Instrukcja obsługi T-Cross PDF
Instrukcja obsługi T-Cross PDF
Ktoś kiedyś gdzieś pytał o instrukcję obsługi w PDF-ie.
Otóż .... tu jest --> https://ownersmanuals2.com/make/volkswagen/t-cross
Dla różnych roczników i ... PO POLSKU.
Piszę o tym, bo Volkswagen NIE UDOSTĘPNIA pliku PDF z instrukcją.
Można wejść na ich stronę i czytać instrukcję online, ale nie ma możliwości pobrania pliku.
W salonach też nie otrzymacie pliku i .... w ogóle nigdzie z oficjalnych źródeł.
Otóż .... tu jest --> https://ownersmanuals2.com/make/volkswagen/t-cross
Dla różnych roczników i ... PO POLSKU.
Piszę o tym, bo Volkswagen NIE UDOSTĘPNIA pliku PDF z instrukcją.
Można wejść na ich stronę i czytać instrukcję online, ale nie ma możliwości pobrania pliku.
W salonach też nie otrzymacie pliku i .... w ogóle nigdzie z oficjalnych źródeł.
-
Re: Instrukcja obsługi T-Cross PDF
Dzięki za linka, chociaż że mam papierową wersję PL bo auto z polskiego salonu to zawsze na szybko można w kompie sprawdzić.
Dzięki
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Dzięki
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ja też mam papierową, bop kupowałem nowe auto z salonu.Tomasz_W-wa pisze: ↑26 maja 2024, 14:47mam papierową wersję PL bo auto z polskiego salonu to zawsze na szybko można w kompie sprawdzić.
Co więcej, przy kupnie pytałem czy mogą udostępnić instrukcję w PDF-ie, bo wydawało mi się to OCZYWISTE, że taka instrukcja, w formie elektronicznej istnieje.
Odpowiedzieli mi, że .... nie mogą, bo .... NIE MA .
Byłem autentycznie zdziwiony.
Ciekawe jest to, że ... jednak jest, skoro ktoś to wrzucił do neta
Dlaczego zatem VW nie chce udostępnić instrukcji obsługi swoim klientom w formie elektronicznej ..... to doprawdy nie mam pojęcia.
Świetnie, ja nie dostałam instrukcji obsługi, a kupowałam w salonie 3 tygodnie temu. No ale jaka obsluga taka książka czyli zerowa. Zdzwilam się że nie dostałam książki z instrukcją, myślałam że nie ma, ale widzę że jestem jedyna.
Salon ma OBOWIĄZEK wydać instrukcję obsługi w formie papierowej.
Instrukcja (w zasadzie książka bardziej) powinna być dodatkowo zapakowana w coś w rodzaju skórzanego dużego etui/portfela.
Sprawdź dokładnie ... może jest gdzieś w samochodzie (najczęściej w schowku po prawej stronie z przodu) , ale .... w/w instrukcję powinnaś otrzymać DO RĘKI od Twojego .. jak oni to mówią ... opiekuna sprzedaży, czyli sprzedawcy który zajmuje się twoim zleceniem.
Może też być schowana w bagażniku, w miejscu na koło zapasowe.
Jeśli nie znajdziesz jej w samochodzie, to jedź do salonu i ZAŻĄDAJ od nich tej instrukcji .
Inna sprawa, że mogą się wyprzeć, czyli stwierdzić że przekazali Ci tą instrukcję, ale .. jeśli JESTEŚ PEWNA, że nie ma jej nigdzie w samochodzie, a oni Ci jej nie dali twierdząc jednocześnie że dali, to można (jeśli chcesz oczywiście) poprosić o pokazanie nagrania z monitoringu, czyli niech pokażą na nagraniu, kiedy i gdzie przekazali Ci tą instrukcję.
============
Ja jak odbierałem auto, to otrzymałem DO RĘKI wszystkie papiery do tego samochodu + papierową instrukcję obsługi w skórzanym zamykanym etui + dodatkowo butelkę wina w kartonie z logotypem VW.
Bez jaj - jak się wyprzeć ?
To tylko głupia instrukcja. Jeśli zapomnieli to powinni przeprosić i wydać wraz z upominkiem za fatygę klienta.
A może jest to nowa polityka firmy - ekologia, oszczędzanie papieru itd.
Ja 3 lata temu dostałem z innymi kwitami do samochodu.
To tylko głupia instrukcja. Jeśli zapomnieli to powinni przeprosić i wydać wraz z upominkiem za fatygę klienta.
A może jest to nowa polityka firmy - ekologia, oszczędzanie papieru itd.
Ja 3 lata temu dostałem z innymi kwitami do samochodu.
Nie wiem jak w T-Crossie ale w T-Rocu jest półeczka na instrukcję pod siedzeniem kierowcy, sprawdź czy tam nie ma.
