przodzie i zdecydowałem się najpierw zdjąć prawy tył w zamian na prawy tył dałem dojazdówkę a potem na dziurawy przód zdjęty prawy tył. Także na osi napędzanej miałem dwa normalne koła. Z tyłu przy wielowahaczu praktycznie nie czuło się tej opony dojazdowej ale nie przsadzałem z prędkoscią
Kiedyś mając inny samochód na oponach 225/45R17 na podobnej dojazdówce przejechałem ponad 300 km.
Jedyna niedogodność była taka, że złapałem gumę na prawym przodzie i zdecydowałem się najpierw zdjąć prawy tył w zamian na prawy tył dałem dojazdówkę a potem na dziurawy przód zdjęty prawy tył. Także na osi napędzanej miałem dwa normalne koła. Z tyłu przy wielowahaczu praktycznie nie czuło się tej opony dojazdowej ale nie przsadzałem z prędkoscią