Slamazarna reakcja na gaz

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Awatar użytkownika
JacK666

Re: Slamazarna reakcja na gaz

Post autor: JacK666 »

Sisay pisze: 28 sty 2025, 11:36 nie zakladajac nowego watku,
co daja Led Plus - niby mialo byc doswietlanie zakretow i automatyka ale w komputerze nie mam nawet pol opcji do swiatel
bo nie jest do niczego potrzebna jakaś dodatkowa opcja przy led-plus.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
marcin255

Post autor: marcin255 »

Sisay pisze: 28 sty 2025, 11:36 nie zakladajac nowego watku,
co daja Led Plus - niby mialo byc doswietlanie zakretow i automatyka ale w komputerze nie mam nawet pol opcji do swiatel
nie rób burdelu :( na forum
Zamówiony 09.06.2021 -T-Roc 2.0 TSI Premium Sport+ bajery
12.10 produkcja 13.10 na statek 25.10 w Poznaniu. 29.10 dostarczony pod salon.
Odebrany 08.11.21
230 KM 400 Nm + DSG mod
Obrazek
qazwr

Post autor: qazwr »

Sisay pisze: 24 sty 2025, 17:24 1.5 150
program skrzyni mozna zrobic dopiero po gwarancji(nowe auto)
I tak... i nie. vtech oferuje boxy dsg, jedną z fukncjonalności jest poprawa obrotów skrzyni, w podobnym stopniu co mod skrzyni, więc jak już odbiorę swojego to jadę po boxa, a po gwarancji pełnoprawny mod. ;)
2025 2.0 4motion rline plus full wypo minus panorama (jeszcze czekam)
virago95

Post autor: virago95 »

Witam, użytkuję t-roca od dwóch lat , końcówka roku 22 1,5 tsi z dsg i jak słyszę że nie jedzie ze startu i skrzynia zamula to chyba macie inne auta.
Jestem wręcz zachwycony działaniem skrzyni dsg . W ustawieniach mam komfort gdyż na sport nie byłem zadowolony. Cały myk jest odpowiednie naciskanie pedału przyśpieszenia, błędem jest wciskanie do podłogi gdyż silnik wskakuje na 4 tys obrotów i ciągnie do 6 tys , i wyje a efekt mizerny .
Robiłem próby i samemu trzeba wyrobić sobie nawyki naciskania gazu. Silnik powinien operować w zakresie najwyższego momentu
obrotowego mój 1500 do 4000 i trzymając się tego zakresu auto jedzie jak marzenie , jak chcę wyprzedzić nie czuję potrzeby wrzucania na S .
Sisay

Post autor: Sisay »

virago95 pisze: 11 lut 2025, 10:27 Witam, użytkuję t-roca od dwóch lat , końcówka roku 22 1,5 tsi z dsg i jak słyszę że nie jedzie ze startu i skrzynia zamula to chyba macie inne auta.
Jestem wręcz zachwycony działaniem skrzyni dsg . W ustawieniach mam komfort gdyż na sport nie byłem zadowolony. Cały myk jest odpowiednie naciskanie pedału przyśpieszenia, błędem jest wciskanie do podłogi gdyż silnik wskakuje na 4 tys obrotów i ciągnie do 6 tys , i wyje a efekt mizerny .
Robiłem próby i samemu trzeba wyrobić sobie nawyki naciskania gazu. Silnik powinien operować w zakresie najwyższego momentu
obrotowego mój 1500 do 4000 i trzymając się tego zakresu auto jedzie jak marzenie , jak chcę wyprzedzić nie czuję potrzeby wrzucania na S .
moze nie masz jeszcze tak restrykcyjnych ustawien pod ekocyrk w skrzyni
virago95

Post autor: virago95 »

Mój ma silnik o kodzie DXDB który przynajmniej na papierze ma zakres momentu obrotowego od 1500 do 4000 obrotów\minutę
Większość silników 1,5 tsi 150 km ma zakres od 1500 do 3500 może mam inny program ale to tylko domysły. Pogrzebałem w necie i silnik o tym kodzie
montowano np. w Cuprze Atece . W moim siódmy bieg zapina dokładnie przy minimum 90 km na godzinę. Oczywiście gdy jadę dynamiczniej to zdecydowanie wyżej, takie moje spostrzeżenia, pozdrawiam.
Dig Dug

Post autor: Dig Dug »

qazwr pisze: 11 lut 2025, 7:29
I tak... i nie. vtech oferuje boxy dsg, jedną z fukncjonalności jest poprawa obrotów skrzyni, w podobnym stopniu co mod skrzyni, więc jak już odbiorę swojego to jadę po boxa, a po gwarancji pełnoprawny mod. ;)
Tylko ze box kasuje gwarancje jak program. Nie mowia tego, ale przy boxie zapisuja sie logi extremalnych wartosci. Jakby sie cos stalo, to widza ze zapisywala sie np. wartosc doladowania 1.5 bara, gdzie program oryginalny silnika daje do 1.2 bara max. Stad haslo o niewykrywalnosci boxa to falszywy pozytywny marketing.
Jak ktom ma cos robic to pojezdzic na gwarancji 2-3 lata i jak sie nie zepsuje to sie nie zepsuje. I wtedy robic program.
qazwr

Dig Dug pisze: 11 lut 2025, 22:27
Tylko ze box kasuje gwarancje jak program. Nie mowia tego, ale przy boxie zapisuja sie logi extremalnych wartosci. Jakby sie cos stalo, to widza ze zapisywala sie np. wartosc doladowania 1.5 bara, gdzie program oryginalny silnika daje do 1.2 bara max. Stad haslo o niewykrywalnosci boxa to falszywy pozytywny marketing.
Jak ktom ma cos robic to pojezdzic na gwarancji 2-3 lata i jak sie nie zepsuje to sie nie zepsuje. I wtedy robic program.
Okej, ale mowa o boksie, który tylko zmienia zakresy obrotów skrzyni, a nie podbija moc.
Dig Dug

Post autor: Dig Dug »

qazwr pisze: 11 lut 2025, 22:32

Okej, ale mowa o boksie, który tylko zmienia zakresy obrotów skrzyni, a nie podbija moc.
Ja napisalem jak jest w box-ie do silnika i oszukujacego komputer silnika.
Nie wiem jak jest ze skrzynia, czy program tez zapisuje logi, ale zmieniajac w programie skrzyni powodujemy, ze silnik zmieniano roty podczas zmiany biegow, nie typowo przy pojizej 2000 obr, tylko roznie, czasem punktu widzenia ori programu bez sensu czyli ktos cos zmienl.
qazwr

Dig Dug pisze: 12 lut 2025, 23:35
qazwr pisze: 11 lut 2025, 22:32

Ja napisalem jak jest w box-ie do silnika i oszukujacego komputer silnika.
Nie wiem jak jest ze skrzynia, czy program tez zapisuje logi, ale zmieniajac w programie skrzyni powodujemy, ze silnik zmieniano roty podczas zmiany biegow, nie typowo przy pojizej 2000 obr, tylko roznie, czasem punktu widzenia ori programu bez sensu czyli ktos cos zmienl.
Pewnie masz prawdę, więc zostanie mi (i większości) po prostu zrzutka na S, choć to naprawdę ogranicza komfort akustyczny (jeżdżę czasem trokami teścia/siostry) lub przeskoczenie na łopatki, ale trochę kurde bez sensu latać na łopatkach jak mi zależało, żeby z hot hatcha w manualu przejść na coś względnie wygodnego z automatem.
ODPOWIEDZ