1.5 TSI manual szarpanie przy ruszaniu
Re: 1.5 TSI manual szarpanie przy ruszaniu
Nie wiem już na którym forum czytałem że wpływ na szarpanie może mieć paliwo u mnie to niestety się nie sprawdza od początku jeżdżę na paliwie E 98 i szarpie.
Z tym szarpaniem to raczej jest tak ze jest zawsze. I zadne s&s nie ma wplywu. Bo u mnie wywolalem szarpanie jak s&s był wyłączony. ( co wsiadam to off) bardziej jest tak ze by szarpało muszą byc spelnione tam jakies warunku ktore nie kazdemu uda sie osiagnac. Starczy przy ruszaniu od razu podbic powyzej tych 1700 obrotow na 1 i nigdy nie szarpnie. Zawsze ruszam "dynamicznie" i 2 bieg mam po kilku metrach. Szarpania wtedy nie ma. Paliwo raczej tez nie ma znaczenia bo juz by dawno byla informacja z vw ze tankujemy zle paliwo..
Mam system ustawione system sport. Ale rano 5km jadę przez zakorkowane miasto i dynamiczne ruszanie nie wchodzi w grę jest męczące poruszanie się tak wolno i ciągła 1 i kangurek staram się ruszać bez gazu i nie szarpie ale przy 2 już kombinuję aby nie wystąpiło
Potwierdzam powyższe - S&S nie wpływa na to (testowałem z i bez). Paliwo również nie ma znaczenia (pierwszego kangura złapałem na 98 z BP).paulr pisze: ↑17 mar 2019, 12:36 Z tym szarpaniem to raczej jest tak ze jest zawsze. I zadne s&s nie ma wplywu. Bo u mnie wywolalem szarpanie jak s&s był wyłączony. ( co wsiadam to off) bardziej jest tak ze by szarpało muszą byc spelnione tam jakies warunku ktore nie kazdemu uda sie osiagnac. Starczy przy ruszaniu od razu podbic powyzej tych 1700 obrotow na 1 i nigdy nie szarpnie. Zawsze ruszam "dynamicznie" i 2 bieg mam po kilku metrach. Szarpania wtedy nie ma. Paliwo raczej tez nie ma znaczenia bo juz by dawno byla informacja z vw ze tankujemy zle paliwo..
Wg mnie problemem nie jest nierówna praca silnika ale niepoprawna praca sprzęgła lub dwumasy.
To co teraz zrobić nie odbierać samochodu ?? szukać czegoś innego ??Tiggy pisze: ↑17 mar 2019, 15:56Potwierdzam powyższe - S&S nie wpływa na to (testowałem z i bez). Paliwo również nie ma znaczenia (pierwszego kangura złapałem na 98 z BP).paulr pisze: ↑17 mar 2019, 12:36 Z tym szarpaniem to raczej jest tak ze jest zawsze. I zadne s&s nie ma wplywu. Bo u mnie wywolalem szarpanie jak s&s był wyłączony. ( co wsiadam to off) bardziej jest tak ze by szarpało muszą byc spelnione tam jakies warunku ktore nie kazdemu uda sie osiagnac. Starczy przy ruszaniu od razu podbic powyzej tych 1700 obrotow na 1 i nigdy nie szarpnie. Zawsze ruszam "dynamicznie" i 2 bieg mam po kilku metrach. Szarpania wtedy nie ma. Paliwo raczej tez nie ma znaczenia bo juz by dawno byla informacja z vw ze tankujemy zle paliwo..
Wg mnie problemem nie jest nierówna praca silnika ale niepoprawna praca sprzęgła lub dwumasy.
1.5 TSI Premium,manual
Do Ciebie należy decyzja. Ja gdym to wiedział co teraz wiem nie kupił bym tego samochodu. Ale sam musisz zdecydować Na forum Angielskim piszą że dużo ludzi zrezygnuje z zamówienia.
Czy juz ktoś odmówił odbiór samochodu ze wgledu na usterkę. Co z umową zadatkiem?
Każdy decyzję musi podjąć niestety sam. Gdybym miał znowu podjąć decyzję o wyborze - wziąłbym inny silnik lub ten ale z DSG.
Usterka jest dla mnie uciążliwa i codzienne jej doświadczanie mnie irytuje
Druga strona medalu jest taka, że za odstąpienie od umowy przepadnie Ci pewnie cała lub część zaliczki.
PS: Faktycznie na angielskich forach (głównie Skoda Karoq zwana tam już Skodą Kangarooq ) widać ruch w kierunku oddawania aut dealerom.
Pomijając już kwestie czy to może kiedyś powodować jakieś inne awarie, i czy jedyna niedogodność to "falowanie" obrotów a przez to kangurowanie auta na 1 biegu. Najprościej wsiąść do auta demo i przejechać się tak jak jeździ się normalnie. Bo tak jak pisałem dla mnie ten problem "nie występuje" owszem moje auto pewnie jak każde inne posiada tą wadę, ale w moim przypadku, ruszanie z gazem i praktycznie od razu 2 bieg przez prawie 10.000 kilometrów problem nie wystąpił ani razu. Dowiedziałem się o nim z forum, i mało tego, aż nie dostałem dokładnych wskazówek jak zrobić by tak się działo nie umiałem tego zrobić mimo iż wiedziałem że coś takiego jest. Po prostu każdy ma inną "charakterystykę" jazdy. Ja 1 bieg używam tylko do ruszania, nawet w korkach dla mnie wygodniej jest jeździć na 2 biegu. Oczywiście nie chce bronić VW, bo wada jest i nie ma co ukrywać że jej nie ma. Ale jestem pewny że nie jestem jedyną osobą, której ta wada nie przeszkadza wcale.
Rzeczywiście nie jesteś jedyną osobą której to nie przeszkadza Panowie z serwisu też tego nie widzą i im też to nie przeszkadza co za zbieg okoliczności.