Spalanie silnika 1.5 TSI 150 KM w T-Rocu
-
Re: Spalanie silnika 1.5 TSI 150 KM w T-Rocu
W jaki sposób zmieniacie tryby jazdy np. na eco ???. Mam 1.5 TSI DSG Premium, w passacie mialem zmianę skrzynią czyli tryby D-Sport-Eco lub w ustawieniach w komputerze Eco Komfort itd. co zmieniało też zawieszenie, ale tu zależy mi na późniejszej zmianie biegów.
Spalanie na trasie 12 km mam 7,2l/100 przy spokojnej jeździe z klimą ale realnie pod koniec jazdy dopiero olej jest nagrzany i to też czuć przy przyspieszaniu
Na trasie Warszawa-Wrocław bez ACC potrafił wykręcić średnia poniżej 6 l
Spalanie na trasie 12 km mam 7,2l/100 przy spokojnej jeździe z klimą ale realnie pod koniec jazdy dopiero olej jest nagrzany i to też czuć przy przyspieszaniu
Na panelu środkowym masz przełącznik mode tam masz wybór profilu jazdy.maksymilian pisze: ↑10 lip 2018, 9:25 W jaki sposób zmieniacie tryby jazdy np. na eco ???. Mam 1.5 TSI DSG Premium, w passacie mialem zmianę skrzynią czyli tryby D-Sport-Eco lub w ustawieniach w komputerze Eco Komfort itd. co zmieniało też zawieszenie, ale tu zależy mi na późniejszej zmianie biegów.
-
Brak takiego przełącznika u mnie, możesz sprecyzować gdzie to powinno być ? Obok przycisku wyłączania systemu start-stop mam zaślepkę, może tryb wyboru jazdy jest ekstra płatny?
-
Ok już sprawdziłem w cenniku
Wybór profilu jazdy - 670 zł ekstra do wersji premium
Wybór profilu jazdy - 670 zł ekstra do wersji premium
Mnie tylko dziwi skąd macie takie spalanie?? może coś z moim egzemplarzem jest nie tak?
-
Nie wiem jakie masz zegary ale na wyświetlaczu można sprawdzić temp. oleju , rozgrzej dobrze samochód do 90-100 stopni i wtedy sprawdź spalanie. Ja większość drogi pokonuje chyba na cyklu 2 cylindrowym, ale tak czy inaczej na starcie mojej trasy dom-praca 12 km mam spalanie 15 litrów czy jakaś inna cyfra z kosmosu i to spada z czasem do 7 l
Na prostej drodze jak rozpędzisz się do 80-90 km to potem tylko lekko trzymasz gaz i utrzymujesz prędkość i wtedy na wyświetlaczu mam info tryb 2 cylindrowy i spalanie 3 litry i stąd się bierze średnia 7 u mnie, a już wyjazd poza miasto na drogę krajową trasa 20 km i średnia 6.3 z klimą
Więc jestem zadowolony bardzo z wyników bo pali mało a zapas mocy jest ogromny z DSG,
Tak samo miałem w Pasacie 1.8 T z DSG i tam na ECO wykorzystując tryb żeglowania zrobilem wynik 5 litrów na 100 przy pelnym bagazniku i 4 osobach na pokładzie - to było dopiero zaskoczenie a trasa to same górki i dołki w Rumunii
Na prostej drodze jak rozpędzisz się do 80-90 km to potem tylko lekko trzymasz gaz i utrzymujesz prędkość i wtedy na wyświetlaczu mam info tryb 2 cylindrowy i spalanie 3 litry i stąd się bierze średnia 7 u mnie, a już wyjazd poza miasto na drogę krajową trasa 20 km i średnia 6.3 z klimą
Więc jestem zadowolony bardzo z wyników bo pali mało a zapas mocy jest ogromny z DSG,
Tak samo miałem w Pasacie 1.8 T z DSG i tam na ECO wykorzystując tryb żeglowania zrobilem wynik 5 litrów na 100 przy pelnym bagazniku i 4 osobach na pokładzie - to było dopiero zaskoczenie a trasa to same górki i dołki w Rumunii
Zegary mam te elektroniczne , do pracy podobnie jak Ty 10km i na takim dystansie pokazuje mi w zależności od korków między 11.5 a 8.9 było chyba najniżej. Sprawdzę jeszcze tą temperaturę oleju. Jeśli chodzi o gaz to raczej go "liże". No muszę coś pokombinować ewidentnie coś moje auto za dużo pali.maksymilian pisze: ↑10 lip 2018, 10:29 Nie wiem jakie masz zegary ale na wyświetlaczu można sprawdzić temp. oleju , rozgrzej dobrze samochód do 90-100 stopni i wtedy sprawdź spalanie. Ja większość drogi pokonuje chyba na cyklu 2 cylindrowym, ale tak czy inaczej na starcie mojej trasy dom-praca 12 km mam spalanie 15 litrów czy jakaś inna cyfra z kosmosu i to spada z czasem do 7 l
niekoniecznie. moja żona ma do pracy tyle samo co ja. tylko na mojej trasie raczej nie ma korków a na jej są albo duże albo bardzo duże. Na mojej trasie spokojnie można spalać poniżej 8 litrów, a na jej nie ma szans zejść poniżej 10, za dużo razy się zatrzymuje i rusza, by średnie spalanie było jakieś małe, dodatkowo nawet na postoju nie opłaca się korzystać z start stop(ja akurat wcale z tego nie korzystam) bo jak jedzie się 15 minut w korku to raczej za dużo razy by był odpalany.cerek pisze: ↑10 lip 2018, 10:53Zegary mam te elektroniczne , do pracy podobnie jak Ty 10km i na takim dystansie pokazuje mi w zależności od korków między 11.5 a 8.9 było chyba najniżej. Sprawdzę jeszcze tą temperaturę oleju. Jeśli chodzi o gaz to raczej go "liże". No muszę coś pokombinować ewidentnie coś moje auto za dużo pali.maksymilian pisze: ↑10 lip 2018, 10:29 Nie wiem jakie masz zegary ale na wyświetlaczu można sprawdzić temp. oleju , rozgrzej dobrze samochód do 90-100 stopni i wtedy sprawdź spalanie. Ja większość drogi pokonuje chyba na cyklu 2 cylindrowym, ale tak czy inaczej na starcie mojej trasy dom-praca 12 km mam spalanie 15 litrów czy jakaś inna cyfra z kosmosu i to spada z czasem do 7 l
Tak samo jak mam do pracy np na rano i jadę przed 5 to można jechać na tempomacie 60km i osiągać rekordowe niskie spalanie bo nikogo po drodze się praktycznie nie mija i nie ma wcale zatrzymań(światła pulsacyjne) więc spalanie zależy nie tylko od samochodu, a też od pokonywanej trasy.
A ile czasu pokonujesz te 10 km? Np. jaka jest średnia prędkość? Ile mnie więcej razy musisz się zatrzymać i ruszyć? Może tu leży przyczyna?
czas przejazdu to średnio 20minut. Ile razy zatrzymuję się i ruszam tego nie liczę ale jak to w korku trochę tego jest... spróbuję jeszcze wyłączyć start/stop może to coś nieco zmieni?