Otwór w tylnym zderzaku do haka holowniczego
Otwór w tylnym zderzaku do haka holowniczego
Mam poliftowego T-Roca z 2022r. O ile dobrze przypominam sobie, to nie ma w sprzedaży oryginalnej zaślepki do tego otworu.
Czy macie może sprawdzony sposób jak to można samodzielnie zaślepić?
Czy macie może sprawdzony sposób jak to można samodzielnie zaślepić?
Re: Otwór w tylnym zderzaku do haka holowniczego
Zakleiłem folią taką na karoserię czarna , trzyma się 2 lata
Może ktoś nie uwierzy, ale dostałem w prezencie stolnicę ale nie drewnianą, a z jakiegoś tworzywa. Tak ok.60x40 cm, około 2-3 mm grubości, czarna i strasznie badziewna. Poleżała w garażu z pół roku i nagle olśnienie! Zrobię z niej zaślepkę! Wymierzyłem, wyciąłem i jest. Z jednej strony wsunąłem w taką szczelinę, z drugiej na dwa wkręty.
T-Roc Advance 1.5 TSI 150 KM manualtronic 6-biegowy - odebrany 23 grudnia 2021
Zaślepkę to trzeba sobie zrobić. Chłopaki z ASO usiłowali dobrać mi z innego modelu ale niestety okazało się, że się nie da, bo co prawda, T-Roc jeden z mniejszych w rodzinie ale dziurę ma największą. Więc kupiłem kawałek tworzywa ABS i dwie spinki. Nawet faktura plastiku podobna do faktury zderzaka.
- Załączniki
-
- zaślepka.jpg (63.75 KiB) Przejrzano 899 razy
Tak to mniej więcej wygląda też u mnie.Spinner pisze: ↑19 paź 2024, 12:13 Zaślepkę to trzeba sobie zrobić. Chłopaki z ASO usiłowali dobrać mi z innego modelu ale niestety okazało się, że się nie da, bo co prawda, T-Roc jeden z mniejszych w rodzinie ale dziurę ma największą. Więc kupiłem kawałek tworzywa ABS i dwie spinki. Nawet faktura plastiku podobna do faktury zderzaka.
T-Roc Advance 1.5 TSI 150 KM manualtronic 6-biegowy - odebrany 23 grudnia 2021
Trzeba to zrobić. Miałem taki okres, że sporo jeździłem po błocie pośniegowym i zbierałem sporo brudu w tej przestrzeni.Ufek pisze: ↑20 paź 2024, 21:01Tak to mniej więcej wygląda też u mnie.Spinner pisze: ↑19 paź 2024, 12:13 Zaślepkę to trzeba sobie zrobić. Chłopaki z ASO usiłowali dobrać mi z innego modelu ale niestety okazało się, że się nie da, bo co prawda, T-Roc jeden z mniejszych w rodzinie ale dziurę ma największą. Więc kupiłem kawałek tworzywa ABS i dwie spinki. Nawet faktura plastiku podobna do faktury zderzaka.
Spinner pisze: ↑20 paź 2024, 22:10Trzeba to zrobić. Miałem taki okres, że sporo jeździłem po błocie pośniegowym i zbierałem sporo brudu w tej przestrzeni. Chociaż jest to trochę irytujące, że wydajesz grubo ponad 100 tysi i musisz jeszcze bawić się w takie rękodzielnictwo, zwłaszcza, że większość modeli vw ma dedykowane zaślepki.Ufek pisze: ↑20 paź 2024, 21:01Tak to mniej więcej wygląda też u mnie.Spinner pisze: ↑19 paź 2024, 12:13 Zaślepkę to trzeba sobie zrobić. Chłopaki z ASO usiłowali dobrać mi z innego modelu ale niestety okazało się, że się nie da, bo co prawda, T-Roc jeden z mniejszych w rodzinie ale dziurę ma największą. Więc kupiłem kawałek tworzywa ABS i dwie spinki. Nawet faktura plastiku podobna do faktury zderzaka.
A macie jakiś pomysł na zaślepkę jak się ma hak? Odkręcanie wkrętów kilka razy w roku to kiepski pomysł - może jakieś wklejenie nakrętki na śruby?
Czy możesz podać wymiary tej zaślepki. Zaoszczędzimy czas na robienie pomiarów.
Nie pamiętam wymiarów ale nie są one ściśle określone. Szerokość zaślepki musi być sporo większa od szerokości otworu (tak by zachodziła za krawędź otworu i wchodziła pod te blaszki ile się da). Nie wiem po co są te blaszki ale bardzo ładnie zaciskają zaślepkę, chyba miałem gr. 3 mm, jakby były od tego. Inny problem to długość bo to ile zachodzi za obrys otworu zależy od wymiarów i rodzaju klamerki jaką weźmiemy do mocowania. Najlepiej zrobić to metodą "szewską" tzn. zrobić szablon z tektury i dopasować. Uwaga: otworki w zderzaku wiercimy oczywiście w osi otworu, w odległości od krawędzi otworu jaka nam odpowiada, potem włożywszy szablon na swoje miejsce odznaczamy otworki na tekturce. Teraz mając położenie otworków na tekturce i wymiary klamerki, docinamy plastik na długość. Warto też wywiercić dodatkowy otworek w zaślepce, który (po włożeniu np gwoździa czy haczyka z drutu) ułatwi nam późniejsze naprowadzanie zaślepki celem zgrania z otworkami wywierconymi w zderzaku i przytrzymywanie podczas wkręcania wkrętów w klamerkę. Oczywiście, jeżeli rezygnujemy ze spinki z klamerką i mocujemy jedynie samym wkrętem to możemy sobie tą zabawę darować ale moim zdaniem z klamerką do mocowania plastików jest bardziej "profesjonalnie".