Spalanie silnika 1.5 TSI 150 KM w T-Rocu
Re: Spalanie silnika 1.5 TSI 150 KM w T-Rocu
Jazda 125kmh na s to już normalne tempo.
Spalanie akceptowalne.
Ja teraz jeżdżę niby 24o ps hybrydą , lepiej niż te 150 ps z tsi nie chodzi, pali litr więcej niż troc.
Spalanie akceptowalne.
Ja teraz jeżdżę niby 24o ps hybrydą , lepiej niż te 150 ps z tsi nie chodzi, pali litr więcej niż troc.
1.5 DSG 6,0 spalanie
Cześć mój 1.5 TSI DSG miasto 8,5 litów autostrada 120-140 okolice 7 litórw.pawel pisze: ↑19 mar 2018, 17:53 Ja wiem, że na razie za wcześnie, żeby ktoś na forum napisał, ale może niedługo pojawią się użytkownicy. Więc temat przyszłościowy
Piszcie ile wam palą T-Roci z silnikiem 1.5 TSI 150 KM i w jakich warunkach użytkowane procentowo trasa/miasto. No i czy manualna skrzynia czy DSG.
Grzenio
u mnie pierwszy bak jazda raczej spokojna.. rano 10km po miescie corka do szkoly i potem na silownie a potem 20km droga klasy S wyszlo 6.1 na liczniku a 6.23 z dystrybutora..
Odbieraliśmy z serwisu a6tdi,wracaliśmy na dwa auta.
Żona trocem ja TDI.
Spalanie troc 5.5
A6. 4.5
Trasa droga krajowa 50km z kalisza
Przy wyprzedzaniu troc trzymał tempo bez kłopotu.
Porównamy go jeszcze na autostradzie.
Muszę napisać , że te 1.5 tsi jest całkiem niezłe.
No jest różnic a prawie 500kg, ale elastyczność 1.5 tsi w trocu jest wystarczająca.
Kultura pracy silnika chyba lepsza w tsi.
Praca DSG chyba ciut lepsza w tdi.
To są jednak drobne roznice.
Oczywiście jazda po mieście to troc zdecydowanie zwinniejszy
A na trasie , jeśli nie ma dziur to też troc zapewnia komfort.
Żona trocem ja TDI.
Spalanie troc 5.5
A6. 4.5
No jest różnic a prawie 500kg, ale elastyczność 1.5 tsi w trocu jest wystarczająca.
1.5 DSG 6,0 spalanie
Troc dobija do 3000km.Galux20 pisze: ↑24 maja 2023, 19:22 Odbieraliśmy z serwisu a6tdi,wracaliśmy na dwa auta.
Żona trocem ja TDI.
Spalanie troc 5.5
A6. 4.5
Do wczoraj zdarzyło się nam stałej trasie 30km. Uzyskać spalanie 4,9 tylko 2 razy.
Zazwyczaj kręciło się w okolicy 5.2 do 5 .8.
Wczoraj żonie udało się uzyskać 4.6.
.
Wiem ,że to niemiarodajne.
Człowiek się cieszy , że auto potrafi być oszczędne
Mam ochotę zrobić trasę w kotlinę klodzką.
Do Lądka, zrobić przejazd na czarną górę, złoty stok.
1.5 DSG 6,0 spalanie
Miałem okazję być w Ładku na wypoczynku w kwietniu,zaliczyłem Stronie,Złoty Stok okolice piękne, drogi niestety TRAGEDIA !!! szkoda nowego auta akurat w Lądku łopatami zalepiali dziury w jezdni !.Galux20 pisze: ↑30 maja 2023, 20:07Troc dobija do 3000km.Galux20 pisze: ↑24 maja 2023, 19:22 Odbieraliśmy z serwisu a6tdi,wracaliśmy na dwa auta.
Żona trocem ja TDI.
Spalanie troc 5.5
A6. 4.5
Do wczoraj zdarzyło się nam stałej trasie 30km. Uzyskać spalanie 4,9 tylko 2 razy.
Zazwyczaj kręciło się w okolicy 5.2 do 5 .8.
Wczoraj żonie udało się uzyskać 4.6.
.
