Ja myślę, że nie w każdym samochodzie ten tryb załącza się tak często. U mnie akurat i u niektórych kolegów często. I chodzi tu nie o jazdę autostradą, ale po mieście, bo to wtedy najbardziej czuć... U mnie np. jadąc 50 km/h i to pod górkę jednostajnie, wyczuwalne jest jak samochód słabnie, bo włączają się tylko dwa cylindy, dodam gazu odyzskuje moc, ale tylko na chwilkę i znowu.... załącza dwa cylindry... i tak w kółko.... Denerwujące to jest... Ten spadek mocy....JacK666 pisze: ↑wczoraj, 9:24 Tak czytam i czytam o tej pracy na dwóch cylindrach, że to samo zło, morderca silników itd.
Akurat jestem po ponad 200 kilometrowej trasie, którą z racji późno-wczesnych godzin i znikomego ruchu przejechałem cały czas na tempomacie ustawionym na 130 km/h i nie zauważyłem by na tym odcinku chociaż raz pojawił się tryb 2-cylindrowy (pisząo zauważeniu to myślę o wyświetleniu się ikonki na zegarach bo jak już wspominałem nie czuję ani nie słyszę znaczącej zmiany w pracy silnika gdy się ten tryb włączy)
Czyli przez ponad 200 km jednostajnej jazdy nie nastąpił podnoszony w wcześniejszych wypowiedziach problem.
Nie wiem czy to tempomat adaptacyjny tak działa, że tryb 2-cylidrowy się nie włącza, czy też tylko przy skrzyni manualnej tak się dzieje.
W każdym razie takie są fakty.
Praca silnika 1,5 TSI na dwóch cylindrach.
Re: Praca silnika 1,5 TSI na dwóch cylindrach.
R-line 2022, 1.5 DSG
Re: Praca silnika 1,5 TSI na dwóch cylindrach.
Czyli trza dodać gazu... Oszczędza sie tak paliwo czy zużywa?