Adaptacyjny tempomat

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
KERAM

Re: Adaptacyjny tempomat

Post autor: KERAM »

Tak dokładnie przy awaryjnym hamowaniu zaczynają działać wszystkie hamulce, natomiast przy tempomacie aktywnym gdy brak zagrożenia hamowanie jest tylnymi hamulcami. Trudno jadąc z aktywnym tempomatem nie zauważyć specyfiki hamowania.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

KERAM pisze: 17 sty 2025, 17:33 Tak dokładnie przy awaryjnym hamowaniu zaczynają działać wszystkie hamulce, natomiast przy tempomacie aktywnym gdy brak zagrożenia hamowanie jest tylnymi hamulcami. Trudno jadąc z aktywnym tempomatem nie zauważyć specyfiki hamowania.
Być moze jest to bardziej odczuwalne gdy tempomat dobiera predkość do ograniczeń np. odczytywanych znaków czy danych z nawigacji czyli hamuje sam natomiast na drodze gdy się jedzie w kolumnie za kimś to na oół się nie hamuje tempomatem tylko wciska gaz bo dodanie gazu zwiększa prędkość a nie wyłącza tempomatu i wymija tego co jest wolniejszy przed nami robiąc ten manewr odpowiednio wcześniej a tempomat wraca potem powoli bez hamowania do nastawionej wartości.
A jak sie wleczemy kilometrami jeden za drugim to prędkość jest w miarę stała i ingerencja w hamowanie jest minimalna ale wtedy i tak się nastawia sporo większą prędkość niż dopuszczalna by zawsze odległość za poprzednikiem jest taka sama bo system ma wtedy tendencję do skracania odległości do tej minimalnej nastawionej.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Galux20

Post autor: Galux20 »

Idealnie z aktywnym tempomatem byłoby wtedy ,kiedy możnaby przełączać go w tryb zwykłego tempomatu.
1.5 DSG 6,2 spalanie
Dig Dug

Post autor: Dig Dug »

KERAM pisze: 17 sty 2025, 16:47 To nie są widomości z Internetu tylko od pracowników serwisu ASO VW. Problem jest następujący . pojazd którym się poruszamy wykrywa auto przed nami kamerą i radarem. Hamowanie przednimi hamulcami spowoduje zmianę kąta obserwacji i zakłamanie danych przenoszonych do komputera pojazdu.
Nie ma mizliwosci, zeby hamowaly tylko tylne hamulce, bo wielokrotnie na autostradzie wjezdzal mi koles i auto hamowalo mocno z 140 do 90/100, albo hamowalo do zera bo sie korek zrobil. Tylne hamulce by szlag trafil na moje jazdy, a mam polowe klockow przod, tyl i tarcze lekko lizniete przy 56 tys km prawie.
Hamuje pprzod i tyl, zwlaszcza ze auto przysiada przodem podczas hamowania.
Dig Dug

Post autor: Dig Dug »

Galux20 pisze: 17 sty 2025, 21:43 Idealnie z aktywnym tempomatem byłoby wtedy ,kiedy możnaby przełączać go w tryb zwykłego tempomatu.
Ja mam tak ustawione i dziala super, ale jego uzywam na zwykle drogi podmiejskie, a adaptacyjny na autostrady.
ODPOWIEDZ