Wymiana oleju co 2 lata lub 30 tys km?
Re: Wymiana oleju co 2 lata lub 30 tys km?
A zakładając, że nie robię z tego tajemnicy, czy takie serwisowanie samochodu jest niezgodne z warunkami gwarancji?
Bardziej szczegółowo, czy przy interwale 30 tys. km mogę bez narażania się na utratę gwarancji:
- wymieniać olej co np. 10, czy 15 tys. km,
- wymieniać go naprzemiennie innymi olejami Longlife i nie LL - rozumiem, że zarówno 0W20 (czy tam 0W30 - nie wiem, jaki teraz jest wlewany do silników 1.5 od VW), jak i 5W30 spełniają normy dla tego silnika; chyba że się mylę i jedynie 0W20(30) jest teraz jedynym właściwym,
Czy dla samego silnika takie naprzemienne wlewanie różnych formuł oleju nie stanowi problemu.
Bardziej szczegółowo, czy przy interwale 30 tys. km mogę bez narażania się na utratę gwarancji:
- wymieniać olej co np. 10, czy 15 tys. km,
- wymieniać go naprzemiennie innymi olejami Longlife i nie LL - rozumiem, że zarówno 0W20 (czy tam 0W30 - nie wiem, jaki teraz jest wlewany do silników 1.5 od VW), jak i 5W30 spełniają normy dla tego silnika; chyba że się mylę i jedynie 0W20(30) jest teraz jedynym właściwym,
Czy dla samego silnika takie naprzemienne wlewanie różnych formuł oleju nie stanowi problemu.
A po co masz robić w tajemnicy umów się w ASO VW I wymień przy 15 tys/km jeżeli masz taki kaprys zapłacisz ok 850 zł ! lub wymień sobie sam,u mechanika,w innym ASO będzie taniej oczywiście bez ingerencji w interwał i czekasz na wezwanie przy 30 tys/km,możesz mieć swój olej + filtr tylko fabrycznie zapakowany wyjdzie 2,5 razy taniej.W t rocu od 2021r zalewany jest wyłącznie olej 0W20 z normą 508.00 i tylko taki zaleją do 1,5 tsi wchodzi 4,3 l.Jeżeli chodzi o oleje mogą być różnych firm ale norma musi być 508.00 oleje można mieszać między sobą ale tylko tych samych norm ! Każdy mechanik Ci powie że należy wymienić olej między interwałami przy ok.12-14 tys/ km a silnik będzie długo żył.pozdrawiam
Obecnie VW tak ustawia komputer, że wymiana i tak wypada co -+ 15 tys.
Wiadomo przegląd co 2 lata. Lub 30 tys km.
Zastanawiam się nad wykupieniem
Pakietu serw gwarancyjnego.
Czy w ramach tego pakietu wymiany oleju bez przeglądu są darmowe ?
Przewidywany. Przebieg roczny -+ 15 tys km.
Wiadomo przegląd co 2 lata. Lub 30 tys km.
Zastanawiam się nad wykupieniem
Pakietu serw gwarancyjnego.
Czy w ramach tego pakietu wymiany oleju bez przeglądu są darmowe ?
Przewidywany. Przebieg roczny -+ 15 tys km.
1.5 DSG 6,0 spalanie
Sam jestem ciekaw co to oznacza "pakiet serwisu gwarancyjnego"? Jak odbierałem auto na wiosnę 2021 nie słyszałem o takim pakiecie,czekamy może ktoś to "przerabiał" jestem umówiony w Niemieckim ASO w połowie grudnia też zapytam.pozdrawiam
Przeglądy na 4 lata 60 tys km.
A gwarancja na 5 lat 100000km.
Cena 4100 brutto
Jeżeli tego się nie kupuje przy odbiorze auta.
To o pakiety najlepiej zapytać przed terminem najbliższego przeglądu.
Dla przykładu.
W tym tygodniu kupiłem do a6c8 pakiet na przegląd 60 tys i 90 tys, z wymianą oleju w skrzyni przy 60 tys km za 2300 brutto
A gwarancja na 5 lat 100000km.
Cena 4100 brutto
Jeżeli tego się nie kupuje przy odbiorze auta.
To o pakiety najlepiej zapytać przed terminem najbliższego przeglądu.
Dla przykładu.
W tym tygodniu kupiłem do a6c8 pakiet na przegląd 60 tys i 90 tys, z wymianą oleju w skrzyni przy 60 tys km za 2300 brutto
1.5 DSG 6,0 spalanie
Jak kupowałem auto już się na takie przeglądy nie załapałem było za późno przy odbiorze wcześniej nie zgłaszałem,ale dokupiłem 3 lata gwarancji 100 tys/km za ok.1900 zł w 2021rna wiosnę.Przeglady przez 4 lata 60 tys to wychodzi 4 razy co 15 tys/km tyle robimy przeciętnie w roku ciekawe co wchodzi w te przeglądy ??? bo jeżeli tylko olej,filtr,korek to żaden zysk bo to kosztuje we własnym zakresie ok.300 zł. !!!.Nawet w ASO np.Skody 380 zł że swoimi częściami.pozdrawiam
Rzeczywiście te przeglądy to do zastanowienia.
Ja potrzebuję kosztów na koniec roku , jest to jakaś pewna ucieczka przed inflacją
Ja potrzebuję kosztów na koniec roku , jest to jakaś pewna ucieczka przed inflacją
1.5 DSG 6,0 spalanie
Znalazłem w necie przegląd 36 mies./20 tys/ km rocznie cena 4415 zł.przeglad 24 mies/ 20 tys/ km rocznie 1799 zł.Dla silnika tsi wymiana oleju,filtra,filtra,kabinowego,wymiana płynu chamulcowego,świec i tyle dla benzyny raczej nie opłacalne tak na styk żaden zysk.Oferta dla tdi chyba bardziej korzystna dochodzi doś droga wymiana oleju w DSG,Haldexie to chyba dobra opcja.Pakiety można zamówić przez internet w każdej chwili.pozdrawiam
Cena 4380 brutto
Przeglądy 4 lata lub 60 tys km.
Vw Safe 100 tys km lub 5 lat.
Cennik z sierpnia
Czy przy DSG na 60 tys km coś się robi przy suchej skrzynii
Przeglądy 4 lata lub 60 tys km.
Vw Safe 100 tys km lub 5 lat.
Cennik z sierpnia
Czy przy DSG na 60 tys km coś się robi przy suchej skrzynii
1.5 DSG 6,0 spalanie