Rozpoznawanie znaków a ACC

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
dominiss1990

Re: Rozpoznawanie znaków a ACC

Post autor: dominiss1990 »

Gomul89 pisze: 15 lis 2024, 20:27
anduel pisze: 15 lis 2024, 15:48 Gdzie odklikać? W asystentach odznaczyłem rozpoznawanie znaków i jedyne co się wydarzyło to nie pimpał mi ale i tak zwalniał - masakra. Jeśli ktoś wie czy można ten tempomat jakoś oszukać to proszę o radę. Pimpanie mi nie przeszkadza ale nagłe z d..y wzięte hamowanie bardzo.
Ustawienia tempomatu ACC. Są dwie opcje:
1)Przewidywanie trasy-sam zwalnia przed np. skrzyżowaniem
2)Przewidywanie prędkości-sam zwalnia przy wykryciu znaku z ograniczeniem prędkości.
Wyłączając przewidywanie prędkości, samochód nie zwalnia już przy ograniczeniach prędkości. Jedzie z zadaną prędkością na tempomacie.
Zadziałało. Już nie zwalnia :)
anduel

Post autor: anduel »

Mam wszystko odklikane i jest ok. Poprzedni T-Roc nie miał tego a ja Po dwóch latach użytkowania myślałem że już jestem orłem - nie byłem. Trochę inne menu w paru miejscach.
mmuszyn

Post autor: mmuszyn »

Cześć wszystkim. Mój pierwszy post. Piszę tutaj, bo nie chce zakładać nowego wątku a sprawa dotyczy głównie systemu rozpoznawania znaków i ACC. Od grudnia jeżdżę nowym T-Roc wyprodukowanym już z obowiązkowo systemem rozpoznawania znaków. Nie mam wykupionej nawigacji, ale sprzedawca zapewniał że nie jest wymagana do poprawnego działania rozpoznawania znaków. Korzystam z mapy google i fabryczna nawigacja jest mi zbędna. Wydaje mi się że pierwsze 2 dni system działał poprawnie. Wtedy to wszystkie systemy zaktualizowały się. Od tego czasu wygląda to tak, że znak jest oczytywany, by po chwili wskakiwało dziwne ograniczenie np. 20 km/h. Dodatkowo komunikat, że "brak danych dla tego obszaru" oraz żółte ostrzeżenie, że "Asystent znaków drogowych jest obecnie ograniczony". Zdarza się że np w mieście pokazuje ograniczenie 120 km/h. Mogę uciszyć błędne komunikaty o przekroczeniu prędkości, ale za każdym uruchomieniem pojazdu. Całkowicie wyłączyć się nie da, więc żółte komunikaty mam co chwilę. Wiadomo co się dzieje jeśli mam włączony tempomat z przewidywaniem prędkości 🙉. Jestem umówiony na serwis, ale ciekaw jestem czy ktoś miał taki problem?
Gucio13

Post autor: Gucio13 »

Mam identyczną konfigurację. System rozpoznawaniu znaków często się myli, przede wszystkim "nie widzi" odwołania ograniczenia prędkości bo go po prostu w PL nie ma lub szczytuje znaki np z równoległej trasy. Jednak ostrzeżenie o ograniczonym asystencie było może raz i to na nowej drodze, nie uwzględnionej jeszcze na mapach. Oczywiście wyłączone na stałe przewidywanie trasy i przewidywanie prędkości. Opanowałem, za każdym razem "procedurę startową" niczym pies Pawłowa, wyłączenie start stop a potem wyłączenie line assist i rozpoznawania prędkości przez kliknięcie kierunkowskazu. Upierdliwe w mieście na krótkie odcinki ale inaczej na razie nie można, gwarancja oraz SFD2 firewall który "odciął" OBDeleven
ODPOWIEDZ