System automatycznej zmiany świateł
-
System automatycznej zmiany świateł
Witajcie. Mam pytanie dotyczące systemu Light Assist.
Czy trzeba go specjalne włączać a jeśli tak to gdzie? Na czym polega ta zmiana świateł.
Rozumiem że jest to zmiana ze świateł drogowych na mijania automatucznie?
Próbowałem to dziś i jadąc na długich nie zmienia się światło na mijania jak jedzie auto z naprzeciwka.
Proszę o podpowiedź
Czy trzeba go specjalne włączać a jeśli tak to gdzie? Na czym polega ta zmiana świateł.
Rozumiem że jest to zmiana ze świateł drogowych na mijania automatucznie?
Próbowałem to dziś i jadąc na długich nie zmienia się światło na mijania jak jedzie auto z naprzeciwka.
Proszę o podpowiedź
Re: System automatycznej zmiany świateł
Mam ten system. Żeby go włączyć musisz dźwignię kierunkowskazów pchnąć do przodu 1x (od siebie). Na tablicy pojawi Ci się symbol długich świateł z literką "A" pośrodku - będzie to oznaczało, że system działa. Wyłączasz na 2 sposoby - dźwignia do siebie (wtedy migniesz długimi) albo jeszcze raz dźwignia od siebie (wtedy włączysz długie).
System działa nadspodziewanie dobrze. Korzystam z niego zawsze jak jadę po zmroku na drogach poza miastem. Szybko rozpoznaje auta jadące z przeciwka lub w tym samym kierunku i wyłącza długie. Nie zdarzyło mi się, żeby ktoś mi mignął długimi, że go oślepiam. A przy tym raczej się nie myli - tzn. obiekty emitujące/odbijające światło (np. reklamy, znaki drogowe) ignoruje i nie bierze ich za samochody.
System działa nadspodziewanie dobrze. Korzystam z niego zawsze jak jadę po zmroku na drogach poza miastem. Szybko rozpoznaje auta jadące z przeciwka lub w tym samym kierunku i wyłącza długie. Nie zdarzyło mi się, żeby ktoś mi mignął długimi, że go oślepiam. A przy tym raczej się nie myli - tzn. obiekty emitujące/odbijające światło (np. reklamy, znaki drogowe) ignoruje i nie bierze ich za samochody.
-
Dodatkowo w ustawieniach można zmienić czułość działania tego systemu.
świateł długich?morfeusz747 pisze: ↑05 mar 2020, 8:19 Dodatkowo w ustawieniach można zmienić czułość działania tego systemu.
-
Podaj jak możesz ścieżkę dostępu?morfeusz747 pisze: ↑05 mar 2020, 8:19 Dodatkowo w ustawieniach można zmienić czułość działania tego systemu.
A co do tych świateł długich systemu zmiany włącznik masz na AUTO czy jak?
Bo ja wczoraj próbowałem włącznik świateł normalnie na mijania, dzwignia raz od siebie i były długie ale niestety się nie zmieniały na samochody z naprzeciwka
Mam na AUTO, ale to chyba nie ma znaczenia.
Sprawdzę dziś czy na mijania działa.
Sprawdzę dziś czy na mijania działa.
-
Ja mam na AUTO cały czas.
@lukasz1989
@Pado
Bedę wieczorem w aucie to sprawdzę ścieżkę do tych ustawień bo nie pamiętam gdzie to było dokładnie.
@lukasz1989
@Pado
Bedę wieczorem w aucie to sprawdzę ścieżkę do tych ustawień bo nie pamiętam gdzie to było dokładnie.
Jak dasz od siebie dźwignie to chwilę przytrzymaj i powinien pojawić się symbol świateł długich z literką Alukasz1989 pisze: ↑05 mar 2020, 10:50dzwignia raz od siebie i były długie ale niestety się nie zmieniały na samochody z naprzeciwkamorfeusz747 pisze: ↑05 mar 2020, 8:19 Dodatkowo w ustawieniach można zmienić czułość działania tego systemu.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2020, 11:53 przez morfeusz747, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dzięki Tiggy jak są w pozycji AUTO jest tak jak napisałeś pojawiła się literka "A" wieczorem sprawdzę działanie.
Przy przekręceniu na mijania włącza się tylko ikona świateł długich więc pewnie system wtedy nie działa
Gdzie tego szukać?lukasz1989 pisze: ↑05 mar 2020, 10:50Podaj jak możesz ścieżkę dostępu?morfeusz747 pisze: ↑05 mar 2020, 8:19 Dodatkowo w ustawieniach można zmienić czułość działania tego systemu.
A co do tych świateł długich systemu zmiany włącznik masz na AUTO czy jak?
Bo ja wczoraj próbowałem włącznik świateł normalnie na mijania, dzwignia raz od siebie i były długie ale niestety się nie zmieniały na samochody z naprzeciwka
Faktycznie na nieAUTO nie działa, sprawdziłemlukasz1989 pisze: ↑05 mar 2020, 11:52Dzięki Tiggy jak są w pozycji AUTO jest tak jak napisałeś pojawiła się literka "A" wieczorem sprawdzę działanie.
Przy przekręceniu na mijania włącza się tylko ikona świateł długich więc pewnie system wtedy nie działa