Nawigacja
Re: Nawigacja
No to szału nie ma ..
No to widzę że nie tylko ja mam wątpliwości co do działania fabrycznej nawigacji ... .elk84 pisze: ↑12 cze 2021, 16:06 Ja używam naprzemiennie nawigacji fabrycznej i Google z AA - obie maja swoje wady i zalety. Do wad Google Maps zaliczyłbym bardzo kiepskie wskazówki na skrzyżowaniach - często jest tak, ze trzeba skręcić, ale nawigacja w ogóle ignoruje dane skrzyżowanie, bo uznaje ze jedziemy „główna droga” i tymi bocznymi nie warto zawrac głowy - wskazówki z nawigacji fabrycznej są lepsze, zwykle wyświetla się schemat całego skrzyżowania, z pogrubiona odnoga w ktora należy skręcić. Z kolei nawigacja fabryczna czasami wybiera jakieś mega dziwne trasy, a jak się zboczy z głównej trasy, to zamiast wyznaczyć trasę od nowa, z uporem maniaka usiłuje naprowadzić mnie na oryginalna trasę, nawet jeśli to oznacza dłuższa drogę (dłuższa zarówno w km jak również pod względem czasu przejazdu). Do tego wyszukiwanie celów w nawigacji fabrycznej jest totalnie do d..y - trzeba wpisywać literalnie cała nazwę ulicy, łącznie ze słowem „ulica” np. „Ulica Papieża Jana Pawła II” (każdy normalny człowiek zacznie wpisywać „Jana Pawła” i nic nie znajdzie). Z nawigacją Google nie można wyświetlić mapy na wyswietlaczu z zegarami (jak ktoś ma), a jedynie symboliczne wskazówki (prosto, w lewo, w prawo itp.) ale jak już pisałem potrafi nie zauważać skrzyżowań z pomniejszymi drogami, wyświetlając wskazówkę „jedz prosto” - mimo ze akurat trzeba skręcić.
Ogólnie jednak trzeba przyznać ze nawigacja fabryczna ma chyba więcej wad niż zalet w porównaniu do Google Maps (informacje o korkach tez są raczej kiepskiej jakości i nie nadążają za rzeczywista sytuacja na drodze)
Z najświeższych info. - wczoraj ponownie (jak co tydzień przemierzałem trasę DK11 (ww tym odcinki S11) i nieustanne porównując wskazania Navi Discover Media i Google Maps zwróciłem uwagę na taki fakt: na obwodnicy Jarocina (oficjalnie oznakowana trasa szybkiego ruchu = droga ekspresowa znak D-7) na części tej trasy DM wskazuje ograniczenie 100 km/h a na części 90 km/h !!!!
A trasa S11 w tym miejscu jest oddana do ruchu w 2017 roku a dane w DM są z listopada 2020 ...
Niestety takich hitów jest w DM więcej ...
No comment ...
Mi czasem w mieście pokazuje ograniczenie 90km/h albo nawet 100km/h jak jest ulica dwujezdniowa. Ale co ciekawe nie zawsze (mowa oczywiście o tym samym odcinku, tej samej ulicy). Ciekawe od czego to zależy.
Pytanie do użytkowników fabrycznej nawigacji którzy mają ją w miarę opanowaną (niestety manual trochę mało wchodzi w szczegóły ...)
- jak można wyczyścić listę ostatnich celów (3 - pozycja w rozwijanym menu Moje cele)
- jak zmienić dane dot. adresu domowego (ostatnia poz. w menu Moje cele) - u mnie w tej chwili funkcjonuje adres salonu w którym był kupiony samochód.
- jak można wyczyścić listę ostatnich celów (3 - pozycja w rozwijanym menu Moje cele)
- jak zmienić dane dot. adresu domowego (ostatnia poz. w menu Moje cele) - u mnie w tej chwili funkcjonuje adres salonu w którym był kupiony samochód.
Temat opanowany - zgubiło mnie lenistwo ... (należy i trzeba wejść aż do najniższego poziomu menu ...EdRoc pisze: ↑21 cze 2021, 10:49 Pytanie do użytkowników fabrycznej nawigacji którzy mają ją w miarę opanowaną (niestety manual trochę mało wchodzi w szczegóły ...)