Prawda, wypowiedzi, żale i pretensje odnośnie nowych aut czasami powalają na kolana, ale cóż, taki mamy klimat że spodziewamy się super auta za niską cenę, a wydanie 120/150 tys zł niestety tego nie zapewni.
Samosciemniajace lusterko wsteczne
-
Re: Samosciemniajace lusterko wsteczne
2.0TSI DSG 4Motion R-line Sport
A propos autohold'u. Ten hamulec to coś w rodzaju hamulca ręcznego, prawda? Ale, czy po jego "zaciągnięciu" muszą świecić się tylne światła hamowania? T-Roc jest moim pierwszym automatem. Wcześniej pamiętam, że stojąc na skrzyżowaniach lub w korkach zawsze raziły mnie światła stopu w samochodach stojących przede mną. A teraz sam świecę po oczach innym. Czy te światła muszą tak działać?
Autohold nie jest tylko w automatach ale takze w samochodach ze skrzynią manualną.
Co do zasady wyręcza od trzymaniu wciśniętego hamulca nożnego, zastępuje go.
W manualu da się tak zatrzymać by nie zadziałał autohold w automacie chyba nie da się bo bez nogi na hamulcu będzie pełzał do przodu więc i tak trzeba trzymać nogę na hamulcu a więc świecić stopami.
Co do zasady wyręcza od trzymaniu wciśniętego hamulca nożnego, zastępuje go.
W manualu da się tak zatrzymać by nie zadziałał autohold w automacie chyba nie da się bo bez nogi na hamulcu będzie pełzał do przodu więc i tak trzeba trzymać nogę na hamulcu a więc świecić stopami.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Te światła to mały minusik autoholda, pozostałe właściwości to wielki plus
1.5 DSG 6,0 spalanie
Ja nie widzę plusów autholda w wykonaniu VW. W poprzedni aucie na stromych podjazdach auto delikatnie trzymało ciśnienie w układzie i delikatnie ruszało. VW zaciąga elektryczny ręczny i ruszenie odbywa się z żabim skokiem. Po pierwszych dwóch dniach go wyłączyłem. Przed rondem lub na światłach to samo.
No plusem jest to , że nie trzeba zaciągać ręcznego.
Jakoś mi nic nie przeszkadza w działaniu.. oczywiście każdy jest uczulony na coś innego
Jakoś mi nic nie przeszkadza w działaniu.. oczywiście każdy jest uczulony na coś innego
1.5 DSG 6,0 spalanie
To chyba przy DSG tak jest bo przy normalnej manualnej skrzyni ruszanie z zaciągniętego autohold odbywa się płynnie, układ jest wyłączany na samym początku zwalniania sprzęgła więc ruszanie odbywa się bez żadnych szarpnięć.Braders pisze: ↑04 lis 2023, 12:10 Ja nie widzę plusów autholda w wykonaniu VW. W poprzedni aucie na stromych podjazdach auto delikatnie trzymało ciśnienie w układzie i delikatnie ruszało. VW zaciąga elektryczny ręczny i ruszenie odbywa się z żabim skokiem. Po pierwszych dwóch dniach go wyłączyłem. Przed rondem lub na światłach to samo.
Dodatkowo można przed samym ruszeniem stojąc na autohold delikatnie zwolnić sprzegło (dosłownie i 2-3 cm) i autohold się wyłączy a dopiero potem normalnie zwolnić sprzegło dalej.
Tak samo jak zatrzymując się wystarczy się zatrzymać i nie trzymać hamulaca za długo jak już amochód stoi by autohold się nie włączył.
Mając już kolejny samochód z autohold nie wyobrażam sobie jazdy bez tego układu.
Podobnie jak kiedyś hill holder to musi być obowiązkowe wyposażenie samochodu.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Przy DSG nie problemów przy ruszaniu ,ani na płaskim ani pod górkę
Marcin ta średnia z miasta?
Bo jeśli tak , t0 te 2tsi jest oszczędne.
Bo jeśli tak , t0 te 2tsi jest oszczędne.
1.5 DSG 6,0 spalanie
Średnia z 28 tys km