Spalanie silnika 1.5 TSI 150 KM w T-Rocu
Re: Spalanie silnika 1.5 TSI 150 KM w T-Rocu
Czyli średnia pewnie poniżej 30 km/h. IMO nie ma cudów - w takich warunkach nawet diesel o podobnych gabarytach i mocy spali pewnie z 8-9 litrów.
W moim vw spalanie 8.7 l przy spokojnej mieszanej ( miasto trasa 50/50 ) nie przekraczam 130 km/h . Porównując do poprzedniego vw ( golf 1.4 140 ps ) tam spalanie przy tej samej jeździe 6.5 l. Myślałem ze spalanie w T roc będzie podobne - nowszy bardziej eko i 150ps a tu kiszka .
-
Na krótkich trasach wysokie spalanie to przez nierozgrzany silnik który dopiero po okolo 8 km jest ciepły a dla wielu to prawie cala trasa do pracy (polecam sprawdzac temp oleju) bo różnice trasa a miasto sa spore, inna sprawa korki bo ruszenie kilku metrów to spalanie chwilowe jak w czołgu nagle na wyświetlaczu 30 litrów, teraz jechałem inna drogą do pracy średnia wyzsza i mniej świateł i skrętów i od razu silnik sie szybciej rozgrzal a spalanie spadlo o 1 litr
Generalnie jestem zadowolony bo silnik elastyczny i jestem w stanie zaplacic za to troche wiecej w miescie a na trasie miec ponizej 6 l
Generalnie jestem zadowolony bo silnik elastyczny i jestem w stanie zaplacic za to troche wiecej w miescie a na trasie miec ponizej 6 l
Ponizej 6 to juz bedzie ciezko zejsc w tym silniku. Chyba ze predkosci max 90-100
Wczoraj dla testów zrobiłem trasę 150 km drogami lokalnymi - średnia 5,8 na 100 przy prędkościach ok. 105 km/h.
Nie jest tak źle
Nie jest tak źle
najważniejsze to powinno też być ile na takim dystansie wyszła średnia prędkość wtedy.
-
U mnie na trasie dystans 120 km srednie spalanie mial 5.5 z klimą gdzie 80 km to zwykla droga a pozostała to autostrada z predkoscią 120 wedlug mnie super pali jestem z niego zadowolony
Ja też dzisiaj zrobiłem 120 km. ok 40 % po mieście, reszta poza miastem na zwykłych drogach wojewódzkich, przy remontach i przebudowach. Średnie spalanie 5.4 także bardzo fajne uważam. Zauważyłem, że najbardzie josczędny jest przy prędkości ok 80 km/h i 6 biegu oczywiście. I tak, nie wyłączałem systemu start/stop
wczoraj zrobiłem ok 700 km głównie 90% autostrada A1 i A2 reszta drogi lokalne przy prędkości autostradowej 125km/h spalanie komp. pokazał 6,6l. Silnik można powiedzieć na dotarciu bo jak wyjeżdżałem to miałem przebiegu ok 600km.
Trasa 320 km. Niemal dokładnie połowa autostrada (przy prędkości 140km/h) połowa droga krajowa. Spalanie 6.7 l/100 km. W drugą stronę identycznie. Manual