Ile czasu czekacie/czekaliście na swojego T-Roca?

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
strzelec

Re: Ile czasu czekacie/czekaliście na swojego T-Roca?

Post autor: strzelec »

Zamówiony 21 sierpnia. 12 Listopada odebrany.
T-Roc Life Plus 1.5 150KM manual
Zbigniew L

Post autor: Zbigniew L »

Odebrać można gotowiznę z magazynu, bez możliwości wyboru potrzebnych funkcji.
strzelec

Zbigniew L pisze: 13 lis 2024, 22:22 Odebrać można gotowiznę z magazynu, bez możliwości wyboru potrzebnych funkcji.
Te gotowe to na ogół wersje Style lub R-Line. Salony nie bardzo chcą zamawiać na stan bieda-version bo to się nieciekawie prezentuje. Tak samo jak nigdzie się nie uraczy wersji z skrzynią manualną aby nie tylko zrobić jazde próbną ale również kupić. Manual tylko na zamówienie. I wbrew pozorom nie tak mało się tego sprzedaje. Jak ja szukałem to do salonów jechało w danym okresie po kilkadziesiąt sztuk i wszystko już sprzedane. A DSG od wybory do koloru.
Rafalrafal

Post autor: Rafalrafal »

Zamówiony 1.09, odbiór 15.11.
Zbigniew L

strzelec pisze: 13 lis 2024, 23:03
Zbigniew L pisze: 13 lis 2024, 22:22 Odebrać można gotowiznę z magazynu, bez możliwości wyboru potrzebnych funkcji.
Te gotowe to na ogół wersje Style lub R-Line. Salony nie bardzo chcą zamawiać na stan bieda-version bo to się nieciekawie prezentuje. Tak samo jak nigdzie się nie uraczy wersji z skrzynią manualną aby nie tylko zrobić jazde próbną ale również kupić. Manual tylko na zamówienie. I wbrew pozorom nie tak mało się tego sprzedaje. Jak ja szukałem to do salonów jechało w danym okresie po kilkadziesiąt sztuk i wszystko już sprzedane. A DSG od wybory do koloru.
„Bieda wersja” to manual 🙄
Przy manualnej skrzyni aktywny tempomat to NIEPOROZUMIENIE.
A pan wie co to „dziura turbinowa” ? Ja mu gaz on mi zgasł. 3 razy omal się nie zabiłem jak na środku skrzyżowania silnik 1,5 TSI z manualem mi gasł, to jest wada tego zestawu. Stąd oddałem 3 letnie auto z manualem na nowiutkiego R-line - czekałem ponad pół roku i cieszę się SUPER autkiem 1,5 TSI z 7 biegowym DSG praktycznie bezobsługowego. Aktywny tempomat w tym zestawie to BAJKA zrobiłem z ogromnà przyjemnością tym autem 18 tyś km.
Wybrałem R-Line bez panoramy i szyberdachu, aby kiedyś nie ciekł. Wersja Bleck to 18 cali czarne koła i wszystkoe czarne dodatki - REWELACJA 😎 jeszcze 3 latka tj razem 4 i biorę kolenego z igły. Pewnie już eTSI 🤗
strzelec

Zbigniew L pisze: 14 lis 2024, 21:21
A pan wie co to „dziura turbinowa” ? Ja mu gaz on mi zgasł. 3 razy omal się nie zabiłem jak na środku skrzyżowania silnik 1,5 TSI z manualem mi gasł, to jest wada tego zestawu. Stąd oddałem 3 letnie auto z manualem na nowiutkiego R-line - czekałem ponad pół roku i cieszę się SUPER autkiem 1,5 TSI z 7 biegowym DSG praktycznie bezobsługowego. Aktywny tempomat w tym zestawie to BAJKA zrobiłem z ogromnà przyjemnością tym autem 18 tyś km.
Wybrałem R-Line bez panoramy i szyberdachu, aby kiedyś nie ciekł. Wersja Bleck to 18 cali czarne koła i wszystkoe czarne dodatki - REWELACJA 😎 jeszcze 3 latka tj razem 4 i biorę kolenego z igły. Pewnie już eTSI 🤗
Nie sposób się nie zgodzić. Manual na ogół w ubogiej wersji. Wszystko kwestia ceny. Jak miałem do wyboru Dacie, albo Renault lub Scale to wolałem T-Roc ale tańszego :)
Natomiast co do tempomatu. Praktycznie nie używam. Miałem świadomość ułomności manuala :)
Kwestia gaśnięcia. To był temat szeroko omawiany szczególnie na angielskich forach w tamtych latach. Obecnie nie ma tej przypadłości. Nie wiem co trzeba zrobić aby go zadusić.
Zbigniew L

