Średnie zużycie paliwa w VW T-Roc.

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Czesław

Re: Średnie zużycie paliwa w VW T-Roc.

Post autor: Czesław »

Panowie, dziękuję za odpowiedzi, ale podpowiedzcie punkt po punkcie jak wyświetlić te wartości. Nie chodzi mi o wielkość spalania od ostatniego tankowania, a o średnie zużycie od pierwszego tankowania.
T-Roc 2024 Life Plus 1,5 150 KM DSG
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Siwy Gliwice pisze: 28 lis 2024, 23:33 Ja tankuję 98. Dlaczego ?
Mam dobrego kumpla, z którym wychowywaliśmy się razem od dziecka. W pewnym momencie nasze drogi się rozeszły. On trafił do salonu Volkswagena, a ja do górnictwa. Pomógł mi bardzo w wyborze samochodu i silnia do niego. Stwierdził to bardzo wyraźnie : „ wiecej oktanów to mniej nagaru. Nigdy nie żałuj pieniędzy na 98”
Trzymam się tego, autko śmiga że hej.
Patrz, u mnie też "śmiga że hej" a leję 95.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
pshemus

Post autor: pshemus »

Czesław pisze: wczoraj, 9:17 Panowie, dziękuję za odpowiedzi, ale podpowiedzcie punkt po punkcie jak wyświetlić te wartości. Nie chodzi mi o wielkość spalania od ostatniego tankowania, a o średnie zużycie od pierwszego tankowania.
Jeśli chodzi ci o wyświetlanie na zegarach/tablecie - to ustawiasz strzałkami na kierownicy spalanie a potem naciskając krótko klawisz OK przełączasz się między trybem od uruchomienia/od zatankowania/długoterminowo - przy czym ten długoterminowy się resetuje co kilka tysięcy kilometrów, nie zrobili tam porządnej średniej kroczącej. Każdy tryb można zresetować przytrzymując dłużej klawisz OK.

A poza tym to wszystko masz opisane w instrukckji - mogą być pewne różnice zależnie od wersji zegarów i kierownicy.
Czesław

Dziwne, sprawdzę.
Czesław

Dzięki, sprawdzę.
marchell

Post autor: marchell »

Fragment z instrukcji obsługi vw t roc

Odmiany benzyny
Tabliczka informacyjna umieszczona po wewnętrznej stronie pokrywy wlewu paliwa informuje o rodzaju paliwa, jakie należy zatankować.
Odmiany benzyny różnią się badawczą liczbą oktanową (LO). Pojazd można również zatankować benzyną o wyższej liczbie oktanowej LO niż wymagana przez silnik. Nie przynosi to jednak żadnych korzyści w odniesieniu do zużycia paliwa albo mocy silnika.
Tabliczka informacyjna dotycząca paliwa może zawierać kilka gatunków benzyny, np. LO 95 min. 91. Wyróżniona liczba oktanowa, np. 95 LO oznacza rekomendowany gatunek benzyny, do jakiego dostosowana jest konstrukcja pojazdu. Tylko wtedy, gdy rekomendowany gatunek benzyny, np. LO 95, nie jest dostępny, można zatankować alternatywny gatunek benzyny wymieniony na liście, np. LO 91.
Spinner

Post autor: Spinner »

"Internety" twierdzą, że "Wlewając paliwo o wyższej liczbie oktanów, wpływamy po prostu na lepszą eksploatację silnika, czyli czystość cylindrów i ogólny stan jednostki napędowej." - tak twierdzi Toyota.
Ponadto, ja twierdzę, że jak wleję na Shell'u racing 100 to bardzo odczuwam przyrost mocy i lepszą kulturę pracy silnika.
marchell

C
Ostatnio zmieniony 29 lis 2024, 14:48 przez marchell, łącznie zmieniany 1 raz.
marchell

Spinner pisze: wczoraj, 14:18 "Internety" twierdzą, że "Wlewając paliwo o wyższej liczbie oktanów, wpływamy po prostu na lepszą eksploatację silnika, czyli czystość cylindrów i ogólny stan jednostki napędowej." - tak twierdzi Toyota.
Ponadto, ja twierdzę, że jak wleję na Shell'u racing 100 to bardzo odczuwam przyrost mocy i lepszą kulturę pracy silnika.
Myślałeś o zatrudnieniu w vw i doinformować tych niedouczony inżynierów co w instrukcji obsługi wypisują w/g ciebie głupoty.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

Spinner pisze: wczoraj, 14:18 "Internety" twierdzą, że "Wlewając paliwo o wyższej liczbie oktanów, wpływamy po prostu na lepszą eksploatację silnika, czyli czystość cylindrów i ogólny stan jednostki napędowej." - tak twierdzi Toyota.
A ja mam takie wrazenie, że zawsze jak zatankuję to odczuwam podobnie. Więcej mocy i ciszej oraz równiej pracuje.
Czasami jak wyjeżdzam z myjni to też jakby fajniej jeździł.
Nie wiem dlaczego tak jest ale tak jest.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
ODPOWIEDZ