Sorry jeśli się powtarzam, może te mhev lepsze od act.
Co do start stop - czasem używam. Na przykład na przejeździe kolejowym. I co ciekawe, jak auto przede mną ruszy to się mój uruchamia (sam wyłącza S/s) czyli taki "antyśpioch" - "ej budź się, już ruszają".
Trochę się zgadzam z tą "papierowością oszczedności", podejrzewam że 1.0 TSI pali tylko z pół litra mniej od 1,5
Tak czytam i czytam o tej pracy na dwóch cylindrach, że to samo zło, morderca silników itd.
Akurat jestem po ponad 200 kilometrowej trasie, którą z racji późno-wczesnych godzin i znikomego ruchu przejechałem cały czas na tempomacie ustawionym na 130 km/h i nie zauważyłem by na tym odcinku chociaż raz pojawił się tryb 2-cylindrowy (pisząo zauważeniu to myślę o wyświetleniu się ikonki na zegarach bo jak już wspominałem nie czuję ani nie słyszę znaczącej zmiany w pracy silnika gdy się ten tryb włączy)
Czyli przez ponad 200 km jednostajnej jazdy nie nastąpił podnoszony w wcześniejszych wypowiedziach problem.
Nie wiem czy to tempomat adaptacyjny tak działa, że tryb 2-cylidrowy się nie włącza, czy też tylko przy skrzyni manualnej tak się dzieje.
W każdym razie takie są fakty.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Przy 130 musiałoby być z górki żeby się włączył bo masz już wtedy ok 2000 obrotów. T-roc ma na tyle duże opory powietrza, że nawet przy lekkim spadku bez gazu hamuje jak masz 120. Posnuj się 70-80 po lokalnych drogach to się włączy. Albo przy turlaniu 30 po mieście - i to jest mój główny zarzut. Przy takich prędkościach, biegu i zimnym silniku to jest znęcanie się.
JacK666 pisze: ↑wczoraj, 9:24
Tak czytam i czytam o tej pracy na dwóch cylindrach, że to samo zło, morderca silników itd.
Akurat jestem po ponad 200 kilometrowej trasie, którą z racji późno-wczesnych godzin i znikomego ruchu przejechałem cały czas na tempomacie ustawionym na 130 km/h i nie zauważyłem by na tym odcinku chociaż raz pojawił się tryb 2-cylindrowy (pisząo zauważeniu to myślę o wyświetleniu się ikonki na zegarach bo jak już wspominałem nie czuję ani nie słyszę znaczącej zmiany w pracy silnika gdy się ten tryb włączy)
Czyli przez ponad 200 km jednostajnej jazdy nie nastąpił podnoszony w wcześniejszych wypowiedziach problem.
Nie wiem czy to tempomat adaptacyjny tak działa, że tryb 2-cylidrowy się nie włącza, czy też tylko przy skrzyni manualnej tak się dzieje.
W każdym razie takie są fakty.
Za szybko jechałeś jak się wybieram w radosna podróż S7 albo S19 poza godzinami szczytu i wrzucam na tempomat 120 km/h to mam tryb dwucylindrowy praktycznie cały czas. Wyłącza się tylko pod górę i na kilku łukach.
Rocznik 2023 nie ma już ikonki na zegarach informującej o pracy w trybie 2-cylindrowym. Informacja taka pojawia się, gdy wyświetlisz sobie chwilowe spalanie (wyskakuje napis "Tryb 2-cylindrowy). Raczej jadąc z jednostajną prędkością, tryb 2-cylindrowy był aktywny.
Sam jeżdżę rocznikiem 2023 i tak właśnie mam.