Czy wasze silniki tez głośno chodzą 1.5 TSI automat ?

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Awatar użytkownika
piotr_kg

Re: Czy wasze silniki tez głośno chodzą 1.5 TSI automat ?

Post autor: piotr_kg »

Elk84 - ja też mam tak jak Ty. Przy większych prędkościach (powyżej 100 km/h) przy włączaniu się ACT odczuwam lekkie drgania i zmieniony dźwięk pracującego silnika. 1.5TSI ACT GPF MY 2021
elk84

Post autor: elk84 »

No to jeśli inni tego nie zauważają to albo nasze auta są jakieś felerne, albo mamy zbyt wyczulone zmysły :-)
A na poważnie, to ja te wrażenia mam raczej przy niższych prędkościach - tzn. przy wyższych też są, ale jakby słabsze. Może to kwestia tego, ze przy wyższych prędkościach już nie usiłuje przyspieszać (oczywiście minimalnie, bo przy większym przyspieszeniu to ACT się wyłączy)
Awatar użytkownika
piotr_kg

Post autor: piotr_kg »

Dzisiaj sprawdziłem przy małych prędkościach i wyłączonym radiu. W tym przypadku wyłączenie dwóch cylindrów też skutkowało zmienionym dźwiękiem silnika i delikatnymi drganiami. Myślę, że jest to normalny objaw tego silnika, tylko większość użytkowników nie zwraca na to uwagi.
oneteusz

Post autor: oneteusz »

ACT. Większość może nie zwraca uwagi.
Ja napisałem, że wyczuwam. Teraz, po paru miesiącach jazdy. I dźwięk, i wibracje. Ale to nie jest uciążliwe. Nie skupiam się.
A jak się za bardzo skupiałem, to włączałem podgląd na bieżące spalanie. W mieście.Na dwóch cylindrach jest mniej. i to mi poprawiało humor.
T-Roc 1.5 TSI ACT 150KM Advance Manual 17" Czarna Perła XII_2020
elk84

Post autor: elk84 »

Ja tylko dodam, że odkąd zrobiło sie wyraźnie cieplej (temperetury w przedziale 5-10 st C) to przejście na ACT stało się rzeczywiście prawie niezauważalne - nie ma już tego dżwięku, jakby silnik bardzo się męczył. Może moje negatywne wrażenia wynikały z temperatur poniżej zera? (raczej nie chodzi o to czy silnik był rozgrzany czy nie).
MarekJan

Post autor: MarekJan »

Zgadzam się, że silnik 1.5 TSI to złoto. Jest solidny i można na nim przejechać wiele kilometrów.

Dla zainteresowanych zostawiam artykuł, który pomoże w podjęciu decyzji.
https://motoryzacjaonline.pl/silnik-1-5 ... -i-zalety/
maly_ZE

Post autor: maly_ZE »

Dezext pisze: 03 lut 2021, 15:24 Mi na wolnych obrotach zaczęło coś dziwnie 'tyrkotać' mam wrażenie że coś zaczęło delikatnie stukać w silniku. Słyszalne tylko na wolnych obrotach i jak leciutko przygazuje.
Muszę podjechać do serwisu.
Kolego byłeś w tym temacie w ASO? Coś się wyjaśniło? U mnie podobnie, nie wiem tylko czy było tak od początku czy pojawiło się po przejechaniu paru kilometrów.
Wachacz

Post autor: Wachacz »

Alan1994 pisze: 03 lut 2021, 7:27 Witam, mam pytanko tak jak w tytule, czy wasze silniki chodzą głośno ? Słyszycie je w środku na postoju, przy poprzednim aucie vw benzyna 2.0 FSI na odpalonym silniku na światłach mogłem się zgubić czy mam odpalone auto czy nie, dopiero po obrotach widziałem, ze jest odpalone ...
W moim 1,5 tsi manual jest tak jak piszesz gdybym nie zerkał na obrotomierz na uruchomionym silniku na postoju to można odnieść wrażenie że samochód nie pracuje.W odróżnieniu od wielu wpisów ja nie mam żadnych zastrzeżeń jak na razie "odpukać"wszystko pracuje i działa super OK nalatane ok.12 tys/km od maja 21r.wszystkim życzę tego samego.pozdtawiam.
AFHG

Post autor: AFHG »

Obecnie mam Octavie 1.4 DSG i zapisałem się T-roca 1.5 DSG. Z moich obserwacji i jazd próbnych wynika, że silnik różnie się zachowuje w zależności od przebiegu, temperatury zewnętrznej, przejechanych kilometrów w drodze do np. pracy. TSI - ogólnie nie pracuje tak "kulturalnie" jak zwykłe 1.6 16V bez turbo i wtrysku bezpośredniego z przed 15 lat. Możemy różnie "odbierać" ten sam silnik w zależności od np długości pokonanej drogi. Dla mnie silnik pracuje wyraźnie inaczej gdy przejadę 15 km do pracy a 50km do miasta obok. Tak naprawdę to powinno się chyba "diagnozować silnik" jak będzie rozgrzany cały napęd wraz ze skrzynią. Co do porównania 1.4 i 1.5ACT z DSG, to mam wrażenie, że przy 1.5 w trybie D jest mniej żwawy i chyba ekologia zwyciężyła. W 1.5 jest też większa różnica w zachowaniu napędu między D i S. Sama kultura pracy wyższa na korzyść 1.5.
ODPOWIEDZ