Nawigacja

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
EdRoc

Nawigacja

Post autor: EdRoc »

Witam wszystkich forumowiczów.
Pytanie do użytkowników Roca z fabryczną nawigacją na pokładzie i aktywną opcją rozpoznawania znaków drogowych:
- wg Was czy wyświetlane znaki drogowe dot. ograniczenia prędkości widoczne w lewym górnym rogu Discover Media to znaki z nawigacji (z karty SD) czy to znaki odczytane przez przednią kamerę i wprowadzane na wyświetlacz DM ?
Pytam bo mam wątpliwości co do tych informacji i zauważam różne sytuacje, np.:
- kamera odczytuje znak ograniczenia prędkości (np. "70") i taki znak też jest widoczny w nawigacji. Następnie w sytuacji braku odwołania tego ograniczenia znakiem (bo było np. skrzyżowanie) a po wjechaniu na teren zabudowany czasami dalej jest widoczne w nawigacji ograniczenie "70" (ale nie zawsze) tak jakby znak z kamery był "ważniejszy" niż dane z nawigacji
- i sytuacja odwrotna wjeżdżam na teren zabudowany a w nawigacji dalej np. jest ograniczenie "90", które może się zmienić po jakimś przebytym dystansie lub dopiero jak jest jakiś znak ograniczenia np. "40", który zmienia wyświetlaną w DM informację na np. "40" co by sugerowało że ograniczenie nie jest pobierane z nawigacji tylko z kamery.
Generalnie odnoszę wrażenie że może wersja nawigacji (listopad 2020) nie ma aktualnych wszystkich ograniczeń prędkości (mówię o DK w naszym kraju - bo często jak nie ma widocznych znaków pionowych a jest tylko tablica "terem zabudowany" to wyświetlane ograniczenie ("90") się nie zmienia).
Przy wyłączonej opcji odczytywania znaków drogowych - sama nawigacja też różnie wtedy informuje (pomijam rozbieżności 10-15 m co do samej lokalizacji początków lub końców ograniczeń prędkości).
A jak to u Was wygląda/działa ?
morfeusz747

Re: Nawigacja

Post autor: morfeusz747 »

Z tego co wiem znaki odczytywane są z nawigacji.
Spinner

Post autor: Spinner »

Znaki odczytuje kamera w stopce lusterka. System wspiera się także danymi GPS (baza danych o znakach?). Informacja o rozpoznanym znaku jest wyświetlana na centralnym wyświetlaczu i na mapie nawigacji. Jeżeli mamy ograniczenie prędkości zależne od pogody to system bierze pod uwagę pracę sensora deszczu i pokazuje odpowiednie ograniczenie. Ponoć potrafi też ostrzec przed jazdą pod prąd.
https://www.youtube.com/watch?v=JPbYc0SM3HM
elk84

Post autor: elk84 »

Znaki na pewno są rozpoznawane przez kamerę, bo rozpoznawane są nawet tymczasowe ograniczenia ustawiane w miejscu robót drogowych. Dane z nawigacji chyba tez są używane, bo ograniczenia prędkości są zdejmowane po minięciu skrzyżowania. Czasem jednak system głupieje, zwłaszcza jeśli chodzi o granice terenu zabudowanego, choć trzeba przyznać ze raczej rzadko. Np. rozpoczynając jazdę w terenie zabudowanym, pokazuje 90km/h aż do pierwszego napotkanego ograniczenia. Ponadto, w terenie zabudowanym jeśli nie było żadnego ograniczenia pokazuje dwa znaki 50km/h i 60km/h z symbolem oznaczającym obowiązywanie tylko w określonych godzinach. Trochę bez sensu, bo przecież ma godzinę z nawigacji, wiec mógłby zależnie od pory dnia wyświetlać właściwe ograniczenie. No i od 1 czerwca 60km/h w nocy jest już nieaktualne, bo zmieniły się przepisy. Ciekawe czy będzie jakaś aktualizacja uwzględniająca tę zmianę? Mogę się założyć, ze nie będzie )-:
EdRoc

Post autor: EdRoc »

