Wycieraczki
Re: Wycieraczki
Ja również miałem problem z oryginalnymi piórami (Troc 2021) - guma pióra mocna hałasowała - jakby za sztywna. Nie oglądając się na ASO wymieniłem na własny koszt wszystkie 3 szt. i od ponad 15tys. i 1,5 roku święty spokój. Nie doginałem piór. Wszystkie hałasy ustąpiły.
Kupiłem Bosch'e AERO coś tam...
Ja kupiłem na przód BOSCH AEROTWIN A102S. Na razie są OK, ale na tylną szybę to nie wiem co pasuje.Slavo_01 pisze: ↑23 paź 2023, 14:39 Ja również miałem problem z oryginalnymi piórami (Troc 2021) - guma pióra mocna hałasowała - jakby za sztywna. Nie oglądając się na ASO wymieniłem na własny koszt wszystkie 3 szt. i od ponad 15tys. i 1,5 roku święty spokój. Nie doginałem piór. Wszystkie hałasy ustąpiły.
Na tył też AEROTWIN 330mm
Mam ceramikę i auta nigdy woskiem nie traktowałem a wycieraczki harcują. Owszem , wosk na szybie nie jest zalecany i nawet na myjniach przy stacjach Aral w Niemczech, jak kupujesz program z woskowaniem to dostajesz chusteczkę do usuwania wosku z szyby. Jednakże nie ze względu na skakanie wycieraczki a dla uniknięcia mazania się i powstawania smug na szybie.
Założyłem dziś te Bosche Aerotwin z przodu i z tyłu, zobaczymy jak się sprawdzą. Te które zdjąłem z auta miały dość mocno przygięte gumy, zwłaszcza ta z tyłu. Nie wiem kto to produkuje - jest na nich tylko kod grupy VW i napis że wyprodukowane w Belgii. Generalnie wyglądają nieco tandetnie.
To nieprawda kupisz takiej samej długości jak oryginał 650 mm/500 mm.na allegro beż problemu.morfeusz747 pisze: ↑02 sie 2022, 8:49 Tak pasażera pióro jak kupisz nowe będzie parę cm krótsze niż oryginał i tego nie przeskoczysz.
Długość 650mm oraz 475mm
Przód - Bosch A621S ma właśnie 650/500.
Niektórzy podają 650/475
Powiem tak - oryginalne coś (made in Belgium i jakiś numer seryjny VW) mialy 650/500, te Bosche A621S są nawet ciut dłuższe (mają większe końcówki). Widziałem też w sprzedaży inne modele Boscha które miały 650/475.
Właśnie dzisiaj przy 35 tys/km po 2,5 roku wymieniłem wycieraczki przód OXIMO 650/500 mm tył Bosch 330 mm jak na razie rewelacja super cichutko pięknie zbierają wodę zobaczymy za kilka miesięcy ?.razem z przesyłką 100 zł.