Wymiana oleju po 1000 km?

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
rob

Re: Wymiana oleju po 1000 km?

Post autor: rob »

W 2019 fabrycznie był 5W30.
;) Premium 2.0 TSI 4Motion DSG, pakiety: komfort, drogowy, sport, zimowy, el. pokrywa bagażnika, Beats, DAB
and

Post autor: and »

Od 2018 do 2024 roku, były różne oznaczenia silników, mimo, że wszystkie tej samej pojemności i mocy- 1,5, 150 KM.
Tylko czy rzeczywiście oznaczenia kryją zmiany w poszczególnych silnikach, które mogłyby skutkować zmianą oleju dla poszczególnych, czy to tylko „ eko ściema”??
Chciałbym też zapytać, czy zmienialiście olej z firmowego VW, na olej jakiś firmowy. Rozmyślam nad
TotalEnergies Quartz Ineo Xtra Long Life 0W-20,
choć ostatnio zaintrygował mnie Mihel😄
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

and pisze: 16 cze 2024, 5:42 Chciałbym też zapytać, czy zmienialiście olej z firmowego VW, na olej jakiś firmowy. Rozmyślam nad
TotalEnergies Quartz Ineo Xtra Long Life 0W-20,
choć ostatnio zaintrygował mnie Mihel😄
A po co? Co jest aż takiego lepszego w tych olejach oprócz długich i wyszukanych nazw?
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
and

Post autor: and »

A po co? Może lepsza jakość dla naszego autka, pewność, że będzie jeszcze lepiej. Takie moje rozważania przed zmianą oleju. Może też dlatego, iż widziałem tabele z olejami różnych marek ( 0w20 ) i wierszach gdzie wszystkie oleje miały podane, posiadały te normy API jak i ACEA , nasz VW nie miał nic, pola wykreskowane, przypadek? Chyba nie, bo skoro autor miał wszystkie inne dane i je wskazał, to powinien mieć i te, pewnie nie jest to tsjemnicą.
Dlatego nie wiemy czy ten olej ma API SN czy ACEA 5 lub 6.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

and pisze: 16 cze 2024, 13:14 A po co? Może lepsza jakość dla naszego autka, pewność, że będzie jeszcze lepiej. Takie moje rozważania przed zmianą oleju. Może też dlatego, iż widziałem tabele z olejami różnych marek ( 0w20 ) i wierszach gdzie wszystkie oleje miały podane, posiadały te normy API jak i ACEA , nasz VW nie miał nic, pola wykreskowane, przypadek? Chyba nie, bo skoro autor miał wszystkie inne dane i je wskazał, to powinien mieć i te, pewnie nie jest to tsjemnicą.
Jak nic spisek :-) To może zapytaj autora dlaczego tych danych nie miał lub dlaczego nie podał?
ASO zalewa taki olej jak zaleca producent auta i silnika czyli 0W20 VW.
Mnie jest po prostu szkoda czasu na takie rozważania bo wg. mnie one do niczego nie prowadzą, jadę do ASO i oni mają zrobić to co jest w zakresie eksploatacyjnym do wymiany przy danym przebiegu i przy danym czasie eksploatacji oraz zastosować to co zaleca producent.
Robię tak bo mając gwarancję na 5 lat i 100 tys. km tylko ASO dotyka samochodu. Ja doleam co najwyżej płynu do spryskiwaczy.
Może i to jest droższe ale mam święty spokój i w razie czegokolwiek to ASO sie martwi nie ja.

W przypadku oleju to jeżdzę na wymianę co rok bez względu na przebieg zrobiony i teraz na początku lipca też pojadę i wymienię mimo, że przebieg zrobiony od poprzedniej wymiany jest w granicach 7 tys. Pierwsza wymiana była przy 3,5 tys. to druga bedzie przy ok. 10,5 tys. przebiegu.
Natępnyna będzie przy po dwóch latach od zakupu czyli tak jak zaleca producent wg. książki serwisowej (wymiana co 2 lata lub 30 tys.) ale u mnie nie będzie to 30 tys. tylko ok. 20 tys.
Ot i cała filozofia z olejem.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Awatar użytkownika
stlag

Post autor: stlag »

JacK666 pisze: 16 cze 2024, 14:34
and pisze: 16 cze 2024, 13:14 A po co? Może lepsza jakość dla naszego autka, pewność, że będzie jeszcze lepiej. Takie moje rozważania przed zmianą oleju. Może też dlatego, iż widziałem tabele z olejami różnych marek ( 0w20 ) i wierszach gdzie wszystkie oleje miały podane, posiadały te normy API jak i ACEA , nasz VW nie miał nic, pola wykreskowane, przypadek? Chyba nie, bo skoro autor miał wszystkie inne dane i je wskazał, to powinien mieć i te, pewnie nie jest to tsjemnicą.
Jak nic spisek :-) To może zapytaj autora dlaczego tych danych nie miał lub dlaczego nie podał?
ASO zalewa taki olej jak zaleca producent auta i silnika czyli 0W20 VW.
Mnie jest po prostu szkoda czasu na takie rozważania bo wg. mnie one do niczego nie prowadzą, jadę do ASO i oni mają zrobić to co jest w zakresie eksploatacyjnym do wymiany przy danym przebiegu i przy danym czasie eksploatacji oraz zastosować to co zaleca producent.
Robię tak bo mając gwarancję na 5 lat i 100 tys. km tylko ASO dotyka samochodu. Ja doleam co najwyżej płynu do spryskiwaczy.
Może i to jest droższe ale mam święty spokój i w razie czegokolwiek to ASO sie martwi nie ja.

W przypadku oleju to jeżdzę na wymianę co rok bez względu na przebieg zrobiony i teraz na początku lipca też pojadę i wymienię mimo, że przebieg zrobiony od poprzedniej wymiany jest w granicach 7 tys. Pierwsza wymiana była przy 3,5 tys. to druga bedzie przy ok. 10,5 tys. przebiegu.
Natępnyna będzie przy po dwóch latach od zakupu czyli tak jak zaleca producent wg. książki serwisowej (wymiana co 2 lata lub 30 tys.) ale u mnie nie będzie to 30 tys. tylko ok. 20 tys.
Ot i cała filozofia z olejem.
też mam takie zdanie
ODPOWIEDZ