Przeszukałem net wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu rozwiązania, jak przywrócić głos pana Jarosława Juszkiewicza, bo przyznam, że mnie też wk_rwia ten robot i z sensownych ..... znalazłem to:
https://www.youtube.com/watch?v=UC-yxWnXt7k
Niestety, filmik ma już 4 lata i jest zupełnie nieaktualny, bo na nowszych Androidach po prostu nie da się tego zrobić, a przynajmniej tak twierdzi każdy kto próbował.
==============
.... i teraz .... albo nie szukałem właściwie + wystarczająco długo i dlatego nie znalazłem rozwiązania, albo nikt po prostu go nie przedstawił.
Po co o tym piszę ?
Bo na podstawie w/w filmiku, jednak UDAŁO MI SIĘ , czyli .... Google Maps ponownie mówi głosem Jarosława Juszkiewicza

Przyznam, że trochę pitolenia przy tym jest, ale .... jednak działa

Wszystko robiłem (do testów) na starym Samsungu Galaxy S7 (Android 8.0) którego już nie używam, a jak się udało, to spróbowałem na Galaxy A55 (Android 14) , gdzie już tak łatwo nie było, ale .... TEŻ SIĘ W KOŃCU UDAŁO.
Wczoraj do 3 w nocy się tym zajmowałem, a dzisiaj cały dzień testy i .... DZIAŁA

Jak będę miał wenę , to opiszę co i jak jeśli będą zainteresowani, ale jeśli już wstawię jakiś opis, to będzie dotyczył TYLKO Androida 14 i TYLKO Samsunga, czyli nie wiem czy na innych też zadziała, ale wydaje mi się ... że tak.