Oczywiście, w przedlifcie da się zamontować lampy z FL z dynamicznym kierunkiem.
Reflektory LED Plus -> LED Matrix
Re: Reflektory LED Plus -> LED Matrix
VAG Studio - Diagnostyka & Retrofit | Doposażenia premium | VAS Odis Online Autoryzacja | tel.607196811
Samo IQ light to za mało - lampy muszą być jeszcze z techniką "Matrix"Damiann pisze: ↑04 maja 2024, 12:04 Witam podłączam się do posta
Niedawno zakupiłem T-rocka posiadam lampy IQ lights lecz podczas jazdy w nocy widoczna jest tylko zmiana świateł z długich na krótkie.Nie zauważam wygaszania stref i wycinania oświetlanych obszarów. Czy jest to tylko kwestia softu ? Jest możliwość odblokowania tego bez większej ingerencji ? Jak myślicie zgłosić się z tym do ASO czy jakiegoś mechanika (jak wtedy z gwarancją ?).
IQ Light w nomenklaturze VW to właśnie reflektory matrycowe i w takiej technologii są wykonane.Rotrzyld pisze: ↑05 maja 2024, 12:56Samo IQ light to za mało - lampy muszą być jeszcze z techniką "Matrix"Damiann pisze: ↑04 maja 2024, 12:04 Witam podłączam się do posta
Niedawno zakupiłem T-rocka posiadam lampy IQ lights lecz podczas jazdy w nocy widoczna jest tylko zmiana świateł z długich na krótkie.Nie zauważam wygaszania stref i wycinania oświetlanych obszarów. Czy jest to tylko kwestia softu ? Jest możliwość odblokowania tego bez większej ingerencji ? Jak myślicie zgłosić się z tym do ASO czy jakiegoś mechanika (jak wtedy z gwarancją ?).
https://autolamps.pl/nowe-reflektory-vo ... ez-powodu/
VAG Studio - Diagnostyka & Retrofit | Doposażenia premium | VAS Odis Online Autoryzacja | tel.607196811
Na tym filmie co wkleiłeś każdy reflektor ma po kilkanaście jak nie kilkadziesiąt pojedyńczych diod led do tego w dwóch rzędach i są one wygaszane w zależnosci od potrzeb.turzol pisze: ↑05 maja 2024, 20:36
IQ Light w nomenklaturze VW to właśnie reflektory matrycowe i w takiej technologii są wykonane.
Natomiast swiatło mijania w T-roc R-line ze swiatłlami LED PLUS opisanymi na kloszu jako IQ.lights ma 10 diód w jednym rzędzie.
W reflektorze drogowym nie widać w ogóle struktury wielodiodowej.
A chyba cały efekt Matrix opiera się na dużej ilości pojedyńczych diód, właśnie w reflektorze od drogowych, bo co do zasady to właśnie wygaszanie diód w tym reflektorze odpowiada za ten efekt.
Czyli jedziemy cały czas na drogowych a komputer w zależności od sytuacji, czyli tego czy ktoś jedzie z przeciwka czy przed nami, wygasza odpowiednie segmenty w drogowych.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Podany artykuł jest zgodny tylko w pewnej części. W wyposażeniu pojazdów VW są przednie światła oznaczone napisem IQ Light, lecz mają one zamontowany układ tylko do automatycznej zmiany świateł drogowych na mijania gdy czujniki wykryją na drodze pojazd lub pojazdy z oświetleniem tylnym lub przednim. Takie IQ Light-y ma w swym Tiguanie II face lifting z 2023 roku mój przyjaciel. Potwierdził, że świateł Matrix nie kupił gdyż wiązało się to (niestety) z dopłatą. Z boku na jego reflektorach jest napis IQ Light.turzol pisze: ↑05 maja 2024, 20:36IQ Light w nomenklaturze VW to właśnie reflektory matrycowe i w takiej technologii są wykonane.Rotrzyld pisze: ↑05 maja 2024, 12:56Samo IQ light to za mało - lampy muszą być jeszcze z techniką "Matrix"Damiann pisze: ↑04 maja 2024, 12:04 Witam podłączam się do posta
Patrzyłem tak na szybko u siebie, to rzeczywiście nie widać takich diód jak w reflektorze świateł mijania, ale wygląda na to, że to o niczym nie świadczy, bo ja mam matrixy.
Mam reflektory led plus i wczoraj w firmie vag studio tylko kodowaniem zmieniono mi na matrix działają świetnie koszt 10 krotnie niższy niż w salonie
T-roc w kolorze niebieskim
Ciekawie wygląda sekwencja powitalna świateł podczas uruchamiania pojazdu
Tak się zastanawiam czy matrix jednak nie opiera się przeprogramowaniu tych 10 diód z lampy mijania bo przy sekwecji powitalnej widać zapalanie kolejnych segmentów od prawej do lewej w każdej lampie.
I widac poszczególne segmenty a jak się drogowe normalnie zapalają to jest jednak inny kształt całej plamy śweitlnej.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Ja nie widzę różnicy w plamie świetlnej
Na pewnej stronie na Facebooku jest film po przeprogramowaniu lamp led-plus na matrix i jak zapalają się w teście kolejne segmenty lampy w trybie matrix.
Jak się już w teście zapalą wszystkie segmenty to plama świetlna jest nie idealnie owalna o równych krawędziach tylko lekko nierówna, taka bardziej schodkowata od góry, bo każdy segment minimalnie różni się wysokością.
Natomiast u mnie gdy zapalą się drogowe, wiadomo, że na raz, to plama świetlna jest jednak innego ksztaltu bardziej eliptyczna. Więc albo mimo tego, że mam led-plus to lampa od drogowych nie jest matrix albo jednak to sterowanie matrix każdej diody osobno daje taki lekko schodowy efekt.
Jak się już w teście zapalą wszystkie segmenty to plama świetlna jest nie idealnie owalna o równych krawędziach tylko lekko nierówna, taka bardziej schodkowata od góry, bo każdy segment minimalnie różni się wysokością.
Natomiast u mnie gdy zapalą się drogowe, wiadomo, że na raz, to plama świetlna jest jednak innego ksztaltu bardziej eliptyczna. Więc albo mimo tego, że mam led-plus to lampa od drogowych nie jest matrix albo jednak to sterowanie matrix każdej diody osobno daje taki lekko schodowy efekt.