1.5 TSI manual szarpanie przy ruszaniu

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
The Rock

Re: 1.5 TSI manual szarpanie przy ruszaniu

Post autor: The Rock »

paulr pisze: 11 lip 2019, 10:30można zgłosic tez sie do rożnego rodzaju gazet czy programow motoryzacyjnych. Wtedy w ramach "gestu" możemy liczyc ze na antenie tv jakis przedstawiciel w ramach dobrego PR przyjmnie zwrot albo wymieni na silnik bez wad. Jednej czy 2 osobą. Wiec albo trzeba miec czas i kase by się sądzić. Albo sprzedac jak komus to bardzo przeszkadza. Niestety ale takie realia :-(
Na media motoryzacyjne raczej bym nie liczył.
Niestety - jak napisałeś - realia są takie, że zapłaciłeś kasę za wadliwy produkt i spadaj.
Pado

Post autor: Pado »

chciałbym się przejechać takim egzemplarzem, gdzie właściciel twierdzi, że ma cały czas kangura...
ja mam auto z maja i bez problemu kangura mogę wywołać- ale właściwie go nie odczuwam, może czasami na "zimno" przy pierwszym ruszeniu się pojawi minimalnie, ale bardzo rzadko. Ale podjazdy, stanie w korku itd- nie mam problemu. Zresztą kangura mogę wywołać też w aucie zony (inna marka) czy w moim poprzednim bardzo rzadko coś też przy ruszaniu poszło nie tak i zabujało)
Dlatego ciekawi mnie czy to jest styl jazdy w połączeniu z charakterystyką tego silnika, czy na prawdę wada egzemplarzy.
Pewnie normy + afera VW nie pozwala tego łatwo i prosto wyeliminować zmianą oprogramowania bo pewnie pogarszają się wtedy parametry spalin. Nie sadzę, że to wada mechaniczna.
Ciekawe czy porządny tuner od chipowania aut by sobie z tym nie poradził...
Tiggy

Post autor: Tiggy »

Pado pisze: 11 lip 2019, 13:13 chciałbym się przejechać takim egzemplarzem, gdzie właściciel twierdzi, że ma cały czas kangura...
ja mam auto z maja i bez problemu kangura mogę wywołać- ale właściwie go nie odczuwam, może czasami na "zimno" przy pierwszym ruszeniu się pojawi minimalnie, ale bardzo rzadko.
Pełna zgoda - gdybym teraz (latem) odbierał auto miałbym pewnie podobne odczucia. Sytuacja zmienia się kiedy auto wolniej się nagrzewa (zima, jesień, wiosna). Wtedy sytuacja jest bardzo uciążliwa. Przy każdym ruszaniu rano praktycznie mocno skaczesz, chyba, że dasz od razu 2k rpm albo ślizgasz się w półsprzęgle.

Co do stylu jazdy - dyskutowaliśmy o tym z paulr w tym wątku już kilka razy ;) - ma to wpływ, co nie zmienia faktu, że moim zdaniem jest to wada wpływająca na bezpieczeństwo. Aktualnie moja żona nie chce jeździć Tiguanem (na co dzień jeździ paskiem TDI, ok 15kkm rocznie) Po akcji kiedy zaczął skakać przy włączaniu się do ruchu i odruchowo dała gaz, myśląc że gaśnie. O mały włos nie zrobiła 'garażu' z pojazdu który jechał przed nią ;)

Sprawne auto nie ma prawa tak się zachowywać.
Tiggy

Pado pisze: 11 lip 2019, 13:13 Dlatego ciekawi mnie czy to jest styl jazdy w połączeniu z charakterystyką tego silnika, czy na prawdę wada egzemplarzy.
Co do tego - odpowiedzią są TPI założone przez VW gdzie wada ta jest potwierdzona. Nikt w nich nie mówi o charakterystyce ale o 'usterce', 'nieprawidłowości' i 'naprawie'.
The Rock

Post autor: The Rock »

Pado pisze: 11 lip 2019, 13:13Dlatego ciekawi mnie czy to jest styl jazdy w połączeniu z charakterystyką tego silnika, czy na prawdę wada egzemplarzy.
Jest to wada i z tym już nie warto dyskutować. Problem jest zgłaszany w całej Europie - to nie jest przypadek. Styl jazdy, przyzwyczajenia mają wpływ - z tym też nie ma co dyskutować.
Pado

Post autor: Pado »

Ppzostaje mi czekać na... Zimę i ujemne temperatury, mam nadzieję, że nie będzie gorzej...
Zbychersky

Post autor: Zbychersky »

Może czas naskrobać coś na Wykopie?
MarioMc

Post autor: MarioMc »

Przy DSG tez można to zauważyć, mimo ze skrzynia sprytnie to maskuje. Idealnie jest dopiero po rozgrzaniu silnika.
Zam 12.10.2018 - Odbiór 12.07.2019
1.5 TSI DADA DSG Premium/17"/Pakiet Komfort/Drogowy/Sport/Siedzenia komfort/Podgrzewana Tiptronic/Park Assist/Rear Assist/El Bagaznik/Keyless Full/Phone Comfort/Beats.
michalmichna

Post autor: michalmichna »

Witam

Zastanawiam się nad zakupem sportsvana z silnikiem 1,5 tsi i natknąłem się ba ten temat. Czy problem szarpania nadal występuje w nowych samochodach? Czy podobnego problemu nie będzie w 1,0 tsi?

Jest to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość ;)
Tiggy

michalmichna pisze: 14 lip 2019, 14:24 Witam

Zastanawiam się nad zakupem sportsvana z silnikiem 1,5 tsi i natknąłem się ba ten temat. Czy problem szarpania nadal występuje w nowych samochodach? Czy podobnego problemu nie będzie w 1,0 tsi?

Jest to mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość ;)

O ile wiem, w nowych samochodach w dalszym ciągu jest ten problem (aczkolwiek z racji wysokich temperatur jest on obecnie mniej odczuwalny, więc osoby odbierające teraz auta mogą się z tym tak na prawdę zderzyć jesienią).
Występuje tylko w 1.5 TSI ( w wersjach 130 i 150 KM).
ODPOWIEDZ