No i jakie, kolego, były dalsze twoje kroki, w związku z taką odpowiedzią? Czy zwróciłeś się do producenta samochodu ze swoimi pytaniami?
98 do 1,5 tsi
Re: 98 do 1,5 tsi
2.0 tsi, dsg, 4motion
Odpowiedź ASO jest chyba jasna i logiczna ja zalewam 95 olej 0W20 i ciśnienie w oponach 2,5 bara każdy może postępować jak uważa jego auto,pieniądze i ewentualne problemy ?.
Co do benzyny to producent w instrukcji napisał wyraźnie: LO 95 i wyżej
Co do oleju róznież jasno zaleca: 0W20
Co do ciśnienia w oponach to już tutaj bym lekko polemizował bo na ogół są widełki i szczególnie z tyłu mogą być całkiem spore bo zależy to od obciążenia samochodu.
Co więcej poszczególne firmy produkujace opony mają swoje tabele z ciśnieniem, które róznią się czasami o 0,2 - 0,5 bara w zależnosci od średnicy i profilu opony.
Więc Twoje 2,5 bara jest być może uniwersalne ale niekoniecznie optymalne dla konkretnej marki, średnicy felgi, nośności i profilu opony.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Kolego, jeżeli nie wyczułeś to wyjaśniam: "To był sarkazm".Wachacz pisze: ↑07 lut 2025, 20:44Odpowiedź ASO jest chyba jasna i logiczna ja zalewam 95 olej 0W20 i ciśnienie w oponach 2,5 bara każdy może postępować jak uważa jego auto,pieniądze i ewentualne problemy ?.
2.0 tsi, dsg, 4motion
Moje 2,5 bara jest dedykowane na wklejce na słupku do tych opon jakie były fabrycznie na moim T rocu czyli 215-55-R17 osobiście uważam że auto ciut za twarde na 2 osoby ?.JacK666 pisze: ↑07 lut 2025, 21:49Co do benzyny to producent w instrukcji napisał wyraźnie: LO 95 i wyżej
Co do oleju róznież jasno zaleca: 0W20
Co do ciśnienia w oponach to już tutaj bym lekko polemizował bo na ogół są widełki i szczególnie z tyłu mogą być całkiem spore bo zależy to od obciążenia samochodu.
Co więcej poszczególne firmy produkujace opony mają swoje tabele z ciśnieniem, które róznią się czasami o 0,2 - 0,5 bara w zależnosci od średnicy i profilu opony.
Więc Twoje 2,5 bara jest być może uniwersalne ale niekoniecznie optymalne dla konkretnej marki, średnicy felgi, nośności i profilu opony.
wklejam to tu:
https://www.youtube.com/watch?v=qO5c8ajsQLU
materiał dotyczy 95 vs. 98
co sądzicie? ..... ja się na tym nie znam i leję 95
T-Roc Style 1.5 DSG Ascot Gray+Czarny, Pakiet Komfort, System Easy Open & Close z alarmem, Szyby przyciemniane, Kierownica podgrzewana, Kamera Cofania, Travel Assist High. Zamówiony 27.06.2022r., produkcja 19tydz.2023 r., odebrany 23.06.2023 r.
Ja jeżdżę na 95.
Raz jednak wlałem 98 do pustego zbiornika.
Zdziwilem się jak bardzo silnik stał się sprawniejszy.
Raz jednak wlałem 98 do pustego zbiornika.
Zdziwilem się jak bardzo silnik stał się sprawniejszy.
1.5 DSG 6,2 spalanie zima
5,8 wiosna
5,8 wiosna
Trochę znam się na tym, więc piszę. Podpisuję się pod materiałem z YT. Masz silnik zaprojektowany dla PB 95, to lej śmiało 95. Ewentualnie po uwzględnieniu różnych okoliczności np. chęć dbałości o samochód, by w dłuższej perspektywie dobrze się sprawował, planowane przebiegi, itp. rozważ tankowanie Pb 95 Premium zawierającą dodatki uszlachetniające (myjące detergenty, smarujące, antykorozyjne, itp.). Takie paliwo mają Shell, Circle K, Amic i BP. Użytkowo są podobne, więc tankuj tam gdzie taniej. Stosowanie Pb 98 do silników dedykowanych dla 95 to nieuzasadniony mit, technologicznie i ekonomicznie nie ma większego sensu.Indi pisze: ↑10 kwie 2025, 21:13 wklejam to tu:
VW T-ROC 2022, 1.5 DPCA, DSG, 18", pełna konfiguracja
Jak bardzo silnik stał się sprawniejszy? Zmierzyłeś? Na pewno wsiadłeś do tego samego auta po zatankowaniu?
VW T-ROC 2022, 1.5 DPCA, DSG, 18", pełna konfiguracja
Na pewno.
Jeszcze raz napiszę ,zauważalnie dla kierowcy , który w życiu przejechał około milion kilometrów.
Lepsza reakcja silnika na pedał gazu.
Pozdrawiam , miłego dnia.
Jeszcze raz napiszę ,zauważalnie dla kierowcy , który w życiu przejechał około milion kilometrów.
Lepsza reakcja silnika na pedał gazu.
Pozdrawiam , miłego dnia.
1.5 DSG 6,2 spalanie zima
5,8 wiosna
5,8 wiosna