Wystarczyło, szybko nacisnąć pedał gazu aby szybko opuścić skrzyżowanie, i masz gasł na środku skrzyżowania i zaczęło się trąbienie, przez nerwowych kierowców. Tak bywało KIMKA RAZY !
Silnik 1,5 TSI z 2021 roku z manualu, pan Petryn „co ględzi” o tej przypadłości tych silników niejednokrotnie przypominał. Ten DOSKONAŁY silnik doskonale sprawuje się z 7 b automatem DSG.
A wybór między Dacią a innym to w/g mnie doskonała decyzja. Faktem jest że T-Roc to dużo za drobie auto. Mimo to jestem wyjątkowo zadowolony i za 3 lata wybieram tą samą wersję R-line z najnowszym silnikiem jaki będzie 2027 roku.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i mimo oczekiwania ponad pół roku WARTO BYŁO
Gregory2024

Post autor: Gregory2024 »

Rafalrafal pisze: 14 lis 2024, 20:51 Zamówiony 1.09, odbiór 15.11.
Jak wersja?
Awatar użytkownika
JacK666

Post autor: JacK666 »

strzelec pisze: 14 lis 2024, 21:37
Zbigniew L pisze: 14 lis 2024, 21:21

Nie sposób się nie zgodzić. Manual na ogół w ubogiej wersji. Wszystko kwestia ceny. Jak miałem do wyboru Dacie, albo Renault lub Scale to wolałem T-Roc ale tańszego :)
Natomiast co do tempomatu. Praktycznie nie używam. Miałem świadomość ułomności manuala :)
Kwestia gaśnięcia. To był temat szeroko omawiany szczególnie na angielskich forach w tamtych latach. Obecnie nie ma tej przypadłości. Nie wiem co trzeba zrobić aby go zadusić.
Wszystko kwestia preferencji ja wybrałem manuala R-line z wieloma ekstra dodatkami bo takiego chciałem i jestem zadowolony.
Przynajmniej mogę jeżdzić tak jak lubię do 4-5 tys. obrotów a nie jak skrzynia sobie wybiera, wiem są łopatki :-)
Jak czytam, że komuś manual gaśnie przy ruszaniu to dla mnie oznacza, że nie bardzo umie jeżdzić albo jest to jego pierwsza jazda tym samochodem. 150 koni na I i II biegu przy dodaniu gazu zrywa przyczepność.

A tempomat adaptacyjny jak najbardziej używalny w trasie przy manualu, silnik na tyle jest eleatyczny, że sobie radzi w bardzo szerokim zakresie obrotów a jak nie dotykamy hamulca to i zmiana biegu nie wyłączy tempomatu. Silnik pozwala na jazdę bieg 1, 2, 3 i od razu 6 bez używania 4 i 5 a jedynie przeciagam na 3 do 120 km/h.
Jedynie jak zwalnia do zera to poniżej 20 km/h krzyczy by się zainteresować a jak nie to sam hamuje.
R-line 2023, 1.5 manual, komfort, led plus, beats, kamera, 18 cali, easy open, keyless itd.
Zbigniew L

A że gaśnie podczas szybkiego ruszania z miejsca aby szybko włączyć się do ruch, nie ma nic wspólnego z umiejętnością jazdy. Ponad milion km mam za sobą mamualami i nigdy to się nie zdarzało a tylko przy tym 1,5 TSI. Zresztą to stwierdzili fachowcy a nie moje skromne zdanie. Jest DZIURA TURBINOWA i tyle w temacie. Ale ma pan prawo na swój wybór, ale proszę nie wciskać, że brak umiejętności. Samochód rusza i gaśnie natychmiast bo sprężarka nie jest na tyle wydajna, to jest już stwierdzone.
Pozdrawiam zwolenników manuałów. A i gratuluje zmian biegów bez wciskanoa sprzęgła.
ODPOWIEDZ