Felgi na zimę - alu czy stalowe?

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Spinner

Re: Felgi na zimę - alu czy stalowe?

Post autor: Spinner »

ghostr pisze: 28 paź 2022, 8:21
Spinner pisze: 27 paź 2022, 16:41
ghostr pisze: 27 paź 2022, 15:24 ]Hej, a co kierowało tobą, że zdecydowałeś się na felgę 16" dać oponę 215 zamiast 205?

Pytam tak z ciekawości : )

EDIT:

zakładam, że pewnie felga Chester, ponieważ jej szerokość to 6,5J a nie 6J (?)
Ja np. trzymam się tego co mam napisane w dokumencie homologacji mego auta.

A gdzie masz homologację? + czy homologacja nie dopuszcza więcej niż jednego rozmiaru opon?
Jak gdzie mam homologację? Dokument homologacji przecież otrzymujesz (mam na myśli homologację auta). Oczywiście, że dopuszcza się inne rozmiary o ile są zgodne z pakietami dopuszczonymi przez producenta auta (jak już wspominałem powyżej viewtopic.php?p=8033#p8033). Oczywiście można próbować co tam fantazja podpowiada. Twoje auto, twoja odpowiedzialność i twoje ryzyko. Sąsiad np. założył sobie takie koła, że jak go widzę to wydaje mi się, że to same koła jadą, a reszta auta ledwie widoczna.
ghostr

Post autor: ghostr »

Ja kupiłem 16" zimowe, letnie mam 17" ale zacząłem się zastanawiać, czy zrobiłem dobrze biorąc opony 205 zamiast 215 - stąd były moje pytania.

Widzę, że każdy alternatywny Reifenpaket wskazany przez Ciebie dopuszcza opony 205, o ile felga jest dobrze dopasowana (6J), więc wiem już że jest ok.
Ziomekatomek

Post autor: Ziomekatomek »

Trzeba też jeszcze pamiętać o wymaganiach dla łańcuchów śniegowych, jak ktoś ma taką życiową potrzebę. Instrukcja definiuje tylko dwa poprawne wymiary.
Awatar użytkownika
Marecki1976

Post autor: Marecki1976 »

ghostr pisze: 28 paź 2022, 12:38 Ja kupiłem 16" zimowe, letnie mam 17" ale zacząłem się zastanawiać, czy zrobiłem dobrze biorąc opony 205 zamiast 215 - stąd były moje pytania.

Widzę, że każdy alternatywny Reifenpaket wskazany przez Ciebie dopuszcza opony 205, o ile felga jest dobrze dopasowana (6J), więc wiem już że jest ok.
Ja też miałem kupić te 205 ale każdy mi teraz mówi że do t Roca powinny niby być 215x6.5j.
Sam się teraz zastanawiam niby pierdoła a problem stwarza.
I również myślę o 17 na lato ale trochę dużo trzeba by teraz kasy na to wydać bo nowe koła z oponami 17 kupić plus opony zimowe do felgi 16 a co tam raptem dostanę za te nowe opony letnie 16.
T-Roc 1.5 《30.12.2022》
ghostr

Marecki1976 pisze: 28 paź 2022, 14:26
ghostr pisze: 28 paź 2022, 12:38 Ja kupiłem 16" zimowe, letnie mam 17" ale zacząłem się zastanawiać, czy zrobiłem dobrze biorąc opony 205 zamiast 215 - stąd były moje pytania.

Ja też miałem kupić te 205 ale każdy mi teraz mówi że do t Roca powinny niby być 215x6.5j.
Sam się teraz zastanawiam niby pierdoła a problem stwarza.
I również myślę o 17 na lato ale trochę dużo trzeba by teraz kasy na to wydać bo nowe koła z oponami 17 kupić plus opony zimowe do felgi 16 a co tam raptem dostanę za te nowe opony letnie 16.

