Problem z geometrią??

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
MatiG

Problem z geometrią??

Post autor: MatiG »

Witam wszystkich,
Od czwartku jestem posiadaczem T-Roc. Przez ten krótki czas zrobiłem dwie dłuższe trasy plus jazda miejska razem prawie 500km. Generalnie wszystko działa dobrze oprócz jednej rzeczy która mnie nurtuje. Mam wrażenie, że cały czas muszę trzymać kierownicę delikatnie w lewo, żeby auto jechało prostu. Jeżeli ją ustawię idealnie prosto zaczyna odbijać w prawą stronę. Jechałem na 5km prostym odcinku ok 90-100km/h po ustawieniu kierownicy na wprost i puszczeniu jej auto zawsze zaczyna kręcić w prawo. Czy spotkał się ktoś z takim problemem po odebraniu nowego samochodu? Dodam, że ciśnienie sprawdziłem, jest prawidłowe.
Awatar użytkownika
stlag

Re: Problem z geometrią??

Post autor: stlag »

MatiG pisze: 03 lis 2024, 17:40 Witam wszystkich,
Od czwartku jestem posiadaczem T-Roc. Przez ten krótki czas zrobiłem dwie dłuższe trasy plus jazda miejska razem prawie 500km. Generalnie wszystko działa dobrze oprócz jednej rzeczy która mnie nurtuje. Mam wrażenie, że cały czas muszę trzymać kierownicę delikatnie w lewo, żeby auto jechało prostu. Jeżeli ją ustawię idealnie prosto zaczyna odbijać w prawą stronę. Jechałem na 5km prostym odcinku ok 90-100km/h po ustawieniu kierownicy na wprost i puszczeniu jej auto zawsze zaczyna kręcić w prawo. Czy spotkał się ktoś z takim problemem po odebraniu nowego samochodu? Dodam, że ciśnienie sprawdziłem, jest prawidłowe.
Też tak miałem, przy wizycie w ASO VW dostałem info, że VW przewiduje odchyłkę +/- 1 st. na kole kierownicy od położenia na wprost i nie będą tego korygować, żeby cyt.: "czegoś nie pogorszyć" :cry:
Ostatnio zmieniony 03 lis 2024, 21:20 przez stlag, łącznie zmieniany 1 raz.
MatiG

Dzięki za odpowiedź. Jutro jadę do ASO
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

To zrób trochę inną próbę, ustaw kierownicę tak by samochód jechał prosto (wg. tego co napisałeś to wtedy kierownica nie powinna być idealnie prosto) i wtedy puść kierownicę.
Jak samochód będzie wtedy jechał prosto to wygląda na problem ustawienia kierownicy na wprost i to jest do skorygowania poprzez regulację na drążkach kierowniczych. Przynajmniej tak się to robi normalnie ale nie wiem czy to się tak samo koryguje jak samochód ma układ trzymania się pasa ruchu itd. bo to wspomaganie elektryczne pewnie jakieś zależności z czujnikami itd.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless
MatiG

JacK666 pisze: 03 lis 2024, 21:07
To zrób trochę inną próbę, ustaw kierownicę tak by samochód jechał prosto (wg. tego co napisałeś to wtedy kierownica nie powinna być idealnie prosto) i wtedy puść kierownicę.
Jak samochód będzie wtedy jechał prosto to wygląda na problem ustawienia kierownicy na wprost i to jest do skorygowania poprzez regulację na drążkach kierowniczych. Przynajmniej tak się to robi normalnie ale nie wiem czy to się tak samo koryguje jak samochód ma układ trzymania się pasa ruchu itd. bo to wspomaganie elektryczne pewnie jakieś zależności z czujnikami itd.
Też to testowałem i według mojej oceny pomimo, że mam ja ustawioną lekko krzywo po to żeby samochodów jechał prosto to po chwili jazdy prosto zaczyna i tak odbijać w prawo.
Podjadę jutro rano do ASO. Dam znać co powiedzieli.
pshemus

Post autor: pshemus »

A wyłączyłeś asystentów przy tym teście? Line Assist i Travel Assist - bo one czasem dziwne rzeczy robią, Travel Assist czasem "tropi węża", zwłaszcza gdy jadę z rowerami, albo przykleja się do prawej linii
MatiG

pshemus pisze: 04 lis 2024, 10:04 A wyłączyłeś asystentów przy tym teście? Line Assist i Travel Assist - bo one czasem dziwne rzeczy robią, Travel Assist czasem "tropi węża", zwłaszcza gdy jadę z rowerami, albo przykleja się do prawej linii
Nie, asystentów nie wyłączyłem. Dzisiaj jadąc do prac (po dwa pasy w jednym kierunku) na prostej drodze zrobiłem tak że skręciłem kierownicę lekko w lewo tak żeby dojechał do linii rozdzielającej psy. Puściłem kierownicę i asystent sam skorygował kierownicę na wprost po czym samochód zaczął delikatnie jechać w prawo z kierownicą skierowaną do jazdy na wprost.
Marcin25

Post autor: Marcin25 »

A robiłeś próby na rożnych drogach?
Ja na początku też miałem podobne odczucia, zwłaszcza na drogach szybkiego ruchu, ale one z reguły są specjalnie profilowane (na prawą stronę) aby woda spływała z jedni. Ostatecznie nic z tym nie robiłem, bo na rożnych jezdniach miałem różne wrażenia. Spróbuj potwierdzić swoje odczucia na innych jezdniach, niekoniecznie za miastem.
MatiG

Marcin25 pisze: 04 lis 2024, 10:49 A robiłeś próby na rożnych drogach?
Ja na początku też miałem podobne odczucia, zwłaszcza na drogach szybkiego ruchu, ale one z reguły są specjalnie profilowane (na prawą stronę) aby woda spływała z jedni. Ostatecznie nic z tym nie robiłem, bo na rożnych jezdniach miałem różne wrażenia. Spróbuj potwierdzić swoje odczucia na innych jezdniach, niekoniecznie za miastem.
Do ASO mam termin na 13.11. Do tego czasu będę testował jeżeli faktycznie stwierdzę, że tylko moje "wydaje mi się" to odwołam wizytę.
pshemus

Post autor: pshemus »

Też miałem takie wrażenia i mi potem przeszło. Ale jakiekolwiek testy przeprowadzaj bez asystentów.
ODPOWIEDZ