Nowy T-roc

Wszystkie tematy związane z Volkswagenem T-Roc - zakup, eksploatacja, problemy itd.
Tucs-roc

Re: Nowy T-roc

Post autor: Tucs-roc »

Ostatnio widziałem zdjęcia na Autoblog. Bez rewolucji, przód jakby Tiguana. I to jest jakaś konsekwencja.
My mamy Tucsona jako "pierwsze auto w rodzinie". Koreańczyków sobie cenie, bardzo niezawodne auta. Druga była Kia Stonic. Ale już tak chcialem po prostu zmienić. Stonica 2 nie wymyślili a mogli "mniejszy Xceed" zrobić. Kone nowa wymyślili nie jako "mniejszego Tucsona" a cudaka jakiegoś.
I jeszcze jedno - VW (tu akurat chyba najbardziej w stosunku do Francuzow) ma ten plus że skoro się mało zmienia to człowiekowi aż tak nie zal że nie będzie miał najnowszej generacji :)
Dig Dug

Post autor: Dig Dug »

Jak bylem mlody, to mialem ped za nowosciami, auto wymienialem co 3 lata, ale to byla uzywka. W pewnym wieku juz nie patrzymy za nowinkami tylko cenimy przyzwyczajenie, a jak jeszcze mamy auto full i w nowej wersji nic poza wygladem sie nie zmieni, to zostaje sie przy dotychczasowym. VAG-a blacha wytrzyma 20 lat wiec nie ma koniecznosci wymiany bo ruda zerzre, a i mechanicznie w tym okresie malo sie psuje (dla przebiegow 15-20 ty rocznie).
Nowy Tiguan to taka qpa, ze strach. Jak zrobia Troca pod dyktando jak na zdjeciach to dramat.
Tucs-roc

Tylko mogliby też naped jakis dac co to by ludziom w korkach miejskich paliło z 5 litrow
Tucs-roc

Dig Dug, czemu Tiguan nowy qpa? :)
strzelec

Post autor: strzelec »

Tucs-roc pisze: 18 sty 2025, 18:15 Dig Dug, czemu Tiguan nowy qpa? :)
Pewnie chodzi o tabletoze i napęd. Ludzie czekali po 10msc na auto bo cały czas mają problemy z silnikami eTSI oraz DSG (wiem od handlowca vw). Myślę że do czasu nowego T-Roca to dopracują.
T-Roc Life Plus 1.5 150KM manual
Gomul89

Post autor: Gomul89 »

strzelec pisze: 18 sty 2025, 18:22
Pewnie chodzi o tabletoze i napęd. Ludzie czekali po 10msc na auto bo cały czas mają problemy z silnikami eTSI oraz DSG (wiem od handlowca vw). Myślę że do czasu nowego T-Roca to dopracują.
Problem jest tylko z asystentami. Silnik oraz skrzynia pracują bardzo dobrze. Tablet mimo większego rozmiaru czytelniejszy, z lepszą rozdzielczością niż w T Rocu oraz działa bardzo płynnie. Więcej funkcji można ustawić jak np. personalizacja keyless- można wyłączyć całkowicie, ustawić na dotyk klamki lub na działanie z odległości (zamyka się jak odejdziesz a otwiera jak się zbliżysz). Osobiście bardzo mi się podoba i cenowo wersja Special Edition wychodziła taniej jak T Roc z analogicznym wyposażeniem.
strzelec

Post autor: strzelec »

Gomul89 pisze: 18 sty 2025, 20:36
Problem jest tylko z asystentami. Silnik oraz skrzynia pracują bardzo dobrze. Tablet mimo większego rozmiaru czytelniejszy, z lepszą rozdzielczością niż w T Rocu oraz działa bardzo płynnie. Więcej funkcji można ustawić jak np. personalizacja keyless- można wyłączyć całkowicie, ustawić na dotyk klamki lub na działanie z odległości (zamyka się jak odejdziesz a otwiera jak się zbliżysz). Osobiście bardzo mi się podoba i cenowo wersja Special Edition wychodziła taniej jak T Roc z analogicznym wyposażeniem.
Wychodziła taniej? To chyba było na początku 2024r w wersji z silnikiem 130KM
T-Roc Life Plus 1.5 150KM manual
Gomul89

Post autor: Gomul89 »

strzelec pisze: 18 sty 2025, 20:55
Gomul89 pisze: 18 sty 2025, 20:36

Wychodziła taniej? To chyba było na początku 2024r w wersji z silnikiem 130KM
Wersja 150KM i tak, na początku 2024. Był moment, że lepiej od T Roca się sprzedawał i zaraz poszły podwyżki. Tiguan w wersji Special Edition ma wszystko co T Roc analogicznie maks wyposażony i dodatki takie jak szyby dźwiękoszczelne, podświetlane klamki zewnętrzne i klime 3 strefową. Ja brałem T Roca a rodzice Tiguana.
Dig Dug

Post autor: Dig Dug »

Bo mi sie nie podoba zewnetrznie i wewnetrznie. Srodek tabletoza, a na zewnatrz bez wyrazu.
Poprzednik mial swoj styl, te nowe udaja ID. Mi sie nie podoba.
Idealem dla mnie byl poprzedni Tiguan w wersji Highline z pakietem sportowym R line. Tyle ze byl za drogi, ale do dzisiaj sie za nim ogladam, zwlaszcza w kolorze biala perla.
ODPOWIEDZ