A kto mówi, że powinny być 215x6,5J a 205x6J nie mogą? Mają jakąś podstawę do tego? - pytam z ciekawości i z tego czy jednak mam zmienić (?) Na reifenpaket i tabeli od dealera, którą dostałem opony 205 są dopuszczalne - ale na feldze 6J, i to jedyne zastrzeżenie
ghostr

Ziomekatomek pisze: 28 paź 2022, 12:42 Trzeba też jeszcze pamiętać o wymaganiach dla łańcuchów śniegowych, jak ktoś ma taką życiową potrzebę. Instrukcja definiuje tylko dwa poprawne wymiary.
Z tego co wynika z mojej instrukcji, jednym z nich jest 205/60/R16
Rotrzyld

Post autor: Rotrzyld »

Zimą wskazane jest zwężenie szerokości opon. Zatem decyzje o rozmiarze 205 idą w dobrym kierunku. Opona zimowa o nieco zwężonej szerokości bieżni w stosunku do zalecanego latem wywiera większe ciśnienie na podłoże. Powierzchnia nacisku ulega zmniejszeniu, przy tym samym ciężarze jaki jest wywierany przez oponę na podłoże drogi. Stąd wynika oczywista korzyść dla przyczepności do nawierzchni zimą. Lecz ze zmianą szerokości nie można przesadzić, aby nie wejść w konflikt z nośnością opon.
baxior
Kontakt:

Post autor: baxior »

Rotrzyld pisze: 28 paź 2022, 16:22 Zimą wskazane jest zwężenie szerokości opon. Zatem decyzje o rozmiarze 205 idą w dobrym kierunku. Opona zimowa o nieco zwężonej szerokości bieżni w stosunku do zalecanego latem wywiera większe ciśnienie na podłoże. Powierzchnia nacisku ulega zmniejszeniu, przy tym samym ciężarze jaki jest wywierany przez oponę na podłoże drogi. Stąd wynika oczywista korzyść dla przyczepności do nawierzchni zimą. Lecz ze zmianą szerokości nie można przesadzić, aby nie wejść w konflikt z nośnością opon.
Ta opowieść już nieaktualna przynajmniej od dekady.
Opona nie wywiera ciśnienia na podłoże 😉
Wywiera natomiast większy nacisk na powierzchnię przy węższym rozmiarze. To się zgadza😉
Ale tego dziś już prawie nikt nie stosuje. Na pewno nie producenci aut.
T-Roc Premium 1.5 TSI Manual Czarna Perła z pakietami i dodatkami😉
Maj 2021
Spinner

Post autor: Spinner »

Węższa opona wywiera na podłoże większe naciski jednostkowe (przy tym samym obciążeniu) a to jest to samo co ciśnienie. Pojęcia tożsame. VW wyznaje teorię "węższej" zimówki", która może lepiej wgryza się w śnieg niż szeroka, ale na oblodzonej powierzchni to wolałbym chyba szerszą o większej powierzchni tarcia niż "ostrą łyżwę". Poniżej zimówki do T-Roca polecane przez VW (typoszereg poszczególnych modeli z 19 roku ale modele aktualne). Załączyłbym oryginalną tabelkę w jpg. ale komunikat, że przestrzeń na dysku przeznaczona na załączniki jest zapełniona i nici z tego. Chyba zawdzięczamy to kolegom co ładują fotki swoich pupili na całą stronę. Żeby nie być gołosłownym mamy tak:

Rozmiar opony Producent Określenie profilu
Reifengröße Hersteller Profilbezeichnung

205/60 R16 92H Michelin Pilot Alpin 5
Bridgestone Blizzak LM001

215/55 R17 94V Bridgestone Blizzak LM001
Michelin Pilot Alpin 5

Tylko 2 rozmiary!
Tuktus

Post autor: Tuktus »

Zakupiłem zimowe oponki na stalowych felgach , bo podobają mi się stalowe felgi bez kołpaków. Rozmiar taki sam jak letnie koła na których wyjechał z salonu czyli 215/60/16. P.s. Po 19’ w poprzednim aucie teraz postawiłem na komfort resorowania i bezstresowa jazdę po dziurawych drogach.
ODPOWIEDZ