1.5 TSI manual szarpanie przy ruszaniu
Re: 1.5 TSI manual szarpanie przy ruszaniu
Jestem przed zakupem auta. Po tej całej lekturze zastanawiam się czy nie wziąć 1.0 zamiast 1.5. Mam wrażenie że mniej problematyczny silnik.
Auto z czerwca na pewno nie ma softu z poprawką, bo ta wyszła na początku września. Porządkując Twój przypadek:
1. Serwis ma rację - nie ma oficjalnej akcji naprawczej "kangurowania". Akcja naprawcza dotyczy kwestii alternatora i spadku momentu obrotowego (flatspot). Na tę akcję łapią się auta wyprodukowane w konkretnym okresie 2020 roku (wg mnie Twój się nie łapie)
2. Jest aktualizacja oprogramowania dotycząca "kangurowania", z tym że jest ona robiona "przy okazji" serwisu lub w reakcji na zgłoszenie usterki przez klienta.
Jeśli chcesz mieć nowy soft musisz zrobić tak:
1. jedziesz do swojego ASO i mówisz: "Panowie, mam problem, silnik 1.5 TSI szarpie jak jest zimny".
2. doradca po VINie sprawdza w systemie erWin i wyskoczy mu jedno z TPI jakie pojawia się w tym wątku.
3. umówią Cię na wgrywkę softu trwającą około 2h
Generalnie sporo forumowiczów już przez to przeszło (ja również). Jak będziesz miał problem - napisz, wspólnie uradzimy co dalej
Co do samej poprawki - z perspektywy czasu (2 miesiące) uznaję że działa w 80%, tzn. dalej da się wywołać kangura, ale w zwykłym użytkowaniu mi się to już nie zdarza. Jak chcę to zrobić to to zrobię, ale jak jeżdżę normalnie to jest OK (mam sytuację podobną jak miał paulr przed aktualizacją )
Co więcej - mam wrażenie, że łatwiej go teraz wywołać w temperaturze 8-12 st niż w okolicy 0.
Przez kilka ostatnich dni autem jeździła moja żona - prze aktualizacją narzekała na kangury, teraz mówiła, że bardzo przyjemnie się jeździ.
Tak - te 2h (serwis tak informuje) to na wyrost. Pierwsza wgrywka z czerwca (btw. nic nie dająca) trwała 15 min.
Ten czas wynika z tego co jest napisane w TPI, faktycznie trwa to krócej.
Dzięki wielkie za info. Probuje sie wlasnie skontaktowac z ASO w tej sprawie.
Jedź do ASO i twardo upieraj się, że auto szarpie na I biegu i nie przyspiesza na II biegu. Muszą się tym zająć. Żądaj oficjalnego zgłoszenia problemu w systemie ASO, zostanie w historii cała operacja z upadate'm sterownika.
Tylko nie daj się zwieść technikowi podczas jazdy testowej, na przycinki typu "Panie ten samochód ma przepustnicę sterowaną bez linki i jest zwłoka w działaniu", albo, że "turbo działa od 1500 obr i dlatego z niskich obrotów nie chce przyspieszać" - te gadki naprawdę mogą Klienta
Tylko nie daj się zwieść technikowi podczas jazdy testowej, na przycinki typu "Panie ten samochód ma przepustnicę sterowaną bez linki i jest zwłoka w działaniu", albo, że "turbo działa od 1500 obr i dlatego z niskich obrotów nie chce przyspieszać" - te gadki naprawdę mogą Klienta
a propos posta @xwojcio to potwierdzam - też tak było - "Paaanie, wszystko jest dobrze, przecież nie zbierze się na dwójce z obrotów 900", albo "zimny? to zawsze tak będzie szarpał"
ale sie uparłem, zostawiłem auto, wgrali sterownik i teraz nie ma już tych kłopotów. ja jestem zadowolony z tej poprawki
ale sie uparłem, zostawiłem auto, wgrali sterownik i teraz nie ma już tych kłopotów. ja jestem zadowolony z tej poprawki
Ok. Na czwartek mam umowiona wizyte.
Witam, przeczesałem cały wątek;) Mam pytanie jutro jadę oglądać Octavię 1.5tsi 150km 2019r manual.przebieg 28tys.
Oczywiście będę zwracał uwagę na to ojczym pisaliście. Będę wdzięczny za opinie czy warto brać takie auto, bo z tego co czytam to problem rozwiązano. Wiadomo ze auto jest jeszcze na gwarancji i ewentualne wgranie nowego softu to nie będzie problem. Będę wdzięczny za pomoc
Mam nadzieje, ze wszystkim uda się problem rozwiązać!
Pozdrowienia.
Oczywiście będę zwracał uwagę na to ojczym pisaliście. Będę wdzięczny za opinie czy warto brać takie auto, bo z tego co czytam to problem rozwiązano. Wiadomo ze auto jest jeszcze na gwarancji i ewentualne wgranie nowego softu to nie będzie problem. Będę wdzięczny za pomoc
Mam nadzieje, ze wszystkim uda się problem rozwiązać!
Pozdrowienia.