Mili Państwo.
Wczoraj było na tyle słonecznie, że w pewnym momencie (kręciłem się obok zamkniętego samochodu) wszystkie szyby jednocześnie opuściły się o jakieś 5-8cm.
Czy zadziałała jakaś funkcja która tak właśnie ma działać, czyli w przypadku wykrycia wyższej temperatury wewnątrz auta, szyby zachowują się jak wyżej ?
Dlaczego o to pytam ?
Przewertowałem instrukcję obsługi (elektroniczną i papierową) i ...... nie znalazłem słowa na ten temat.
Czy możliwe jest, że tej funkcji nie ma, a szyby upuściły się na te 5-8cm z innego powodu ?
Jeśli jednak taka funkcja istnieje i działa, to .... gdzie w systemie Infotainment można to włączyć/wyłączyć ?
Jeśli to wyłączę (o ile się da) , to funkcja ręcznego (przytrzymując przyciski na kluczyku) zamykania i otwierania wszystkich szyb przestanie działać ?
Jeśli jednak jest to normalne, czyli szyby uchylają się z powodu jak wyżej (zbyt wysoka temperatura wewnątrz pojazdu) , to tylko wtedy kiedy samochód wykrywa komunikację z kluczykiem ? ... czyli kiedy jestem w pobliżu i jestem w stanie to zauważyć ?, czy też nie ma to znaczenia i szyby uchylą się nawet wtedy kiedy jestem na tyle daleko (np. w galerii handlowej a auto na parkingu) , że nie widzę auta i nie mogę nim sterować kluczeniem ?
Jeśli tak funkcja istnieje i działa bez komunikacji/wykrycia kluczyka, to .... przyznam że bardzo byłoby to dziwaczne rozwiązanie, bo owszem ... fajnie że przewietrzy auto, ale .... bezpieczeństwo wtedy jest .... bardzo dyskusyjne.
Samouchylające się szyby
Re: Samouchylające się szyby
Nie schyliłeś się z kluczykiem w kieszeni i nie przycisnąłeś przez przypadek przycisku otwierania? W każdym vw jest taka funkcja od nastu lat. Może to to?
... ale ... jaka funkcja ?
Oczywiście wiem, że jak przycisnę przycisk otwierania przez dłuższy czas, to wszystkie szyby się otwierają, ale .... ten przycisk trzeba przycisnąć dość mocno + dłużej trzymać go wciśniętego.
Teoretycznie jest możliwe to o czym piszesz, ale ... kluczyk miałem w górnej kieszeni kurtki i nie przypominam sobie żebym gdziekolwiek choćby dotknął tej kieszeni.
Trzeba to sprawdzić przy kolejnym upale ... zobaczymy czy znowu się otworzą
Jeśli przez przypadek przycisnąłeś pilota w kurtce (mnie tak się zdarzyło) to automatycznie powinny też odryglować się drzwi. Chyba, że po jakimś czasie same ponownie się zaryglowały, jeśli ich nie otwierałeś.
JACK
Witam ponownie.
Sprawa wyjaśniona, czyli ..... raczej rzeczywiście musiałem gdzieś przypadkowo nacisnąć przycisk na kluczyku, bo auto stało kilka godzin w pełnym słońcu i .... nic się samo nie otworzyło, pomimo iż byłem w pobliżu (ewentualna komunikacja kluczyk-samochód) .
Mimo wszystko .... no ten przycisk na kluczyku trzeba dość mocno nacisnąć, a nic nie poczułem żebym choćby dotknął kluczykiem czegokolwiek, ale ... widocznie jednak nacisnąłem
Sprawa wyjaśniona, czyli ..... raczej rzeczywiście musiałem gdzieś przypadkowo nacisnąć przycisk na kluczyku, bo auto stało kilka godzin w pełnym słońcu i .... nic się samo nie otworzyło, pomimo iż byłem w pobliżu (ewentualna komunikacja kluczyk-samochód) .
Mimo wszystko .... no ten przycisk na kluczyku trzeba dość mocno nacisnąć, a nic nie poczułem żebym choćby dotknął kluczykiem czegokolwiek, ale ... widocznie jednak nacisnąłem