Pełna blokada kierownicy w trakcie jazdy !!!

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
andrz_ej

Pełna blokada kierownicy w trakcie jazdy !!!

Post autor: andrz_ej »

Szanowni grupowicze,

W grudniu 24 odebrałem nowego T-Roca 2.0 190 KM 4motion i kilka razy w trakcie jazdy nastąpiła całkowita blokada kierownicy. Na pewno nie zanik wspomagania - po prostu kierownica nagle jest jak na wyłączonym całkowicie silniku. Zdarzyło mi sie to już kilka razy, bez żadnych symptomów, bez żadnych świecących wcześniej kontrolek - nagle bum - i nie możesz kierować autem. W zasadzie siedzisz wówczas w śmiertelnej pułapce. Po kilku sekundach ponownie kierownica pozwala kierować samochodem. Nie wiem czy komputer rejestruje takie coś? Co to może być? Czy ktoś miał może kiedyś coś takiego lub słyszał o podobnych przypadkach? W zasadzie strach do auta wsiadać i powiem szczerze, że straciłem zaufanie całkowicie i nawet ewentualne naprawianie w ASO mnie nie przekonuje. Wiadomo jak to z tym naprawianiem jest. A tu sprawa jest zbyt poważna i może skonczyć sie tragicznie. Najchętniej odstąpiłbym od umowu kupna. Dajcie proszę znać jak to widzicie. Z góry dziękuję.
2.0 4MOTION 190 PS
Awatar użytkownika
JacK666

Re: Pełna blokada kierownicy w trakcie jazdy !!!

Post autor: JacK666 »

A co mówi ASO? Bo chyba byłeś w ASO i problem zgłosiłeś. ASO zczytało błędy z komputera samochodu?
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
andrz_ej

Jeszcze nie byłem niestety. Na szczęście są w dyspozycji inne auta więc żona i córka jeżdzą innymi a ja muszę się tam w końcu wybrać. Ale wyprzedzająco chciałem zapytać - każde wiedza jest cenna. W takim temacie ASO nie może raczej powiedzieć: "ten typ tak ma" albo wymyślać jakichś niestworoznych historii.
2.0 4MOTION 190 PS
strzelec

Post autor: strzelec »

To jest tak poważna sprawa że wątpię iż ASO pozwoli dalej jeździć tym autem bez naprawy. Przecież gdyby się to potwierdziło to byłaby to mega afera. Tu chodzi o bezpieczeństwo i nie wierzę aby VW pozwoliło na dalszy rozwój sprawy.
T-Roc Life Plus 1.5 150KM manual
Sebas

Post autor: Sebas »

Normalnie nie wierzę w to co czytam. Kilka razy się to zdarzyło, nowy samochód, użytkowany przez żonę i córkę, a Ty zamiast pędem do ASO na diagnozę to na forum pytasz? Albo to pokolorowałeś trochę, albo coś z Tobą nie tak.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

andrz_ej pisze: 02 lut 2025, 23:01 Jeszcze nie byłem niestety. Na szczęście są w dyspozycji inne auta więc żona i córka jeżdzą innymi a ja muszę się tam w końcu wybrać. Ale wyprzedzająco chciałem zapytać - każde wiedza jest cenna. W takim temacie ASO nie może raczej powiedzieć: "ten typ tak ma" albo wymyślać jakichś niestworoznych historii.
Dlatego napisałem to co napisałem. Gorzej będzie jak żadne błędy się nie zapisały dlatego też zczytanie błędów jest kluczowe do tego co dalej.
Można tylko domniemywać, że jest wspomaganie elektryczne ale w przypadku braku zasilania to by ciężko kierownica się kręciła ale by sie kręciła i biorąc pod uwagę, że teraz praktycznie wszyscy już takie wspomaganie mają to brak zasilania na silnik wspomagnia nie może z założenia blokować całkowicie ruchu kierownicy.

Pszyszło mi do głowy, że może blokada kierownicy się na chwilę uaktywnia bo w wersji bezkluczykowej jest to bardziej wyrafinowane rozwiązanie niż tradycyjna mechaniczna blokada gdy mamy normalna stacyjkę gdzie wsadzamy kluczyk.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
andrz_ej

Sebas pisze: 02 lut 2025, 23:41 Normalnie nie wierzę w to co czytam. Kilka razy się to zdarzyło, nowy samochód, użytkowany przez żonę i córkę, a Ty zamiast pędem do ASO na diagnozę to na forum pytasz? Albo to pokolorowałeś trochę, albo coś z Tobą nie tak.
No przecież napisałem, że jeżdzą innymi samochodami na VW jest BAN.
2.0 4MOTION 190 PS
zmorka99

Post autor: zmorka99 »

człowieku to nie jest temat na forum, dzwonisz na assistance i zapierają próchno na serwis, chcesz się zabić, albo innych?
andrz_ej

Nie rozumiem naprawdę skąd tyle "złości" w odpowiedzi. Przcież napisałem, że nikt tym autem nie jeździ i nie będzie jeździł. Samochód zostanie również dostarczony do ASO ( nie mialem pomysłu aby nim tam jechać a tylko laweta). Czy to jest temat na forum czy nie, każdy sam oceni. W końcu warto wiedzieć, że i takie rzeczy potrafią się "zadziać".
2.0 4MOTION 190 PS
pshemus

Post autor: pshemus »

Być może dlatego, że napisałeś że sytuacja miała miejsce kilka razy - takie coś powinno w trybie awaryjnym wylądować w ASO po pierwszym wystąpieniu.
ODPOWIEDZ