Rozpoznawanie znaków a ACC

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
pshemus

Re: Rozpoznawanie znaków a ACC

Post autor: pshemus »

Oznaczenia w Google Maps to jest jakieś nieporozumienie, o wiele lepsze dane miało Here Maps lata temu. Google nawet nie wie często gdzie się kończy zabudowany, a najlepsze kuriozum jest jak się wjeżdża na rondo - wtedy twierdzi, że można jechać 100km/h ;)
pshemus

A jeszcze taka ciekawostka - rozmawiałem z gościem który coś tam testuje w nowych Toyotach - mówi, że tam te asystenty poszły jeszcze dalej:
gdy widzi z przodu jakiś pojazd i uznaje, że jest za blisko, to możesz sobie wciskać gaz, a on i tak nie pojedzie. To już zaczyna być groźne - chcesz wykonać nagły manewr, a auto ma to gdzieś.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

pshemus pisze: 02 wrz 2024, 18:50 A jeszcze taka ciekawostka - rozmawiałem z gościem który coś tam testuje w nowych Toyotach - mówi, że tam te asystenty poszły jeszcze dalej:
gdy widzi z przodu jakiś pojazd i uznaje, że jest za blisko, to możesz sobie wciskać gaz, a on i tak nie pojedzie. To już zaczyna być groźne - chcesz wykonać nagły manewr, a auto ma to gdzieś.
Też czytałem o tych pracach w Toyocie ale jak na razie to tylko takie przymiarki.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
pshemus

Gość mówił, że już takim jeździł więc albo niedługo będą albo już są.
anduel

Post autor: anduel »

To że jest rozpoznawanie znaków wcale mi nie przeszkadza ale że jest wspomagane znakami z mapy której nie kupiłem a baza znaków tam umieszczona jest stara to jest już udręka. Jadę na tempomacie z Warszawy S7 i za Płońskiem co chwilę zrzuca mi prędkość chociaż nie ma żadnego znaku. W niektórych miejscach zrzuca nawet do 20 km/h. Jest to niebezpieczne gdy ktoś jedzie mi na zderzaku i w konsekwencji bardzo głupie. Do tego na krajówkach gdy z ciekawości włączyłem tempomat potrafi "widzieć" ostre zakręty i przewiduje wcześniej teren zabudowany a więc musi mieć połączenie z mapą VW.
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

to co się teraz dzieje z tymi znakami to jest chyba wprowadzenie unijnego zalecenia by dane o ograniczeniach prędkości były dostępne niezależnie od tego czy samochód ma fabryczną nawigację czy nie.
I wyglada na to, że VW udostępnia dane nawigacje dla tej funkcji a nie udostępnia nawigacji dla kierowcy bo nie zapłacił :-)
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Gucio13

Post autor: Gucio13 »

Wystarczy w ustawieniach odklikać przewidywanie trasy i prędkości. Co najważniejsze jest to wyłączenie na stałe tj. nie ma konieczności powtórki przy każdym uruchomieniu
anduel

Post autor: anduel »

Gdzie odklikać? W asystentach odznaczyłem rozpoznawanie znaków i jedyne co się wydarzyło to nie pimpał mi ale i tak zwalniał - masakra. Jeśli ktoś wie czy można ten tempomat jakoś oszukać to proszę o radę. Pimpanie mi nie przeszkadza ale nagłe z d..y wzięte hamowanie bardzo.
Gomul89

Post autor: Gomul89 »

anduel pisze: 15 lis 2024, 15:48 Gdzie odklikać? W asystentach odznaczyłem rozpoznawanie znaków i jedyne co się wydarzyło to nie pimpał mi ale i tak zwalniał - masakra. Jeśli ktoś wie czy można ten tempomat jakoś oszukać to proszę o radę. Pimpanie mi nie przeszkadza ale nagłe z d..y wzięte hamowanie bardzo.
Ustawienia tempomatu ACC. Są dwie opcje:
1)Przewidywanie trasy-sam zwalnia przed np. skrzyżowaniem
2)Przewidywanie prędkości-sam zwalnia przy wykryciu znaku z ograniczeniem prędkości.
Wyłączając przewidywanie prędkości, samochód nie zwalnia już przy ograniczeniach prędkości. Jedzie z zadaną prędkością na tempomacie.
Gucio13

Post autor: Gucio13 »

Trzeba wejść w menu ACC na wyświetlaczu i tam odklikać na stałe przewidywanie trasy i przewidywanie prędkości
ODPOWIEDZ