Ja myślę, że nie w każdym samochodzie ten tryb załącza się tak często. U mnie akurat i u niektórych kolegów często. I chodzi tu nie o jazdę autostradą, ale po mieście, bo to wtedy najbardziej czuć... U mnie np. jadąc 50 km/h i to pod górkę jednostajnie, wyczuwalne jest jak samochód słabnie, bo włączają się tylko dwa cylindy, dodam gazu odyzskuje moc, ale tylko na chwilkę i znowu.... załącza dwa cylindry... i tak w kółko.... Denerwujące to jest... Ten spadek mocy....JacK666 pisze: ↑14 mar 2025, 9:24 Tak czytam i czytam o tej pracy na dwóch cylindrach, że to samo zło, morderca silników itd.
Akurat jestem po ponad 200 kilometrowej trasie, którą z racji późno-wczesnych godzin i znikomego ruchu przejechałem cały czas na tempomacie ustawionym na 130 km/h i nie zauważyłem by na tym odcinku chociaż raz pojawił się tryb 2-cylindrowy (pisząo zauważeniu to myślę o wyświetleniu się ikonki na zegarach bo jak już wspominałem nie czuję ani nie słyszę znaczącej zmiany w pracy silnika gdy się ten tryb włączy)
Czyli przez ponad 200 km jednostajnej jazdy nie nastąpił podnoszony w wcześniejszych wypowiedziach problem.
Nie wiem czy to tempomat adaptacyjny tak działa, że tryb 2-cylidrowy się nie włącza, czy też tylko przy skrzyni manualnej tak się dzieje.
W każdym razie takie są fakty.
Praca silnika 1,5 TSI na dwóch cylindrach.
Re: Praca silnika 1,5 TSI na dwóch cylindrach.
R-line 2022, 1.5 DSG
Czyli trza dodać gazu... Oszczędza sie tak paliwo czy zużywa?
JA mam 1.5 DSG i muszę się mocno postarć aby załączyło sie ACT w mieście i nie słyszę różnicy
Nigdy wcześniej nie zawracałem sobie głowy tym czy t-roc jedzie na dwóch, czy na czterech cylindrach, ale po przeczytaniu tutaj postów przez ostatnie dwa tygodnie obserwowałem kiedy włącza się ACT. W drodze do/z pracy mam zarówno jazdę miejską jak i ekspresówkę, jest jazda po płaskim i z górki, więc raczej zróżnicowane warunki. Nigdy ACT nie włączał mi się na zimnym silniku, nigdy nie włączał się przy ruszaniu ani przy 30 km/h (nie zauważyłem, żeby włączył się poniżej 50 km/h). Włączał się na drodze płaskiej lub "z górki", zwykle w okolicach 1500 rpm i głównie przy jeździe z ACC poza miastem (chodź przy jednostajnej jeździe w mieście też się zdarza). Wyłącza się od razu jak dodam gazu albo zaczyna się wzniesienie, nie słyszę różnicy w głośności pracy silnika.
1.5 z DSG
1.5 z DSG
Włącza się i na zimnym. Wczoraj wracałem z pracy, po przejechaniu ok 500 m się załączył ACT. na dworze było ok 17 st ale do normalnej temperatury silnika było jeszcze daleko.
T-Roc 2024 Life Plus 1,5 150 KM DSG
Mnie też to dziwi, że nawet na zimnym silniku potrafi się włączyć ten tryb..... Ciekawe to jest, może to zależy od rodzaju sterownika silnika?
R-line 2022, 1.5 DSG
Mnie czesto się wlacza. Sorry jeśli się powtarzam ale tak:
1) wielce mi to jakoś nie przeszkadza
2) zalacza się przy spokojnej jeździe
3) co do dźwięku- nawet powiedziałbym że jest wtedy ciszej; irytyje mnie natomiast nieco dźwięk silnika przy 25 kmh ale nie jest to uzależnione od kwestii czy tryb 2-cylindr.sie włączył (manual).
1) wielce mi to jakoś nie przeszkadza
2) zalacza się przy spokojnej jeździe
3) co do dźwięku- nawet powiedziałbym że jest wtedy ciszej; irytyje mnie natomiast nieco dźwięk silnika przy 25 kmh ale nie jest to uzależnione od kwestii czy tryb 2-cylindr.sie włączył (manual).
-
Nie cierpię tego rozwiązania. Szkoda mi tego T-roca. Ładne auto, a tu taki KNOT! Kto do cholery wymyślił ten durny system?
-
Zbudowali silnik cztero-cylindrowy, a 80% czasu jeździ na dwóch. BEZSENS! Strasznie nierównomierne zużycie silnika.
Jakie masz średnie spalanie?VWTroc12#$ pisze: ↑28 mar 2025, 22:29 Zbudowali silnik cztero-cylindrowy, a 80% czasu jeździ na dwóch. BEZSENS! Strasznie nierównomierne zużycie silnika.
1.5 DSG 6,2 spalanie zima
5,8 wiosna
5,8 wiosna