elk84 pisze: 08 cze 2021, 23:06 Znaki na pewno są rozpoznawane przez kamerę, bo rozpoznawane są nawet tymczasowe ograniczenia ustawiane w miejscu robót drogowych. Dane z nawigacji chyba tez są używane, bo ograniczenia prędkości są zdejmowane po minięciu skrzyżowania. Czasem jednak system głupieje, zwłaszcza jeśli chodzi o granice terenu zabudowanego, choć trzeba przyznać ze raczej rzadko. Np. rozpoczynając jazdę w terenie zabudowanym, pokazuje 90km/h aż do pierwszego napotkanego ograniczenia. Ponadto, w terenie zabudowanym jeśli nie było żadnego ograniczenia pokazuje dwa znaki 50km/h i 60km/h z symbolem oznaczającym obowiązywanie tylko w określonych godzinach. Trochę bez sensu, bo przecież ma godzinę z nawigacji, wiec mógłby zależnie od pory dnia wyświetlać właściwe ograniczenie. No i od 1 czerwca 60km/h w nocy jest już nieaktualne, bo zmieniły się przepisy. Ciekawe czy będzie jakaś aktualizacja uwzględniająca tę zmianę? Mogę się założyć, ze nie będzie )-:
Tak więc widzę że to nie tylko u mnie wskazania systemu rodzą wątpliwości - m.in. właśnie jeśli chodzi o granice terenu zabudowanego a wyświetlane ograniczenia prędkości.
Ostatnio znalazłem starego Navigona z mapami z Q4 2018 i zabrałem go na moją stałą trasę (DK11) - i niestety ale tam (w Navigonie) były w paru miejscach bardziej dokładne wskazania i b. aktualne dane dot. stałych ograniczeń prędkości niż w Discover Media (stan map z 11.2020) ... :(
więc zakładam że głównym powodem tych rozbieżności we wskazaniach navi jest niestety jej słaba baza danych ... .
airing

Post autor: airing »

Wiecie moze czy jak nie zamowilem nawigacji podczas skladania zamowienia to jest pozniej (juz podczas uzytkowania auta) mozliwosc jej dodania/aktywacji? Tak jak jest opcja, zeby aktywowac uslugi glosowe. Czy to wymaga jakis zmian sprzetowych?
T-Roc 1.0 Advance z Digital Cockpit- zamówiony ostatniego kwietnia, produkcja na 25 tydzień
extreme84

Post autor: extreme84 »

Jeśli wziąłeś pakiet Komfort lub system radiowy ready2discover to myślę, że problemu nie będzie.
T-ROC Advance Indium Grey 1.5 TSI Manual + pakiety: komfort, drogowy, zimowy, siedzenia komfortowe, kamera, ciemne szyby, hak
airing

Post autor: airing »

hmm, to to mam. Zobaczymy czy mi wystarczy przerzucanie appki z nawigacja z Adnroida na ekran czy jednak bede chcial "uruchomic" fabryczna nawigacje :)
Dzieki :)
T-Roc 1.0 Advance z Digital Cockpit- zamówiony ostatniego kwietnia, produkcja na 25 tydzień
elk84

Post autor: elk84 »

Ja używam naprzemiennie nawigacji fabrycznej i Google z AA - obie maja swoje wady i zalety. Do wad Google Maps zaliczyłbym bardzo kiepskie wskazówki na skrzyżowaniach - często jest tak, ze trzeba skręcić, ale nawigacja w ogóle ignoruje dane skrzyżowanie, bo uznaje ze jedziemy „główna droga” i tymi bocznymi nie warto zawrac głowy - wskazówki z nawigacji fabrycznej są lepsze, zwykle wyświetla się schemat całego skrzyżowania, z pogrubiona odnoga w ktora należy skręcić. Z kolei nawigacja fabryczna czasami wybiera jakieś mega dziwne trasy, a jak się zboczy z głównej trasy, to zamiast wyznaczyć trasę od nowa, z uporem maniaka usiłuje naprowadzić mnie na oryginalna trasę, nawet jeśli to oznacza dłuższa drogę (dłuższa zarówno w km jak również pod względem czasu przejazdu). Do tego wyszukiwanie celów w nawigacji fabrycznej jest totalnie do d..y - trzeba wpisywać literalnie cała nazwę ulicy, łącznie ze słowem „ulica” np. „Ulica Papieża Jana Pawła II” (każdy normalny człowiek zacznie wpisywać „Jana Pawła” i nic nie znajdzie). Z nawigacją Google nie można wyświetlić mapy na wyswietlaczu z zegarami (jak ktoś ma), a jedynie symboliczne wskazówki (prosto, w lewo, w prawo itp.) ale jak już pisałem potrafi nie zauważać skrzyżowań z pomniejszymi drogami, wyświetlając wskazówkę „jedz prosto” - mimo ze akurat trzeba skręcić.
Ogólnie jednak trzeba przyznać ze nawigacja fabryczna ma chyba więcej wad niż zalet w porównaniu do Google Maps (informacje o korkach tez są raczej kiepskiej jakości i nie nadążają za rzeczywista sytuacja na drodze)
marcin255

Post autor: marcin255 »

Auto ma swoją kartę sim trzy trzeba net udostępniać z telefonu ?
Zamówiony 09.06.2021 -T-Roc 2.0 TSI Premium Sport+ bajery
12.10 produkcja 13.10 na statek 25.10 w Poznaniu. 29.10 dostarczony pod salon.
Odebrany 08.11.21
230 KM 400 Nm + DSG mod
Obrazek
ODPOWIEDZ