Praca silnika 1,5 TSI na dwóch cylindrach.

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Greg2201

Re: Praca silnika 1,5 TSI na dwóch cylindrach.

Post autor: Greg2201 »

JacK666 pisze: 14 mar 2025, 9:24 Tak czytam i czytam o tej pracy na dwóch cylindrach, że to samo zło, morderca silników itd.
Akurat jestem po ponad 200 kilometrowej trasie, którą z racji późno-wczesnych godzin i znikomego ruchu przejechałem cały czas na tempomacie ustawionym na 130 km/h i nie zauważyłem by na tym odcinku chociaż raz pojawił się tryb 2-cylindrowy (pisząo zauważeniu to myślę o wyświetleniu się ikonki na zegarach bo jak już wspominałem nie czuję ani nie słyszę znaczącej zmiany w pracy silnika gdy się ten tryb włączy)
Czyli przez ponad 200 km jednostajnej jazdy nie nastąpił podnoszony w wcześniejszych wypowiedziach problem.
Nie wiem czy to tempomat adaptacyjny tak działa, że tryb 2-cylidrowy się nie włącza, czy też tylko przy skrzyni manualnej tak się dzieje.
W każdym razie takie są fakty.
Ja myślę, że nie w każdym samochodzie ten tryb załącza się tak często. U mnie akurat i u niektórych kolegów często. I chodzi tu nie o jazdę autostradą, ale po mieście, bo to wtedy najbardziej czuć... U mnie np. jadąc 50 km/h i to pod górkę jednostajnie, wyczuwalne jest jak samochód słabnie, bo włączają się tylko dwa cylindy, dodam gazu odyzskuje moc, ale tylko na chwilkę i znowu.... załącza dwa cylindry... i tak w kółko.... Denerwujące to jest... Ten spadek mocy....
R-line 2022, 1.5 DSG
Tucs-roc

Post autor: Tucs-roc »

Czyli trza dodać gazu... Oszczędza sie tak paliwo czy zużywa?
stello

Post autor: stello »

JA mam 1.5 DSG i muszę się mocno postarć aby załączyło sie ACT w mieście i nie słyszę różnicy
Awatar użytkownika
Norville

Post autor: Norville »

Nigdy wcześniej nie zawracałem sobie głowy tym czy t-roc jedzie na dwóch, czy na czterech cylindrach, ale po przeczytaniu tutaj postów przez ostatnie dwa tygodnie obserwowałem kiedy włącza się ACT. W drodze do/z pracy mam zarówno jazdę miejską jak i ekspresówkę, jest jazda po płaskim i z górki, więc raczej zróżnicowane warunki. Nigdy ACT nie włączał mi się na zimnym silniku, nigdy nie włączał się przy ruszaniu ani przy 30 km/h (nie zauważyłem, żeby włączył się poniżej 50 km/h). Włączał się na drodze płaskiej lub "z górki", zwykle w okolicach 1500 rpm i głównie przy jeździe z ACC poza miastem (chodź przy jednostajnej jeździe w mieście też się zdarza). Wyłącza się od razu jak dodam gazu albo zaczyna się wzniesienie, nie słyszę różnicy w głośności pracy silnika.

1.5 z DSG
Czesław

Post autor: Czesław »

Włącza się i na zimnym. Wczoraj wracałem z pracy, po przejechaniu ok 500 m się załączył ACT. na dworze było ok 17 st ale do normalnej temperatury silnika było jeszcze daleko.
T-Roc 2024 Life Plus 1,5 150 KM DSG
Greg2201

Post autor: Greg2201 »

Mnie też to dziwi, że nawet na zimnym silniku potrafi się włączyć ten tryb..... Ciekawe to jest, może to zależy od rodzaju sterownika silnika?
R-line 2022, 1.5 DSG
Tucs-roc

Post autor: Tucs-roc »

Mnie czesto się wlacza. Sorry jeśli się powtarzam ale tak:
1) wielce mi to jakoś nie przeszkadza
2) zalacza się przy spokojnej jeździe
3) co do dźwięku- nawet powiedziałbym że jest wtedy ciszej; irytyje mnie natomiast nieco dźwięk silnika przy 25 kmh ale nie jest to uzależnione od kwestii czy tryb 2-cylindr.sie włączył (manual).
VWTroc12#$

Post autor: VWTroc12#$ »

Nie cierpię tego rozwiązania. Szkoda mi tego T-roca. Ładne auto, a tu taki KNOT! Kto do cholery wymyślił ten durny system?
VWTroc12#$

Post autor: VWTroc12#$ »

Zbudowali silnik cztero-cylindrowy, a 80% czasu jeździ na dwóch. BEZSENS! Strasznie nierównomierne zużycie silnika.
Galux20

Post autor: Galux20 »

VWTroc12#$ pisze: 28 mar 2025, 22:29 Zbudowali silnik cztero-cylindrowy, a 80% czasu jeździ na dwóch. BEZSENS! Strasznie nierównomierne zużycie silnika.
Jakie masz średnie spalanie?
1.5 DSG 6,2 spalanie zima
5,8 wiosna
ODPOWIEDZ