Odblokowanie/kodowanie funkcji

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Sebas

Re: Odblokowanie/kodowanie funkcji

Post autor: Sebas »

Endriu pisze: 11 lut 2025, 17:02 A wie ktoś czy można tak zakodować by lusterka boczne rozkładały się dopiero po odpaleniu silnika a nie zaraz po otwarciu drzwi, czasami potrzeba tylko otworzyć by coś zabrać/włożyć do auta i nie potrzebnie lusterka latają tam i z powrotem ?
Moim zdaniem to składanie lusterek po każdym zamknięciu samochodu jest bez sensu. Można zakodować tak, że lusterka składają się dopiero po przytrzymaniu dłuższym przycisku na pilocie, lub dłuższym dotknięciu klamki przy key-less’ie. Ja tak mam i składam tylko wtedy, gdy jest taka potrzeba, a nie na przykład w garażu.
Seba666

Post autor: Seba666 »

Jak widać każdy ma inne pragnienia ;-). Pewnie wynika to z zupełnie innych funkcji które auto spełnia w życiu. W moim przypadku funkcja bezkluczykowego dostępu jest bezużyteczna bo: zostawiając lapka w samochodzie martwię sie ze ktoś łazi za mną z walizką. (wiem może to przewrażliwienie ale tak mam). Teraz zamykam kluczykiem potem dotyk i sprawdzam czy zamkniete. Bez sensu w starej skodzie 1 przycisk i nie martwię się czy ktoś mi gwizdnie laptopa czy inne rzeczy z auta (czy same auto) pod sklepem. Wracając do tego że ktoś zarzucił mi że mogę zrezygnować z abs czy poduszek, to krótko nie mieszajmy 2 systemów wartości ;-). Tamto ratuje życie a to miało ułatwić a nie ułatwia przynajmniej dla mnie. Inny przypadek jadę na spot windsurfingowy to telefon i resztę cennych bajerów zostawiam w aucie tak czy siak zawsze kręcę się w pobliżu czasem max to 5m ale auto jest zastawione często albo krzakami albo namiotami i go nie widzę. Teraz jak nie upewnię się że dobrze zamknąłem to będę miał stresa że jak wrócę to będzie po telefonie i kasie. Auta to raczej by nie ukradli bo potrzebna by była blisko laweta. Niech ktoś kto jest odważny użyje keeylesa w łodzi pod oszołomem przy Jana Pawła i zostawi tam coś cennego. Powodzenia ;-). Nie warto wyszydzać innych, bo często nie zna się ich doświadczeń i okoliczności. Forum jest by pomagać a nie wyśmiewać z innego podejścia do problemu. :D
T-ROC LIFE Plus 1.5 Manual.
Odbiór 10 stycznia 2025 ;-)
Sebas

Post autor: Sebas »

Z całym szacunkiem, ale chyba troszkę przesadzasz, to tylko t-roc, a nie Bentley za bańkę. Ja zostawiam normalnie auto z key-less'em, czasami jak mi się przypomni na parkingu pod galerią, to dezaktywuje system bezkluczykowy, wtedy z walizką mogą Ci naskoczyć. Jak będą chcieli ukraść to i tak ukradną, ale jak wspomniałem wcześniej, to tylko t-roc. Cennych rzeczy na widoku nigdy nie zostawiam coby nie kusić i tyle.
Galux20

Post autor: Galux20 »

Miałem keylles no było to wygodne, większość aut bez tego
Dla mnie aspekt bezpieczeństwa równoważył aspekt bezpieczeństwa wygodę.
W najbliższym czasie będziemy odbierać auto z tym systemem ,auto z grupy z VW.
Zastanawiam się ,czy można to wyłączyć.
Składanie lusterek po zamknięciu auta to plus ,wystarczy spojrzenie ,że są złożone i człowiek spokojny o swą sklerozę
1.5 DSG 6,2 spalanie
rob

Post autor: rob »

Fakt, Keyless jest bardzo wygodny i następne auto tylko z czymś podobnym, choć może pojawią się nowe rozwiązania. Co do ochrony przed "walizką", na allegro kupiłem małe etui na kluczyk, który miała go zupełnie ekranować. Faktycznie to ogranicza zasięg do ok. 20-30 cm od klamki i w praktyce trzeba być bezpośrednio przy samochodzie, co okazało się być zaletą, bo system bezkluczykowy działa a zagrożenie zeskanowania jest pomijalnie małe.
;) Premium 2.0 TSI 4Motion DSG, pakiety: komfort, drogowy, sport, zimowy, el. pokrywa bagażnika, Beats, DAB
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Jest jeszcze parę ustawień, które bym zmodyfikował:
1. wcześniejsze włączenie systemu line assist - obecnie uaktywnia się dopiero od 60km/h
2. doświetlanie zakrętów po włączeniu kierunku aktywujące się przy większych prędkościach
3. energiczniej przyspieszający aktywny tempomat
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
ODPOWIEDZ