Spalanie silnika 1.5 TSI 150 KM w T-Rocu

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
slawek_d

Re: Spalanie silnika 1.5 TSI 150 KM w T-Rocu

Post autor: slawek_d »

Trasa do Krakowa, dzień mroźny, trasa S7, wiatr umiarkowany, prędkość dozwolona itd. 😀 Jazda na tempomacie. Z moich doświadczeń z 1.5 TSI (Octavia) wiem, że auto po dotarciu pali lekko mniej. Tą trasę Octavią można "zrobić" że średnia ok. 5.2
Galux20

Post autor: Galux20 »

Kupując samochód podliczam koszty całkowite.
Kupno auta
Koszty utrzymania
Wartość przy odsprzedaży.

Na troca 1.5 Tsi zdecydowaliśmy się również z tego powodu ,że liczymy się z chwilową eksploatacją tego auta jako auta numer 1 w domu
Parametry troca z tym motorem są akceptowalne.

Pomijanie spalania Tsi to w czasach ,kiedy hybrydyzacja mocno postępuje to ucieczka do porównania z nimi.

To , że troc nie ma jeszcze mildhybrid to w pewien sposób plus.
W innym aucie grupy vag jeżdżę od 4 lat na mildhybrid w TDI.
Uważam , że dzięki temu 200konny diesel spala mniej od 0.5 do 1litra mniej.
Muszę uczciwie dodać że wymieniono mi alteratorozrusznik gwarancyjne ,podobno koszt około 10 tys zł.

Dokładnie sprawdzając realne zużycie możemy sobie wyrobić zdanie czy kupno np toyoty typu yariscross jest faktycznie opłacalne.
Owszem hybryda pali 1litr mniej , ustalając koszty serwisu ,ubezpieczenia,czy nawet leasingu w toyocie uznaliśmy ,że spalanie 1.5 Tsi jest spoko
Ostatnie tygodnie zimowe spalanie bez jazdy o kropelce kręci się w okolicy 6.1 do 6.4.
Dochodzi rozgrzewanie silnika,jazda do 140 fragmentami,dużo jazdy powiatowej

Zastanawiam się czy używanie podgrzewanie foteli. , kierownicy wręcz obniża spalanie, z drugiej strony climatronic
I tak dociąga do odpowiedniej temperatury

Dodanie mildhybrid obniży spalanie minimum o pòł litra.
Poprawi komfort jazdy
1.5 DSG 6,0 spalanie
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Galux20 pisze: 06 sty 2025, 9:14 Kupując samochód podliczam koszty całkowite.
Kupno auta
Koszty utrzymania
Wartość przy odsprzedaży.
Bardzo rozsądne podejście i naprawdę je powdziwiam ponieważ:
- przy kupnie auta patrzę jedynie na to czy samochód mi sie podoba wizualnie z zewnątrz i pasuje mi w środku
- jeśłi samochód mnie się podoba to koszty utrzymania są dla mnie akceptowalne
- wartość przy odsprzedaży nie ma specjalnie znaczenia bo coś tam się za niego zawsze dostanie i dołoży do nowego (zawsze i tak samochód zostaje w szeroko rozumianej rodzinie lub w bliskim kręgu znajomych)

Jeśłi samochód mnie się nie podoba to go nie kupię i mimo, że w tej klasie jest wiele samochodoów to po prostu t-roc ale w wersji R-line podobał mi się najbardziej choć np. biały kluczyk mazdy CX-30 podobał mi się bardziej :-) ale nie można mieć wszystkiego.
Więc przy szukaniu samochodu nawet nie dotykałem wielu innych modeli bo odpadły z racji wyglądu.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Radio

Post autor: Radio »

Galux20 pisze: 06 sty 2025, 9:14 Zastanawiam się czy używanie podgrzewanie foteli. , kierownicy wręcz obniża spalanie,
Raczej odwrotnie, każdy włączony dodatkowy odbiornik prądu zwiększa spalanie, nie są to jakieś wielkie liczby lecz po zsumowaniu czasami można się zdziwić.
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
Awatar użytkownika
JacK666

Radio pisze: 06 sty 2025, 11:50
Galux20 pisze: 06 sty 2025, 9:14 Zastanawiam się czy używanie podgrzewanie foteli. , kierownicy wręcz obniża spalanie,
Raczej odwrotnie, każdy włączony dodatkowy odbiornik prądu zwiększa spalanie, nie są to jakieś wielkie liczby lecz po zsumowaniu czasami można się zdziwić.
Wystarczy podczas postoju zaobserwować różnice pokazywane przez komputer w spalaniu przy włączonej klimatyzacji i bez.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Tucs-roc

Post autor: Tucs-roc »

JacK666 pisze: 06 sty 2025, 19:36
Wystarczy podczas postoju zaobserwować różnice pokazywane przez komputer w spalaniu przy włączonej klimatyzacji i bez.
Jednak Start Stop obniża (właśnie widać to na postoju np.tuz po zatankowaniu). Przy czym ja tego używam co drugie skrzyżowanie:)
Wiem że system ma plusy i minusy.
Awatar użytkownika
JacK666

Tucs-roc pisze: 06 sty 2025, 20:52
Jednak Start Stop obniża (właśnie widać to na postoju np.tuz po zatankowaniu). Przy czym ja tego używam co drugie skrzyżowanie:)
Ja Start-Stop używam w następujacy sposób:
Po tym jak wsiądę za kierownicę jednym płynnym ruchem prawej ręki przyciskam Start by odpalić silnik, zapinam pas i naciskam przycisk Start-Stop by go wyłączyć i kładę rękę na kierownicy.
Tucs-roc

Post autor: Tucs-roc »

I na przejeździe kolejowym (5 minut czekania; ba, nawet na niektórych światłach w mieście tyle bywa) - auto cały czas smrodzi? :)
Awatar użytkownika
JacK666

Tucs-roc pisze: 07 sty 2025, 9:10 I na przejeździe kolejowym (5 minut czekania; ba, nawet na niektórych światłach w mieście tyle bywa) - auto cały czas smrodzi? :)
Przez przejazdy kolejowe nie jeżdzę a jeśłi to się nawet kiedyś zdarzyło to potrafię wyłączyć silnik samodzielnie jak ocenię, że czas czekania może być zbyt długi a na światłach czy przy podjeżdżaniu po parę metrów w korku potwierdxam auto cały czas smrodzi.
Endriu

Post autor: Endriu »

JacK666 pisze: 06 sty 2025, 21:13
Tucs-roc pisze: 06 sty 2025, 20:52

Ja Start-Stop używam w następujacy sposób:
Po tym jak wsiądę za kierownicę jednym płynnym ruchem prawej ręki przyciskam Start by odpalić silnik, zapinam pas i naciskam przycisk Start-Stop by go wyłączyć i kładę rękę na kierownicy.
A ja założyłem za 50 zł kabelek od majnfrendów i zapomniałem o głupim systemie StartStop ;)
A jak gdzieś trzeba dłużej stać to zawsze można wyłączyć silnik ręcznie.
T-Roc 2.0 TSI 4Motion, R-line, Sport, DSG mod.
ODPOWIEDZ