Dodatki do oleju
Dodatki do oleju
Używał ktoś może dodatków do oleju typu Ceramizator lub podobnych i może podzielić się opinią czy odczuł jakieś zmiany w pracy silnika lub spalania paliwa? I co najważniejsze czy nie było potem żadnych problemów? Chodzi mi głównie o silnik 1,5 TSI bo zastanawiam się nad profilaktycznym użyciem takiego środka gdyż wielu użytkowników go zachwala.
T-Roc 2021' 1,5 TSI DSG7
Re: Dodatki do oleju
Ja zalałem 3 lata temu ceratec do 1.2 TSI ea211. Moje subiektywne odczucie jest takie , że silnik jest cichszy, szczególnie na wolnych obrotach.W każdym razie dolanie ceramizera mu nie zaszkodziło.Ale to jest starszy silnik niż Twój, ceramizery są chyba robione na bazie oleju mineralnego więc parametry oleju po dolewce dodatku się mogą zmienić.
Jak czytam co to jest za super balsam to aż dziwne, że producenci oleju nie dodają tego cudownego środka do swoich produktów.
Może się jeszcze świat na tych jego cudownych właściwościach nie poznał.
Może się jeszcze świat na tych jego cudownych właściwościach nie poznał.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Oczywiście, że producenci sprzedają oleje z dodatkami, tylko wtedy bańka oleju nie kosztuje 200zł a 300zł. Ja od kilku lat stosuje oleje od producenta na "M".
Co do dodatków to zamiast ich bardziej polecę częstszą wymianę oleju.
Ten producentr o nazwie na "M" to się też jawi w komentarzach internetowych jako taki super producent normalnie olej trochę jak panaceum na wszelkie potrzeby silnika.
A przeież wystarczy, jak biały człowiek, stosować dowolny olej o parametrach rekomendowanych przez producenta silnika i zmieniać go co 10-12 tys.
A czy jego nazwa będzie się zaczyna na to "M" czy inne litery alfabetu ma stosunkowo znikome znaczenie bo bardziej ma znaczenie częstość wymiany oraz także właściwa eksploatacja silnika.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Rozumiem, że rekomendowany olej to taki, który posiada aprobatę producenta. To, że warto częściej wymieniać olej zamiast kupować dodatki do olejów to się zgodzę. Ze stwierdzeniem, że stosować dowolny olej to już nie. W 1.9 przerobiłem kilka marek i dopiero na Millersie ustało zwiększone zużycie oleju a sięgało ono 1L/10000km.JacK666 pisze: ↑15 lut 2025, 17:32Ten producentr o nazwie na "M" to się też jawi w komentarzach internetowych jako taki super producent normalnie olej trochę jak panaceum na wszelkie potrzeby silnika.
A przeież wystarczy, jak biały człowiek, stosować dowolny olej o parametrach rekomendowanych przez producenta silnika i zmieniać go co 10-12 tys.
A czy jego nazwa będzie się zaczyna na to "M" czy inne litery alfabetu ma stosunkowo znikome znaczenie bo bardziej ma znaczenie częstość wymiany oraz także właściwa eksploatacja silnika.
Miałem 1,9 tdi na pompowtryskach zalewany był tym co lali w ASO chyba Castrolem i jak go sprzedawałem przy 110 tys. przebiegu to nic takiego jak branie oleju nie występowało.
-
Co do oleju to ja się trochę naczytałem i wychodzi że millers lub ravenol bo są na lepszej bazie robione.
Ja teraz jestem przed wymianą i nie chce zalewać fabrycznego tylko właśnie jeden z:
Millers ee performance c5 v 0w20
Ravenol vse 0w20 uścisk
Oba w specyfikacji Vw 508/509
Ja teraz jestem przed wymianą i nie chce zalewać fabrycznego tylko właśnie jeden z:
Millers ee performance c5 v 0w20
Ravenol vse 0w20 uścisk
Oba w specyfikacji Vw 508/509
Ja zaraz będę miał 300tys. km. Największe zużycie było na autostradach, gdzie była wysoka temperatura oleju ponad 120st C. Od moment zaświecenia się kontrolki oleju na autostradzie, zacząłem się bardziej interesować parametrami oleju. Pytanie też jak kto jeździ, bo w tamtym czasie często zamykałem licznik.
Przy okazji tematu i odwiecznego problemu co do wyboru oleju. Markowy czy firmowy ASO. Jeśli firmowy, to jakie macie doświadczenia do wyboru marki. Czy warto?
Może jednak ASO, gdy jego wymiana jest częsta.
Częstotliwość wymiany jest tu kluczem, tylko czy wtedy faktycznie markowy ma sens? Osobiście skłaniam się do częstych wymian.
Może jednak ASO, gdy jego wymiana jest częsta.
Częstotliwość wymiany jest tu kluczem, tylko czy wtedy faktycznie markowy ma sens? Osobiście skłaniam się do częstych wymian.