Zamiennik opon 215/50r18 ?
Zamiennik opon 215/50r18 ?
Witam. W środę odbieram mojego t-roca i chce założyć opony na felgi 18 goodyear całoroczne ale problem z dostępnością 215/50r18. Czy ktoś uzywal opon 225/45r18 ? Według wyliczeń dopuszczalne są odchylki ale jak z komfortem ?
VW T-ROC 1,5TSI ADVANCE / 18" / DSG / EL. DACH/ LED
Re: Zamiennik opon 215/50r18 ?
Z tego co wiem to ani producent ani ubezpieczyciel nie dopuszcza żadnych odchyłek. Dla swojego dobra załóż co należy wg producenta bo może Ci to bokiem niestety wyjść przy ubezpieczycielu
Bliżej będzie 235/45.
Co do komfortu, to teoretycznie na 225/45 powinno być mniej komfortowo niż na 215/50, ale to teoria, bo w praktyce duże znaczenie ma jakość i charakterystyka konkretnego modelu opony.
Teoria jest taka, że im mniejsza masa nieresorowana tym większy komfort. Czyli, im mniejsza felga, a tym samym masa i ponadto więcej luftu i gumy pod "kilem", tym większy komfort.
Felga ma zostać ta sama. Dlatego właśnie napisałem, że teoretycznie 225/45 powinna być mniej komfortowa niż 215/50, bo odrobinę zmniejsza się profil opony, ale w praktyce wpływ ma także konkretna opona i jej zachowanie, więc nie da się porównać jabłek z gruszkami - trzeba samemu przetestować "na tyłku".
Oczywiście, że teorie to nie to samo co doświadczenie. Też chciałem pójść w całoroczne bo to najrozsądniejsze rozwiązanie na obecne, prawdopodobnie stałe, warunki klimatyczne. Weź jednak pod uwagę, że mając opony całoroczne trudno jest zmobilizować się do odpowiednio częstego wyważania kół.The Rock pisze: ↑22 gru 2020, 12:27Felga ma zostać ta sama. Dlatego właśnie napisałem, że teoretycznie 225/45 powinna być mniej komfortowa niż 215/50, bo odrobinę zmniejsza się profil opony, ale w praktyce wpływ ma także konkretna opona i jej zachowanie, więc nie da się porównać jabłek z gruszkami - trzeba samemu przetestować "na tyłku".
Przekonaliście mnie udało mi się kupić 215/50r18. Co do wyważania to nie mam z tym problemu. Jeżdżę golfem 7 na goodyarach i jestem zadowolony. 90 tyś zrobione i jeszcze spokojnie trochę posłużą i brak potrzeby zmiany a zimą zachowują się jak zimówki . Na autostradzie przy 160 nie są głośne.
VW T-ROC 1,5TSI ADVANCE / 18" / DSG / EL. DACH/ LED
Co do wyważania po 10 samochodach i w każdym drugi komplet zimowych kół uważam że szkoda pieniędzy na ciągłe sprawdzanie i wyważanie. Nigdy nie bylo potrzeby. Nigdy. Oczywiście gdyby były jakiekolwiek symptomy to zrobiłbym, ale bez tego wyrzucenie kasy. Sam zmieniam koła i po 30 latach brak problemów.
Być może jeździsz po dobrych nawierzchniach. Ja, mając do czynienia również z wertepami i kocimi łbami, często, przy zmianie kół, zauważałem brak ciężarków w stosunku do stanu przy poprzednim wyważaniu (fotka, bo miejsca klejenia mogą być starsze). Jest jakoś tak, że przy przeciętnych wymiarach koła, brak jego wyważenia wyczuwa się przy prędkościach ok. 120-140 km/h (być może częstotliwość rezonansowa?) . Przy prędkościach niższych i wyższych drgania nie są w zasadzie wyczuwalne. Oponeo np. zaleca wyważanie co 5000 km. Profilaktycznie, dla zdrowotności łożysk, amortyzatorów.rabi pisze: ↑22 gru 2020, 19:07 Co do wyważania po 10 samochodach i w każdym drugi komplet zimowych kół uważam że szkoda pieniędzy na ciągłe sprawdzanie i wyważanie. Nigdy nie bylo potrzeby. Nigdy. Oczywiście gdyby były jakiekolwiek symptomy to zrobiłbym, ale bez tego wyrzucenie kasy. Sam zmieniam koła i po 30 latach brak problemów.
Trudno żebym przez 30 lat jeździł w Polsce po ładnych drogach. Ale prawda co piszesz. Wyczuwalne z dużymi prędkościami. Odkleić też się mogą. Niech każdy decyduje sam czy chce i ma na sprawdzanie wyważenia.