Mam taką samą sytuację. Jak długo może trwać transport z Niemiec i formalności? Niedługo wyjeżdżam i chciałbym odebrać auto.
Ile czasu czekacie/czekaliście na swojego T-Roca?
Re: Ile czasu czekacie/czekaliście na swojego T-Roca?
Pytanie do osob ktore czekaly dlugo na autko i sie wkoncu doczekaly: czy dostaliscie cos w ramach rekompensaty za zbyt dlugi okres oczekiwania przekraczajacy termin na umowie?
1,5 tsi manual, wersja premium, dach panorama, pakiet drogowy, zimowy, komfort, sportowy i inne bajery
Zamowiony 05.18
Odbior planowany 10.18
Odbior rzeczywisty 03.18 moze
Zamowiony 05.18
Odbior planowany 10.18
Jest takie zapotrzebowanie na samochody, że nie dają żadnych rabatów.A według sprzedającego z uwagi na normy spalin będzie jeszcze gorzej. Tak że nawet straszenie rezygnacją nie robi żadnego wrażenia. Myślałem że gorzej być nie może a jednak rzeczywistość jest inna.Mój był zamówiony w lutym 2018r odebrany luty 2019.A zapomniałem że miły Pan wspominał że jak ktoś zamówi teraz to nie dostanie w tym roku T rocka.
Tyle to ja wiem, raczej chodzilo mi o jakies gadzety itp..
1,5 tsi manual, wersja premium, dach panorama, pakiet drogowy, zimowy, komfort, sportowy i inne bajery
Zamowiony 05.18
Odbior planowany 10.18
Zamowiony 05.18
Odbior planowany 10.18
to pewnie zależy od: - ceny sprzedaży auta, im większa marża tym bardziej może im zależeć byś odebrała, - od danego salonu, jeden będzie w ten sposób chciał jednak zachęcić bo to w końcu sprzedaż samochodu, który mniej lub bardziej potrzebny jest do plany. - Własnych umiejętności negocjacyjnych, a ze względu na zapotrzebowanie i braki tych aut, to jesteś/my w ramach negocjacji nieco w gorszej sytuacji niż gdyby im te auta zalegały na placach. A więc i sprzedawca jak by nie ma ochoty cokolwiek dawać bo te auto i tak prędzej czy później (a raczej prędzej) się sprzeda.
Ja nie dostałem nic, znajomi upomnieli się o gadżety to Pan z salonu powiedział że jest w takiej sytuacji że musiałby kupić je z własnej kieszeni czyt.marży.wiec dalej sobie odpowiedź.
Witam wszystkich,
W zeszlym tygodniu minal termin odbioru mojego auta. W "warunach sprzedazy" (w umowie) mam zapis ze "samochod bedzie gotowy do odbioru najpozniej 28.02". Wiem ze watek kilkukrotnie przewijal sie w tym temacie i ze skutki "dobrowolnych negocjacji" byly marne ale:
- czy ktos kontaktowal sie w tej sprawie z prawnikiem? Jaka byla odpowiedz?
- czy komukolwiek udalo sie cokolwiek uzyskac (gadzety, auto zastepcze na czas do dostawy etc.) od salonu z lub bez pomocy prawnika?
- czy w gre w tej sytuacji wchodzi jakis pozew zbiorowy? Z tego co widac opoznienia sa w zasadzie chyba we wszystkich przypadkach umow z 2018r (teraz pewnie daja w umowach czas oczekiwania >12mies)?
- czy ktos kontaktowal sie w tej sprawie z centrala VW w Polsce/Niemczech? Jaki efekt jesli tak?
Nie mam najmniejszego zamiaru wzbogacac sie na tym przypadku (sa w zyciu wazniejsze sprawy niz zakup samochodu ) ale irytuje mnie fakt ze tak naprawde nikt od dealerow ani sam VW nic sobie nie robi z faktu takich opoznien? Mam nadzieje ze sie myle...
W zeszlym tygodniu minal termin odbioru mojego auta. W "warunach sprzedazy" (w umowie) mam zapis ze "samochod bedzie gotowy do odbioru najpozniej 28.02". Wiem ze watek kilkukrotnie przewijal sie w tym temacie i ze skutki "dobrowolnych negocjacji" byly marne ale:
- czy komukolwiek udalo sie cokolwiek uzyskac (gadzety, auto zastepcze na czas do dostawy etc.) od salonu z lub bez pomocy prawnika?
- czy w gre w tej sytuacji wchodzi jakis pozew zbiorowy? Z tego co widac opoznienia sa w zasadzie chyba we wszystkich przypadkach umow z 2018r (teraz pewnie daja w umowach czas oczekiwania >12mies)?
- czy ktos kontaktowal sie w tej sprawie z centrala VW w Polsce/Niemczech? Jaki efekt jesli tak?
Nie mam najmniejszego zamiaru wzbogacac sie na tym przypadku (sa w zyciu wazniejsze sprawy niz zakup samochodu ) ale irytuje mnie fakt ze tak naprawde nikt od dealerow ani sam VW nic sobie nie robi z faktu takich opoznien? Mam nadzieje ze sie myle...
1,5 TSI, manual, bicolor, dodatki
Zamówienie:15.07., odbior 24.05. - 315 dni czekania
- Tak, należy się odszkodowanie za straty, które się poniosło w związku z niewykonaniem umowy na czas. Trudnością jest wykazanie tych strat.Mart pisze: ↑04 mar 2019, 21:25 Witam wszystkich,
- Na początku nic, później odzyskałem połowe ze wynajem auta zastępczego przez pół roku jako dodatkowy rabat. Dodatkowo za tą samą cenę co 1.5 TSI (minus ten rabat) dostałem, 2.0 TDI 4motion - identyczne wyposażenie.
- Ciężko powiedzieć, sprawa jest między Tobą a dealerem a nie między Tobą a VW teoretycznie.
- Centrala mi wprost powiedziała żebym się skontaktował z prawnikiem. Ot tak traktują swoich dealearów
T-Roc Premium 2.0 TDI DSG 4motion Black Oak
Dach panoramiczny, DCC, Kamera cofania, Instalacja telefoniczna, Elektryczna pokrywa bagażnika
Pakiety: Drogowy, Komfort, Zimowy
Zamówienie: 05.04.2018
Odbiór: 25.01.2019 (zmiana z 1.5 TSI na 2.0 TDI)
Dach panoramiczny, DCC, Kamera cofania, Instalacja telefoniczna, Elektryczna pokrywa bagażnika
Pakiety: Drogowy, Komfort, Zimowy
Zamówienie: 05.04.2018
Odbiór: 25.01.2019 (zmiana z 1.5 TSI na 2.0 TDI)
Diler mi poradził napisać do BOK VW. Tak uczyniłam, opisując dokładnie sprawę (kiedy zamówiony, ile razy przekładany termin itp). BOK odpisał, że bardzo przepraszają i, że w ramach rekompensaty dostanę za darmo opcję Volkswagen Safe+. W razie gdy tę opcję mam wykupioną (a tak było) to udzielą mi rabatu o równowartość tej opcji. Email od BOK pokazałam przy odbiorze samochodu i zniżka faktycznie zadziałała. - około 1900 zł. Dostałam też gwarancję ceny, i płaciłam dokładnie tyle ile było w umowie z kwietnia 2018 (minus VW Safe+).
Warto było czekać, auto jest super.
Lunarlon i Das Auto - dziekuje za odpowiedz, widac ze warto sprobowac
Pozdrawiam
Pozdrawiam
1,5 TSI, manual, bicolor, dodatki