Parametry felg oraz opon czyli średnice, szerokości oraz zalecane ET masz w instrukcji więc tego się raczej trzymaj.Czyzyk pisze: ↑02 lis 2024, 13:47 Witam jestem posiadaczem T-rock 1.5 TSi (2024). I chciałem się dowiedzieć jakie felgi i opony możecie polecić. Myślałem nad zwykła stalowa felga 16, muszę sprawdzić rozstaw bo nawet pewny nie jestem jaki jest. I Jakie opony wybrać ? Szerokości i firma. Dzięki za pomoc.
Tutaj też było to wielokrotnie publikowane.
Cała reszta tj. felgi czy stalowe czy aluminiowe oraz klasa opon to już wg. uznania i posiadanych zasobów finasowych.
A co do polecanych opon.
Ja od wielu lat używam zimowych Michelin obecnie w t-rocu mam Alpin 6 (koła zimowe na aluminiowej feldze 16 cali rozmiar opon 215/60 R16), w innym samochodzie Alpin 5 a w jeszcze innym typowo miejskim samochodzie mam klasę średnią czyli Kleber Krisalp Hp3. I te opony polecam.
Dlaczego te? Nie są to może opony najlepsze na kopnym śniegu i lodzie ale w każdym teście te właśnie opony bardzo dobrze wypadały na mokrym i błocie pośniegowym a także na suchym zimnym asfalcie. A takie warunki mamy w centralnej Polsce.
A i są już Alpin 7 od Michelina. Z tego co pisał producent to poprawili trakcje na mokrym i suchym w stosunku do Alpin 6 czyli może być naprawdę bardzo dobrze.