Pozwolę sobie odpowiedzieć odnośnie instrukcji obsługi. Nie ma prawnego obowiązku dostarczania instrukcji w formie papierowej. Instrukcja jako dokument ma być wydany na nośniku trwałym z możliwością dostępu w każdej chwili. Instrukcja znajduję się w pamięci radia i można sobie włączyć w każdej chwili i poczytać.lajosz pisze: ↑21 gru 2024, 23:47Salon ma OBOWIĄZEK wydać instrukcję obsługi w formie papierowej.
Instrukcja (w zasadzie książka bardziej) powinna być dodatkowo zapakowana w coś w rodzaju skórzanego dużego etui/portfela.
Sprawdź dokładnie ... może jest gdzieś w samochodzie (najczęściej w schowku po prawej stronie z przodu) , ale .... w/w instrukcję powinnaś otrzymać DO RĘKI od Twojego .. jak oni to mówią ... opiekuna sprzedaży, czyli sprzedawcy który zajmuje się twoim zleceniem.
Może też być schowana w bagażniku, w miejscu na koło zapasowe.
Jeśli nie znajdziesz jej w samochodzie, to jedź do salonu i ZAŻĄDAJ od nich tej instrukcji .
Inna sprawa, że mogą się wyprzeć, czyli stwierdzić że przekazali Ci tą instrukcję, ale .. jeśli JESTEŚ PEWNA, że nie ma jej nigdzie w samochodzie, a oni Ci jej nie dali twierdząc jednocześnie że dali, to można (jeśli chcesz oczywiście) poprosić o pokazanie nagrania z monitoringu, czyli niech pokażą na nagraniu, kiedy i gdzie przekazali Ci tą instrukcję.
============
Ja jak odbierałem auto, to otrzymałem DO RĘKI wszystkie papiery do tego samochodu + papierową instrukcję obsługi w skórzanym zamykanym etui + dodatkowo butelkę wina w kartonie z logotypem VW.
ASO nie wyda w formie elektronicznej np. PDF a tym bardziej papierowej. Pisałem z salonem i centralą.
Jeszcze dostałem od centrali link, gdzie po wpisaniu VIN można przeglądać instrukcję w przeglądarce internetowej.
Nie widzisz tu sprzeczności ?Gomul89 pisze: ↑24 gru 2024, 15:06 Nie ma prawnego obowiązku dostarczania instrukcji w formie papierowej. Instrukcja jako dokument ma być wydany na nośniku trwałym z możliwością dostępu w każdej chwili. Instrukcja znajduję się w pamięci radia i można sobie włączyć w każdej chwili i poczytać.
ASO nie wyda w formie elektronicznej np. PDF a tym bardziej papierowej. Pisałem z salonem i centralą.
Jeszcze dostałem od centrali link, gdzie po wpisaniu VIN można przeglądać instrukcję w przeglądarce internetowej.
Skoro jak piszesz, cyt: /// Instrukcja jako dokument ma być wydany na nośniku trwałym z możliwością dostępu w każdej chwili. ///
i jednocześnie piszesz, że m cyt: /// Nie ma prawnego obowiązku dostarczania instrukcji w formie papierowej. ///
To ja nie widzę innej możliwości dostarczenia instrukcji na NOŚNIKU TRWAŁYM jak tylko w formie papierowej.
Każda inna forma nie będzie trwała, albo nie będzie możliwości dostępu w każdej chwili.
Oczywiście, można skorzystać z internetowej formy po wpisaniu VIN, ale .... działa to FATALNIE, albo całkiem często bywa że NIE DZIAŁA W OGÓLE.
Jeszcze (od biedy) zrozumiałbym takie podejście gdyby do VIN auta była OSOBNA instrukcja dla tego konkretnego egzemplarza (bo coś ma na wyposażeniu lub czegoś nie ma) , ale .... TAK NIE JEST, czyli instrukcja jest ogólna dla T-Crossa.
Poza tym nie rozumiem dlaczego VW miałby nie wydawać instrukcji papierowej razem z pojazdem ?
... a już ZUPEŁNIE NIE ROZUMIEM dlaczego nie można pobrać instrukcji PDF z oficjalnej strony VW.
Zresztą, jak pisałem na początku tego tematu .... instrukcję PDF można pobrać i dokument jest skonstruowany w niemal identycznej formie jak na stronie VW z instrukcją online, więc .... skoro taki PDF istnieje, to VW MUSIAŁ go stworzyć ..... dlaczego zatem nie udostępnia ? ... doprawdy nie mam pojęcia.
Oczywiście jest możliwe, że komuś się chciało od podstaw robić PDF-a z instrukcją, konstruując go tak jak widać to na instrukcji online, ale ..... komu by się chciało ? .... to MNÓSTWO ROBOTY, a plik jest dostępny ZA DARMO.
Żeby nie być gołosłownym, to poniżej zdjęcia mojego egzemplarza PAPIEROWEJ instrukcji obsługi który otrzymałem w salonie wraz z dokumentami sprzedaży i innymi dokumentami.
Sprzeczności nie widzę. Mogą dać papierową, mogą dać wgraną w radio. Przepis jest spełniony bo masz dostęp do instrukcji.