Wiem ,że to niemiarodajne.
Człowiek się cieszy , że auto potrafi być oszczędne
Mam ochotę zrobić trasę w kotlinę klodzką.
Do Lądka, zrobić przejazd na czarną górę, złoty stok.
Trasa 250km plus wahadła bo roboty drogowe i po 15 minut oczekiwania na zmianę świateł. Cała trasa na tempomacie, około 100km eSki, reszta drogami wojewodzkimi - dzień, spory ruch. 6,0l/100km
Powrót tą samą trasą już bez wahadeł bo otworzyli nitkę, późnym wieczorem gdy ruch mniejszy i płynniejsza jazda wyszło 5,8 - z czego do wjazdu na eSkę spalanie 5,2-5,4 . Cała trasa również na tempomacie.
Po mieście różnie - między 7 a 8 ale i 10l na krótkim odcinku potrafi się pojawić
Powrót tą samą trasą już bez wahadeł bo otworzyli nitkę, późnym wieczorem gdy ruch mniejszy i płynniejsza jazda wyszło 5,8 - z czego do wjazdu na eSkę spalanie 5,2-5,4 . Cała trasa również na tempomacie.
Po mieście różnie - między 7 a 8 ale i 10l na krótkim odcinku potrafi się pojawić
A czy moglibyście podawać dodatkowo uzyskane średnie prędkosci z takiego pomiaru?
Zrobiłem wczoraj 200 km z tego 150 po drogach szybkiego ruchu, reszta miasto i wyszło spalanie 6,8 l/100 przy średniej 93 km/h.
1,5 szkrzynia ręczna jazda do 4 tys. na każdym biegu przy rozpędzaniu.
W mieście wychodzi ok. 9-12l, krótkie odcinki zmiana biegu przy 3,5 - 4 tys.
Dobijam do pierwszego 1000 km i średnio wychodzi 8,4 być może poźniej będzie lepiej.
Zrobiłem wczoraj 200 km z tego 150 po drogach szybkiego ruchu, reszta miasto i wyszło spalanie 6,8 l/100 przy średniej 93 km/h.
1,5 szkrzynia ręczna jazda do 4 tys. na każdym biegu przy rozpędzaniu.
W mieście wychodzi ok. 9-12l, krótkie odcinki zmiana biegu przy 3,5 - 4 tys.
Dobijam do pierwszego 1000 km i średnio wychodzi 8,4 być może poźniej będzie lepiej.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Dodatkowa informacja zawsze lepiej zobrazuje naszą jazdę.
Przyznam się, że jeżdżę jak dieslem.
Z tego co pamiętam zmiana biegów przy 2do 2.5 tys obr.
Muszę sprawdzić jak to DSG robi.
Ostatnie 500km Sr spalania 5.4 .
Przyznam się, że jeżdżę jak dieslem.
Z tego co pamiętam zmiana biegów przy 2do 2.5 tys obr.
Muszę sprawdzić jak to DSG robi.
Ostatnie 500km Sr spalania 5.4 .
1.5 DSG 6,0 spalanie
Dlatego o tym napisałem.
1,5 tsi lepiej reaguje na gaz od jakiś 2,5 tys. obrotów i wtedy najlepiej przyspiesza, poniżej tych obrotów jest lekko ospały.
Trzymanie silnika w okolicy tych obrotów daje sporo frajdy z jazdy, pozwala wykorzysć ten silnik. A że wtedy trochę wiecej pali. Trudno.
Wg. moich odczuć to silnik jest dławiony od dołu przez zbyt agresywnie działający ASR lub oprogramowanie silnika przez co traci się na przyspieszeniu.
1,5 tsi lepiej reaguje na gaz od jakiś 2,5 tys. obrotów i wtedy najlepiej przyspiesza, poniżej tych obrotów jest lekko ospały.
Trzymanie silnika w okolicy tych obrotów daje sporo frajdy z jazdy, pozwala wykorzysć ten silnik. A że wtedy trochę wiecej pali. Trudno.
Wg. moich odczuć to silnik jest dławiony od dołu przez zbyt agresywnie działający ASR lub oprogramowanie silnika przez co traci się na przyspieszeniu.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.