Otwór w tylnym zderzaku do haka holowniczego

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Ryszard

Otwór w tylnym zderzaku do haka holowniczego

Post autor: Ryszard »

Mam poliftowego T-Roca z 2022r. O ile dobrze przypominam sobie, to nie ma w sprzedaży oryginalnej zaślepki do tego otworu.
Czy macie może sprawdzony sposób jak to można samodzielnie zaślepić?
marcin255

Re: Otwór w tylnym zderzaku do haka holowniczego

Post autor: marcin255 »

Zakleiłem folią taką na karoserię czarna , trzyma się 2 lata
Zamówiony 09.06.2021 -T-Roc 2.0 TSI Premium Sport+ bajery
12.10 produkcja 13.10 na statek 25.10 w Poznaniu. 29.10 dostarczony pod salon.
Odebrany 08.11.21
230 KM 400 Nm + DSG mod
Obrazek
Ufek

Post autor: Ufek »

Może ktoś nie uwierzy, ale dostałem w prezencie stolnicę ale nie drewnianą, a z jakiegoś tworzywa. Tak ok.60x40 cm, około 2-3 mm grubości, czarna i strasznie badziewna. Poleżała w garażu z pół roku i nagle olśnienie! Zrobię z niej zaślepkę! Wymierzyłem, wyciąłem i jest. Z jednej strony wsunąłem w taką szczelinę, z drugiej na dwa wkręty.
T-Roc Advance 1.5 TSI 150 KM manualtronic 6-biegowy - odebrany 23 grudnia 2021
Spinner

Post autor: Spinner »

Zaślepkę to trzeba sobie zrobić. Chłopaki z ASO usiłowali dobrać mi z innego modelu ale niestety okazało się, że się nie da, bo co prawda, T-Roc jeden z mniejszych w rodzinie ale dziurę ma największą. Więc kupiłem kawałek tworzywa ABS i dwie spinki. Nawet faktura plastiku podobna do faktury zderzaka.
Załączniki
zaślepka.jpg
zaślepka.jpg (63.75 KiB) Przejrzano 899 razy
Ufek

Post autor: Ufek »

Spinner pisze: 19 paź 2024, 12:13 Zaślepkę to trzeba sobie zrobić. Chłopaki z ASO usiłowali dobrać mi z innego modelu ale niestety okazało się, że się nie da, bo co prawda, T-Roc jeden z mniejszych w rodzinie ale dziurę ma największą. Więc kupiłem kawałek tworzywa ABS i dwie spinki. Nawet faktura plastiku podobna do faktury zderzaka.
Tak to mniej więcej wygląda też u mnie.
T-Roc Advance 1.5 TSI 150 KM manualtronic 6-biegowy - odebrany 23 grudnia 2021
Spinner

Ufek pisze: 20 paź 2024, 21:01
Spinner pisze: 19 paź 2024, 12:13 Zaślepkę to trzeba sobie zrobić. Chłopaki z ASO usiłowali dobrać mi z innego modelu ale niestety okazało się, że się nie da, bo co prawda, T-Roc jeden z mniejszych w rodzinie ale dziurę ma największą. Więc kupiłem kawałek tworzywa ABS i dwie spinki. Nawet faktura plastiku podobna do faktury zderzaka.
Trzeba to zrobić. Miałem taki okres, że sporo jeździłem po błocie pośniegowym i zbierałem sporo brudu w tej przestrzeni.
Spinner

Spinner pisze: 20 paź 2024, 22:10
Ufek pisze: 20 paź 2024, 21:01
Trzeba to zrobić. Miałem taki okres, że sporo jeździłem po błocie pośniegowym i zbierałem sporo brudu w tej przestrzeni. Chociaż jest to trochę irytujące, że wydajesz grubo ponad 100 tysi i musisz jeszcze bawić się w takie rękodzielnictwo, zwłaszcza, że większość modeli vw ma dedykowane zaślepki.
pshemus

Post autor: pshemus »

A macie jakiś pomysł na zaślepkę jak się ma hak? Odkręcanie wkrętów kilka razy w roku to kiepski pomysł - może jakieś wklejenie nakrętki na śruby?
Zielony1

Post autor: Zielony1 »

Czy możesz podać wymiary tej zaślepki. Zaoszczędzimy czas na robienie pomiarów.
Spinner

Zielony1 pisze: 21 paź 2024, 10:41 Czy możesz podać wymiary tej zaślepki. Zaoszczędzimy czas na robienie pomiarów.
Nie pamiętam wymiarów ale nie są one ściśle określone. Szerokość zaślepki musi być sporo większa od szerokości otworu (tak by zachodziła za krawędź otworu i wchodziła pod te blaszki ile się da). Nie wiem po co są te blaszki ale bardzo ładnie zaciskają zaślepkę, chyba miałem gr. 3 mm, jakby były od tego. Inny problem to długość bo to ile zachodzi za obrys otworu zależy od wymiarów i rodzaju klamerki jaką weźmiemy do mocowania. Najlepiej zrobić to metodą "szewską" tzn. zrobić szablon z tektury i dopasować. Uwaga: otworki w zderzaku wiercimy oczywiście w osi otworu, w odległości od krawędzi otworu jaka nam odpowiada, potem włożywszy szablon na swoje miejsce odznaczamy otworki na tekturce. Teraz mając położenie otworków na tekturce i wymiary klamerki, docinamy plastik na długość. Warto też wywiercić dodatkowy otworek w zaślepce, który (po włożeniu np gwoździa czy haczyka z drutu) ułatwi nam późniejsze naprowadzanie zaślepki celem zgrania z otworkami wywierconymi w zderzaku i przytrzymywanie podczas wkręcania wkrętów w klamerkę. Oczywiście, jeżeli rezygnujemy ze spinki z klamerką i mocujemy jedynie samym wkrętem to możemy sobie tą zabawę darować ale moim zdaniem z klamerką do mocowania plastików jest bardziej "profesjonalnie".
ODPOWIEDZ