Jeżeli piszesz o tylnych klockach to o ile wiem sygnalizacja w t rocu i tego typu autach jest tylko z przedniego klocka ???.Krzysztof_460 pisze: ↑29 maja 2024, 12:56 Czy poleca ktoś jakiś warsztat (nie ASO) w Trójmieście, w którym mógłbym wymienić klocki?
Tarcze z tyłu wymieniane były przy 60 000 przebiegu, teraz jest 79 000 i niestety rano pojawiła się kontrolka "sprawdź klocki hamulcowe".
klocki hamulcowe
Re: klocki hamulcowe
Ostatnio 14.04.wymieniłem klocki tył u mechanika klocki ATE 230 zł robocizna 250 zł Razem 480 zł przebieg ok. 56300 km.było ok.3 mm klocka i śmigamy dalej !.
Dobry wybór, a jeśli ATE Ceramic to bardzo dobry.
VW T-ROC 2022, 1.5 DPCA, DSG, 18", pełna konfiguracja
Nawet nie pytałem czy ATE ceramic ale raczej nie jak cena 230 zł ? chociaż nie mam pojęcia ile kosztują ceramic ? Myślę że drożej ???.
Nic nie wiem o Twoim aucie i kołach, więc nie wiem, jakie klocki są dedykowane na tylną oś. Ogólnie klocki ATE Ceramic są droższe od ATE średnio o 10 - 20%. Jednak korzyści są zdecydowanie tego warte. Żeby za długo nie rozpisywać się, załączam link z wiedzą na ten temat: https://www-ate--brakes-com.translate.g ... _tr_pto=rq.
A słyszeliście opinię, że klocki ceramiczne lepiej łączyć z tarczami dedykowanymi do takich właśnie klocków ?
Czyli jak ktoś ma jeszcze fabryczne tarcze lepiej nie łączyć ich klockami ceramicznymi.
Podobno nie są też idealne gdy często korzysta się z dróg szutrowych (duży brud dostający się między tarczę i klocek).
Jeśli chodzi o firmę - oczywiście, że ATE !!!
Czyli jak ktoś ma jeszcze fabryczne tarcze lepiej nie łączyć ich klockami ceramicznymi.
Podobno nie są też idealne gdy często korzysta się z dróg szutrowych (duży brud dostający się między tarczę i klocek).
Nawet mi się nie chciało wiele szukać w temacie klocków takie polecił mi.mechanik który kiedyś pracował a ASO VW klocki dobrał po WIN-ie bo robił zdjęcie taki symbol klocków na tył ATE 13.0460-7293.zurit pisze: ↑17 kwie 2025, 20:44 A słyszeliście opinię, że klocki ceramiczne lepiej łączyć z tarczami dedykowanymi do takich właśnie klocków ?
Owszem, słyszałem o ograniczeniach w parowaniu klocków ceramicznych i tarcz. Tarcze nie powinny być nawiercane lub nacinane. Natomiast co do tarcz gładkich producent nie stawia żadnych ograniczeń. Osobiście założyłbym tarcze ceramiczne ale dlatego, że są lepszym produktem od zwykłych.zurit pisze: ↑17 kwie 2025, 20:44 A słyszeliście opinię, że klocki ceramiczne lepiej łączyć z tarczami dedykowanymi do takich właśnie klocków ?
Natomiast drogi szutrowe są szkodliwe nie tylko dla tarcz i klocków.
Mnie chciałoby się poszukać samemu prostych i powtarzalnych części, by ograniczać koszty. Dałeś mechanikowi 230 PLN za klocki, które można kupić z dostawą do domu za 145 - 150 PLN. Natomiast odpowiedniki ceramiczne dla Twoich klocków kosztują ok. 200 - 210 PLN. Cóż, każdy ma swoją kalkulację.Wachacz pisze: ↑17 kwie 2025, 21:53Nawet mi się nie chciało wiele szukać w temacie klocków takie polecił mi.mechanik który kiedyś pracował a ASO VW klocki dobrał po WIN-ie bo robił zdjęcie taki symbol klocków na tył ATE 13.0460-7293.zurit pisze: ↑17 kwie 2025, 20:44 A słyszeliście opinię, że klocki ceramiczne lepiej łączyć z tarczami dedykowanymi do takich właśnie klocków ?
Rozumiem, że Wachacz ma dobrą cenę w stosunku do ASO
Za części wolę dopłacić mechanikowi, jego problem z doborem, w tym przypadku kilkadziesiąt złotych warto dopłacić, dasz zarobić mechanikowi, może odwdzięczy się innym podejściem do auta
Każdy kalkuluje po swijemu
Za części wolę dopłacić mechanikowi, jego problem z doborem, w tym przypadku kilkadziesiąt złotych warto dopłacić, dasz zarobić mechanikowi, może odwdzięczy się innym podejściem do auta
Każdy kalkuluje po swijemu
1.5 DSG 6,2 spalanie zima
5,8 wiosna
5,8 wiosna