Spalanie silnika 1.5 TSI 150 KM w T-Rocu
Re: Spalanie silnika 1.5 TSI 150 KM w T-Rocu
mi fuelio pokazuje 40k km i średnie spalanie 7,3 na całym dystansie jaki mam przejechany:)
@paulr jak mniej więcej układa sie stosunek miasto/trasa w Twoim przypadku?
Spalanie mojego 1,5 DSG to 5,45l/100km.70%trasa 30%miasto.Przejechane 29500.Pozdrawiam.
Wydaje mi się cze około połowa to miasto. ( slask) a reszta trasa. Głównie autostrady. Chocia teraz w niedzielę wracałem z Zakopanego ruch był średni. Jechałem przez Oświęcim i w ciągu samochodów. Średnia prędkość 50 spalanie 4.6 ( wyjazd na autostradę w Mysłowicach aż do zjazdu w Rudzie Śląskiej 140. Przed autostradą spalanie 4.0 ( mam zdjęcie ale nie można tu już dodawać. ) ogólnie w statystykach fuelio mam że zatankowałem 2792l paliwa a spalanie minimalne ( tankowanie) to 5.42 do 8.52. Z czego te największe to wyjazd do Hamburga i spora część trasy na tempomacie 210.
Najważniejszy parametr do spalania na trasie to predkośc z jaką jeździsz i jaka średnia wyjdzie jeżeli masz śr.np.100km/godz to zapomnij o 5,45L/100km wyjdzie 8,6 L/100km nie bardzo ta jazda 30% po mieście to zmieni bo wychodzi po mieście 5,4,5,2 L/100 km tak jest u mnie nigdy nie zeszłem poniżej 5 L/100 km ?.Auto 1,5 tsi manual nalatane od maja ponad 11 tys/km.Zaznaczam piszę jak wychodzi moja jazda/spalanie.
czyli większość czasu 3/4 mocy silnika się marnuje bo by uzyskać takie średnie to trzeba się postarać:), u mnie raz tylko wyszło takie jako najmniejsze na baku, przy czym było bardzo wolna jazda poza miastem w czasie początków pandemii gdzie ruch nie istniał:)
W normalnym użytkowaniu samochodu używasz właśnie 25%-50% mocy silnika. Polecam wykresy mocy i momentu obrotowego, chyba że poruszasz się tylko po torach wyścigowych. Pozdrawiam.
Tak masz rację. Najważniejszy jest styl jazdy. Często używam tempomatu, przy jego pomocy też przyspieszam. Pozdrawiam.Wachacz pisze: ↑02 mar 2022, 16:47Najważniejszy parametr do spalania na trasie to predkośc z jaką jeździsz i jaka średnia wyjdzie jeżeli masz śr.np.100km/godz to zapomnij o 5,45L/100km wyjdzie 8,6 L/100km nie bardzo ta jazda 30% po mieście to zmieni bo wychodzi po mieście 5,4,5,2 L/100 km tak jest u mnie nigdy nie zeszłem poniżej 5 L/100 km ?.Auto 1,5 tsi manual nalatane od maja ponad 11 tys/km.Zaznaczam piszę jak wychodzi moja jazda/spalanie.
Ostatnio w programie "zawodowi handlarze" usłyszałem z ust fachowca naprawiającego i handlującego autami że auto w "automacie" ma większe spalanie niż w "manualu",powiem uczciwie że o tym nie wiedziałem ?.Iso pisze: ↑02 mar 2022, 21:22Tak masz rację. Najważniejszy jest styl jazdy. Często używam tempomatu, przy jego pomocy też przyspieszam. Pozdrawiam.Wachacz pisze: ↑02 mar 2022, 16:47Najważniejszy parametr do spalania na trasie to predkośc z jaką jeździsz i jaka średnia wyjdzie jeżeli masz śr.np.100km/godz to zapomnij o 5,45L/100km wyjdzie 8,6 L/100km nie bardzo ta jazda 30% po mieście to zmieni bo wychodzi po mieście 5,4,5,2 L/100 km tak jest u mnie nigdy nie zeszłem poniżej 5 L/100 km ?.Auto 1,5 tsi manual nalatane od maja ponad 11 tys/km.Zaznaczam piszę jak wychodzi moja jazda/spalanie.
A ja praktycznie prawie nie używam tempomatu w manualu.Jazda w okolicy na tempomacie beż sensu,w październiku na A4 od Zgorzelca do Tarnowa drogą tak zapchana autami że jazda na tempomacie w manualu u mnie nic nie daje też bez sensu ciągła redukcja biegów trochę jechałem za Tarnowem do Rzeszowa pustki na drodze i tyle potrzebny u mnie tempomat w manualu ???.